Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Η οδήγηση εξασθενίζει την ομιλία

Είναι γνωστό ότι όταν μιλάμε στο κινητό ενώ οδηγούμε, αποσπάται η προσοχή μας με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος. Μία νέα έρευνα αποδεικνύει ότι και η οδήγηση μας αποσπά την προσοχή σε τέτοιο σημείο που δυσκολευόμαστε να μιλάμε και να ακούμε τους συνομιλητές μας.
«Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η συζήτηση είναι ένα εύκολο πράγμα, όπως και η κατανόηση της γλώσσας των άλλων. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι», εξηγεί ο Gary Dell, ψυχολόγος-γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις. «Η ομιλία και η κατανόηση του λόγου είναι δραστηριότητες που απαιτούν προσοχή και επομένως θα πρέπει να ανταγωνιστούν με άλλες εργασίες που απαιτούν την προσοχή μας, όπως η οδήγηση».
Χρησιμοποιώντας έναν εξομοιωτή οδήγησης, ο Gary Dell και οι συνεργάτες του χώρισαν μία ομάδα εθελοντών σε ζευγάρια. Στο κάθε ζευγάρι το ένα άτομο ήταν ο οδηγός και το άλλο ο συνομιλητής του, που είτε ήταν διπλά στον οδηγό είτε μιλούσε με τον οδηγό μέσω κινητού τηλεφώνου από κάποιο απομακρυσμένο σημείο.
Τα δύο άτομα αντάλλαξαν ιστορίες, με τους οδηγούς να ακούνε και να επαναλαμβάνουν. Στη μία δοκιμή το εικονικό αυτοκίνητο ήταν σταματημένο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας. Στην άλλη δοκιμή το αυτοκίνητο κινούνταν και ο οδηγός οδηγούσε. Στη συνέχεια οι οδηγοί ρωτήθηκαν τι θυμούνταν από τη συνομιλία με τον παρτενέρ τους.
«Οι οδηγοί θυμούνταν 20 % λιγότερα πράγματα από αυτά που άκουσαν όταν οδηγούσαν σε σύγκριση με αυτά που θυμούνταν όταν το εικονικό αυτοκίνητο ήταν ακινητοποιημένο», σημειώνει ο Gary Dell.
Η αδυναμία να συγκρατήσουν στη μνήμη τους λεπτομέρειες από τις διηγήσεις ήταν πιο έντονη, όταν οι οδηγοί αναγκάζονταν να περάσουν από διασταυρώσεις ή αντιμετώπιζαν πιο απαιτητικές κυκλοφοριακές συνθήκες.
«Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι οι διάφορες πτυχές της γλώσσας απλά πέφτουν στο κενό όταν οδηγείτε», ανέφερε ο καθηγητής ψυχολογίας, Art Kramer, ο οποίος συνεργάστηκε για την εκπόνηση της μελέτης.
«Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας επιτρέπει να μιλάμε όλο και περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε άλλα πράγματα, αλλά δεν αποκλείεται η κατανόηση και η επικοινωνία μεταξύ μας να γίνεται όλο και λιγότερη», επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μελέτης, Gary Dell.

Δεν υπάρχουν σχόλια: