Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Εκστρατεία κατά του ροταϊού συνιστούν οι επιστήμονες

Η καταπολέμηση του ροταϊού θα μπορούσε να γλυτώσει από το θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, ειδικά στην Αφρική, όπως υπογραμμίζουν δύο νέες μελέτες που προτείνουν την πραγματοποίηση εκστρατείας εμβολιασμού στις φτωχότερες χώρες.
Ο ροταϊός ευθύνεται για σοβαρής μορφής διάρροια ανάμεσα σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.
Τα αποτελέσματα των εργασιών δημοσιεύονται στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine. Δείχνουν ότι ο εμβολισμός μειώνει την θνησιμότητα των παιδιών κάτω των πέντε ετών κατά 61% στην Αφρική και κατά 35% στο Μεξικό.
Από τον ροταϊό χάνουν τη ζωή τους περισσότερα από 500.000 παιδιά το χρόνο, τα μισά από αυτά στην Αφρική.
"Το εμβόλιο κατά των ροταϊών πρέπει να διανεμηθεί επειγόντως στις ζώνες μεγάλης θνησιμότητας και να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των προγραμμάτων ελέγχου της διάρροιας" επισημαίνει ο Δρ Ματουράμ Σαντοσάμ, καθηγητής της Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης.
Το εμβόλιο ονομάζεται Rotarix, κατασκευάστηκε από την βρετανική GlaxoSmithKline και χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης στο Μαλάουι και στη Νότια Αφρική σε 4.000 παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.
Στο Μεξικό, το εμβόλιο κατά του ροταϊού, με την ονομασία RotaTeq, χρησιμοποιείται από το 2006. Ο εμβολιασμός μείωσε κατά 35% τους θανάτους ανάμεσα σε παιδιά μικρότερα των πέντε ετών και κατά 65% ανάμεσα σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών.
Οι κλινικές δοκιμές στην Αφρική συντονίστηκαν και συγχρηματοδοτήθηκαν από την συνεργασία της GlaxoSmithKline, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Ομοσπονδιακών Κέντρων για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: