Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Πρόστιμο 2 εκατ. δολαρίων για παράνομο κατέβασμα μουσικής

Το αστρονομικό ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων κλήθηκε να πληρώσει μια Αμερικανή η οποία κατέβασε παράνομα 24 τραγούδια από το διαδίκτυο.
Τελικά, το πρόστιμο μειώθηκε στα 54.000 δολάρια καθώς ο δικαστής θεώρησε πως το αρχικό ποσό ήταν τερατώδες. Μάλιστα, η κατηγορούμενη, Jammie Thomas-Rasset, δήλωσε πως οι δικηγόροι της θα προσπαθήσουν για περαιτέρω μείωση. “Είτε είναι 2 εκατομμύρια είτε 54.000 δολάρια είμαι μητέρα 4 παιδιών και έγκυος στο 5ο και δεν είμαι σε θέση να πληρώσω”, είπε χαρακτηριστικά.
Η Recording Industry Association of America (RIAA) κινήθηκε νομικά εναντίων της γυναίκας το 2007 για κατοχή 2.000 τραγουδιών από παράνομο κατέβασμα, ωστόσο μόνο τα 24 από αυτά σύμφωνα με την Ένωση έφεραν ζημίες. Μεταξύ των τραγουδιών ήταν κομμάτια καλλιτεχνών όπως των Aerosmith, Def Leppard, Green Day και της Gloria Estefan. Τότε, σύμφωνα με το BBC, στην πρώτη δίκη της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 200.000 δολαρίων και στην επόμενη 1.92 εκατομμύρια δολάρια.
Ο αμερικανικός νόμος δίνει τη δυνατότητα στις δισκογραφικές εταιρίες να ζητήσουν αποζημίωση από 750 έως 30.000 δολάρια για κάθε τραγούδι που έχει κατέβει παράνομα. Σε περίπτωση μάλιστα που η πειρατεία θεωρηθεί εσκεμμένη τότε η ποινή μπορεί να ξεπεράσει και τα 150.000 δολάρια.
Τέλος, ο δικαστής αρνήθηκε την αίτηση της κ. Thomas για νέα δίκη και έδωσε προθεσμία μιας εβδομάδας στη RIAA να αποφασίσει εάν θα αλλάξει το ποσό ή θα ζητήσει εκ νέουν δίκη για μεγαλύτερο πρόστιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: