Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ο άνθρωπος «μπορεί θεωρητικά να τρέξει με ταχύτητα 65 χλμ/ώρα»

Το ανώτατο όριο ταχύτητας για το ανθρώπινο σώμα δεν είναι τα 45 χλμ/ώρα που πέτυχε ο Τζαμαϊκανός ρέκορντμαν Γιουσέιν Μπολτ, αλλά τα 64,4 χιλιόμετρα ανά ώρα, υπολογίζουν Αμερικανοί φυσιολόγοι.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο βασικός περιοριστικός παράγοντας της ταχύτητας είναι οι δυνάμεις που δέχονται τα κάτω άκρα τη στιγμή που ακουμπούν στο έδαφος. Η νέα έρευνα φαίνεται να διαψεύδει αυτή την υπόθεση και δείχνει ότι ο περιοριστικός παράγοντας είναι η ταχύτητα με την οποία συσπώνται οι μύες.
Η ομάδα του Δρ. Πίτερ Ουέιαντ στο Southern Methodist University του Τέξας εξέτασε αυτή την υπόθεση χρησιμοποιώντας έναν ειδικό κυλιόμενο διάδρομο με συσκευές μέτρησης της δύναμης. Διαπιστώθηκε ότι οι δυνάμεις που μπορούν να δεχτούν τα πόδια ήταν πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί παλαιότερα. Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις που αναπτύσσονταν όταν ο εξεταζόμενος πήδαγε «κουτσό» με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα ήταν 30% μεγαλύτερες από ό,τι αν έτρεχε κανονικά με τη μέγιστη ταχύτητα.
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν ότι τα ανθρώπινα πόδια έχουν ελάχιστο χρόνο να ασκήσουν δύναμη στο έδαφος, αφού το ακουμπούν μόνο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Σε κορυφαίους αθλητές, ο χρόνος για τον οποίο το πέλμα διατηρεί την επαφή με το έδαφος είναι περίπου ένα δέκατο του δευτερολέπτου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέγιστη δυνατή ταχύτητα εξαρτάται από το πόσες μυικές ίνες στα πόδια προλαβαίνουν να συσπαστούν μέσα σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα. Με βάση τη φυσιολογία των ανθρώπινων μυών, η ομάδα καταλήγει σε μεγαλύτερη μέγιστη ταχύτητα.
«Οι απλές προβολές μας υποδεικνύουν ότι οι ταχύτητες σύσπασης των μυών θα επέτρεπαν ταχύτητες τρεξίματος 56,3 έως 64,4 χιλιομέτρων ανά ώρα και πιθανώς περισσότερο» γράφουν οι ερευνητές στο Journal of Applied Physiology.

Δεν υπάρχουν σχόλια: