Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009

Το Τρένο Θα Σφυρίξει Και Πάλι Στο Άργος

Μετά από αρκετά χρόνια σιωπής, το τρένο θα σφυρίζει και πάλι στο Άργος. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από το Σάββατο 1 Αυγούστου θα ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο.Η ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο μέχρι το Άργος και το Ναύπλιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα του νομού ένα έργο που κόστισε σαράντα εκατομμύρια ευρώ και τελικά παραδίδεται έστω και εάν δεν είναι προαστιακός μετά από τρία χρονιά καθυστέρηση.
Η διαδρομή από Αθήνα προς Άργος ( και αντίθετα ) θα γίνεται σε δυο ώρες-με αλλαγή τραίνου στην Κόρινθο-ενώ τα καθημερινά δρομολόγια θα είναι 4 η 5.
Αν λοιπόν ακούσετε το Σάββατο ένα διαφορετικό σφύριγμα μην παραξενευτείτε θα είναι το τρένο που επιστρέφει στο Άργος

Δηλώσεις Μανιάτη Σχετικά Με Σιδηρόδρομο

Όπως αναφέραμε μετά από πολλές αναβολές φαίνεται ότι επιτέλους ξεκινούν τα δρομολόγια του Σιδηροδρόμου στην Αργολίδα την 1η Αυγούστου 2009.Αναφορικά με το θέμα,ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,καθ.Γιάννης Μανιάτης,έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Επιτέλους,το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Αργολίδας,ο Σιδηρόδρομος, προϋπολογισμού 31 εκατ.€,μετά από πολλές αναβολές και τεράστιες καθυστερήσεις, παραδίδεται την 1η Αυγούστου 2009 για χρήση στους πολίτες της Αργολίδας.
Όλοι εμείς που αυτά τα χρόνια εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου,που παλέψαμε για την υλοποίησή του και που αγωνιστήκαμε για να τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών της Αργολίδας,αισθανόμαστε δικαιωμένοι,έστω και αν το έργο που τελικά παραδίδεται είναι κολοβό,κατώτερο των αρχικών προδιαγραφών,με ελάχιστα δρομολόγια,με αυξημένες τιμές εισιτηρίων,με χαμηλές ταχύτητες και με καθόλου διαφήμιση.
Επειδή το έργο αυτό από το φθινόπωρο θα αποτελέσει κορυφαία πολιτική μας προτεραιότητα,ώστε πραγματικά να συντελέσει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Αργολίδας,σήμερα θα αρκεστούμε στο να καταγράψουμε με επίσημα έγγραφα τι έργο παρέδωσε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ποιο τελικά έργο εκτέλεσε η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ.Σύμφωνα με απαντήσεις του Υπουργού Μεταφορών,κ.Μιχάλη Λιάπη,στη Βουλή των Ελλήνων,μετά από δικές μου ερωτήσεις,το έργο που θα τεθεί στη διάθεση των πολιτών της Αργολίδας έπρεπε να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
1.Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2006.
2.Έως το τέλος Ιουνίου 2004 αναμένονται να παραληφθούν δώδεκα (12) Rail Bus,τα οποία θα δρομολογηθούν στο δίκτυο της Πελοποννήσου.
3.Με τα ανωτέρω έργα ο χρόνος διάνυσης στη διαδρομή Αθήνα – Άργος θα μειωθεί σε 1 ώρα και 30 λεπτά,από 2 ώρες και 20 λεπτά που είναι σήμερα.
4.Τα έργα θα παρέχουν στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αργολίδας σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές,στις οποίες θα μπορούν να αναπτυχθούν υπηρεσίες προαστιακού τύπου από σιδηροδρομικές επιχειρήσεις».
Τα παραπάνω επίσημα έγγραφα της Βουλής των Ελλήνων αποδεικνύουν ότι το έργο που η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ,ήταν ένα κορυφαίο αναπτυξιακό έργο που,όμως,κι αυτό κατάφεραν να το παραδώσουν με καθυστέρηση τριών ετών,με διαδρομές κατά 30 λεπτά αυξημένες σε σχέση με τις αρχικά προβλεπόμενες και με ελάχιστα δρομολόγια,ώστε να μη μπορεί να γίνει προαστιακή σύνδεση της Αργολίδας με την Αθήνα.
Σε όλα τα παραπάνω,ο μοναδικός σύμμαχος των πολιτών της Αργολίδας που όλα αυτά τα χρόνια πάλεψαν για το τρένο,ήταν μόνο οι εργαζόμενοι του Οργανισμού,τους οποίους θέλω δημόσια να ευχαριστήσω για την προσφορά τους στον τόπο μας και να τους καλέσω να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα για να αποκτήσει η Αργολίδα το Σιδηρόδρομο που δικαιούται,για τον οποίο έχουμε ήδη πληρώσει τόσο εμείς,όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση που συγχρηματοδότησε το έργο.
Σε κάθε περίπτωση,η έναρξη των δρομολογίων του τρένου αποτελεί ένα κορυφαίο αναπτυξιακό γεγονός που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε αισιόδοξα το μέλλον

Τα πόθεν έσχες των "Βατοπεδινών"

Βουλευτές και υπουργοί που έφεραν το κυβερνόν κόμμα σε δύσκολη θέση, καθώς το όνομά τους ενεπλάκη σε υποθέσεις που απασχόλησαν, υπέβαλαν επίσης δηλώσεις πόθεν έσχες.
Οι λεγόμενοι «Βατοπεδινοί», αλλά και ο πρώην Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, δήλωσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς και αυτά των συζύγων τους.
Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Εισοδήματα 925.196 ευρώ
Ο πρώην υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος δηλώνει εισοδήματα που ανέρχονται συνολικά σε 925.196 ευρώ.Από αυτά τα 92.992 προέρχονται από την βουλευτική αποζημίωση,και τα υπόλοιπα από «άλλες πηγές»,όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά,δηλαδή τα εισοδήματα της συζύγου του,γνωστής δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέα.
Οι καταθέσεις του ζεύγους σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς ανέρχονται συνολικά σε 193.714 ευρώ, ενώ διαθέτουν και 12.496 από μερίσματα μετοχών.
Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος διαθέτει ακίνητα,στην Καισαριανή και την Ανάβυσσο,την εξοχική κατοικία στο Καπανδρίτι με πισίνα 135τ.μ.,δύο μικρότερα κτίσματα στη Λακωνία.
Το 2006 απέκτησε με τη σύζυγό του το ακίνητο της οδού Μηλιδώνη στο Ψυχικό, συνολικής έκτασης 510τ.μ,για το οποίο σημειώνει ότι στη δήλωση του 2006 είχε αναλυτικά εξηγήσει τον τρόπο απόκτησης.Επιπλέον,το 2007 απέκτησε σπίτι στην Πάρο,για την αγορά του οποίου σημειώνει ότι έλαβε δάνειο αξίας 275.000 ευρώ.
Ο πρώην υπουργός διαθέτει από το 2005 και ένα πλωτό σκάφος 1587 κυβικών.
Γιώργος Βουλγαράκης
Τα εισοδήματα του Γιώργου Βουλγαράκη ανέρχονται σε 658.381 ευρώ.Από αυτά, μόλις 92.376 ευρώ προέρχονται από τη βουλευτική αποζημίωση ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τις απολαβές της συζύγου του,Αικατερίνης Πελέκη.
Οι καταθέσεις του σε τραπεζικό λογαριασμό ξεπερνούν τα 2.258.000 ευρώ.
Η ακίνητη περιουσία που μοιράζεται με τη σύζυγό του είναι…μυθική,καθώς διαθέτουν σπίτια και οικόπεδα στο Κολωνάκι,το Λυκαβηττό, το Λαύριο,το Ρέθυμνο,το Ηράκλειο, την Κέα,την Αράχωβα.
Ο κύριος Βουλγαράκης έχει μοτοσυκλέτα και αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού,θαλάσσιο σκάφος,αλλά και…συμμετοχή σε τρεις επιχειρήσεις.Η τελευταία,μάλιστα,με εναρκτήριο έτος το 2006, όταν,όπως δηλώνει,κατέβαλε ως κεφάλαιο εισφοράς 20.000 ευρώ.
Πέτρος Δούκας
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας συμπλήρωσε τη δήλωση μαζί με τη σύζυγό του,Λίλιαν Έβερτ.
Από τις 344.179 ευρώ που δηλώνουν ως ετήσιο εισόδημα,τα 97.947 προέρχονται από τη βουλευτική αποζημίωση του πρώην υπουργού.
Οι καταθέσεις τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς ξεπερνούν τα 3.600.000 ευρώ,ενώ στο χαρτοφυλάκιό του ο πρώην υπουργός έχει περισσότερες από 11.000 μετοχές.
Το ζευγάρι έχει ακίνητα στον Άλιμο,τη Γλυφάδα,στη Λακωνία,την Εύβοια,τον Πόρο,τα Σπάτα,το Πικέρμι,τους Δελφούς.Τελευταίο τους απόκτημα,μια εξοχική κατοικία στη Μύκονο την οποία αγόρασαν το 2007.
Ευάγγελος Μπασιάκος
«Δικηγόρος σε αναστολή» δηλώνει ο Ευάγγελος Μπασιάκος.
Δικηγόρος και η σύζυγός του, τα εισοδήματα της οποίας προστίθενται στη βουλευτική αποζημίωση των 96.075 ευρώ,δίνοντας στο ζεύγος ετήσιες αποδοχές που ξεπερνούν τις 167.000 ευρώ.
Οι τραπεζικοί του λογαριασμοί «έχουν» συνολικά 538.734 ευρώ,ενώ έχει και αμοιβαία κεφάλαια αξίας 20.000 ευρω.
Τα ακίνητα τα οποία κατέχει ολόκληρα ή μέρος αυτών είναι 15 σε Αττική,Βοιωτία, Ημαθία και Πόρο.
Αριστοτέλης Παυλίδης
Περίπου 110.000 ευρώ λαμβάνει ως βουλευτική αποζημίωση ο Αριστοτέλης Παυλίδης.Επιπλέον δηλώνει 57.763 ευρώ ως εισοδήματα της οικοκυράς συζύγου του.
Το ύψος των τραπεζικών του καταθέσεων μόλις που ξεπερνά τα 106.000 ευρώ.
Διαθέτει ακίνητα στην Κω,τη Ρόδο και την Αρκαδία,ενώ φαίνεται πως δεν ρισκάρει να εμπλακεί με το χρηματιστήριο.

ΠΑΣΟΚ:ευρεία σύσκεψη για την Οικονομία

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια ευρείας κομματική σύσκεψης,που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (29/07) στη Βουλή,κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας.
Σκοπός της σύγκλησης της σύσκεψης ήταν η παρουσίαση του περιεχομένου της ομιλίας του κ.Παπανδρέου στην επικείμενη έκθεση Θεσσαλονίκης,η οποία,όπως σημείωσε ο ίδιος,θα είναι η τελευταία πριν τις εκλογές,καθώς και η γενικότερη παρουσία του κόμματος στη συμπρωτεύουσα.
Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε πως το επιχειρησιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο,«θα αφορά το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση,με ποιά σειρά και πώς όλα αυτά που λέει θα τα κάνει πράξη,λέγοντας όλη την αλήθεια στο λαό με σαφήνεια».
Πιο συγκεκριμένα,ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,ανέφερε τους άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι αφορούν σε ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας,τη στήριξη της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας,τη δίκαιη αναδιανομή,ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς και τη δημιουργία μιας αγοράς στην υπηρεσία του πολίτη με ένα νέο πλαίσιο εποπτείας.
Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ακόμη πως στις πρόσφατες ευρωεκλογές,οι πολίτες έστειλαν με την ψήφο τους ένα μήνυμα αλλαγής,ώστε η χώρα να αλλάξει πορεία και να μπει σε μία τροχιά σταθερότητας,ανάπτυξης ασφάλειας,ευνομίας και κοινωνικής συνοχής.
Επιπλέον,ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας,ενώ «προέβλεψε» πως «μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο,καθώς παρατηρείται ήδη μεγάλη μείωση στον τουρισμό,την οικοδομική δραστηριότητα και τη βιομηχανική παραγωγή,ενώ υπάρχει και σημαντική επιβράδυνση στη δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών».
Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει λανθασμένα και αναποτελεσματικά μέτρα και επιβάλλει σκληρή φορολόγηση σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, όπως έκανε με τα πρόσφατα μέτρα,τα οποία έκρυψε επιμελώς προεκλογικά και προσέθεσε πως «αφήνει ανεξέλεγκτη την πελατειακή σπατάλη του δημόσιου χρήματος και κατασπαταλά τους πόρους του ΕΣΠΑ σε δράσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας».

Συντονισμένες ελληνοκυπριακές πρωτοβουλίες

Οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας έχουν αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες,για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου και για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της για έρευνα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών,Μάρκος Κυπριανού, μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η καταγγελία της Τουρκίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ.Κυπριανού υπογράμμισε πως ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η Τουρκία δε συνάδει με την ιδιότητα μίας υπό ένταξη χώρας ή ενός σύγχρονου κράτους,ενώ ανέφερε πως όταν η Τουρκία εισέρχεται σε περίοδο κρίσιμων διαπραγματεύσεων,κλιμακώνει τις προκλήσεις και σκληραίνει τη στάση της,ώστε επανερχόμενη αργότερα στην αρχική της θέση να φαίνεται ότι προέβη σε υποχωρήσεις.
Καταλήγοντας,ο κ.Κυπριανού ανέφερε πως το θέμα δεν είναι διμερές,αλλά ότι αφορά και τις 27 χώρες – μέλη,καθώς οι κινήσεις της Άγκυρας παραβιάζουν τις θέσεις και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Αλβανία νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων

Οι αλβανικές αρχές τίθενται υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων ομόφυλων ζευγαριών,δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα,στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου που θα παραχωρεί στα ομόφυλα ζευγάρια ίδια δικαιώματα με αυτά των ετεροφύλων.
«Ο νόμος,που ενδέχεται να προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις,επιδιώκει να βάλει τέλος στις διακρίσεις και να επιτρέψει την πολιτική ένωση ατόμων του ιδίου φύλου», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπερίσα.

Παράνομες οι κάμερες στους δημόσιους χώρους

Αντισυνταγματική σε όλα τα σημεία της είναι η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη λειτουργία καμερών στους δημόσιους χώρους αποφάσισε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στη σχετική ανακοίνωση της,η Αρχή δηλώνει ρητά πως η χρήση καμερών καταστρατηγεί το ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας,ενώ καλεί την κυβέρνηση να δώσει περαιτέρω επιχειρήματα για τις κάμερες, αφού η γενική φράση «για την ασφάλεια των πολιτών» δεν δικαιολογεί το νόμο.Με ένα ογκωδέστατο κείμενο – ανακοίνωση,η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η τροπολογία που έχει γίνει πλέον νόμος του κράτους αντιβαίνει στις Συνταγματικές διατάξεις αλλά και στις υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καταγγέλλοντας την κρατική παρέμβαση και την απουσία του χειρισμού του θέματος από τις αρμόδιες Αρχές,η ανακοίνωση τονίζει πως η ρύθμιση στην ουσία είναι αναποτελεσματική ως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων,αφού δεν αναφέρει τα όρια,τα κριτήρια και τις εξειδικευμένες δράσεις της,με αποτέλεσμα ο πολίτης να μένει απροστάτευτος.
Παράλληλα,καταδεικνύει ασάφειες ως προς τις συνέπειες που θα έχει η χρήση καμερών, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με τις προϋποθέσεις της χρήσης αυτής αλλά και με τη διαδικασία επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων.«Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα γίνονται αυθαιρεσίες και καταχρηστικές ενέργειες εις βάρος των πολιτών» τονίζει εν ολίγοις η ανακοίνωση.
Την ίδια στιγμή,ο νόμος αυτός οφείλει να αναφέρει την εξειδίκευση του σκοπού της επεξεργασίας των δεδομένων. Δεν είναι δυνατόν,λέει η Αρχή Προστασίας,να γίνεται μια γενικόλογη αναφορά περί διαφύλαξης της δημόσιας ασφάλειας.Πρέπει δηλαδή οι λόγοι για τους οποίους θα εφαρμόζεται ο νόμος να είναι συμβατοί με το σκοπό του.
Από τις παραλείψεις που παρατηρήθηκαν είναι ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας σε περιοχές ή κτήρια,προκειμένου να η χρήση των καμερών να έχει μια διαβαθμισμένη κλίμακα.
Επιπλέον,δεν προβλέπεται έκδοση προηγούμενης διοικητικής πράξης για την εγκατάσταση των εικονοληπτών σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο,ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικός δικαστικός έλεγχος της ορθής εφαρμογής του νόμου.
Τέλος,η τροπολογία προβλέπει μόνο το χρόνο τήρησης των συλλεγέντων δεδομένων (επτά ημέρες) και τη διαδικασία καταστροφής τους,ενώ δεν περιέχει ρυθμίσεις για τη συλλογή,αποθήκευση,χρήση και διαβίβαση των δεδομένων.

ΠΟΥ:καρκινογόνα τα σολάριουμ

Στην κορυφαία κατηγορία κινδύνου πρόκλησης καρκίνου,στην οποία,μεταξύ άλλων,συγκαταλέγονται το δηλητήριο αρσενικό και το αέριο μουστάρδας,ανήκουν και επίσημα πλέον οι συσκευές τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) και οι λοιπές συναφείς πηγές εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας.
Μια ανάλυση 20 επιστημονικών ερευνών,την οποία πραγματοποίησε η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (μονάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ογκολογίας "Lancet Oncology",οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος αυξάνει κατά 75% στα άτομα που ξεκινούν το τεχνητό μαύρισμα σε ηλικία κάτω των 30 ετών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΠΟΥ,όλοι οι τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλούν ανησυχητικές μεταλλάξεις στα πειραματόζωα, πράγμα που δείχνει ότι αυτή η ακτινοβολία είναι σίγουρα καρκινογόνα,ενώ προηγουμένως,μόνο ένας τύπος υπεριώδους ακτινοβολίας είχε θεωρηθεί θανατηφόρος.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα,οι ειδικοί κατατάσσουν τα σολάριουμ στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας, μεταξύ άλλων,με το τσιγάρο,τον άσβεστο και την ηπατίτιδα Β και για το λόγο αυτόν οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους νέους να σταματήσουν τη βλαβερή συνήθεια του τεχνητού μαυρίσματος,καθώς τα περισσότερα φώτα που χρησιμοποιούνται στα σολάριουμ και στις άλλες σχετικές συσκευές,εκπέμπουν κυρίως υπεριώδη ακτινοβολία,η οποία προκαλεί καρκίνο του δέρματος και των ματιών.
Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες,οι νέοι που κάνουν χρήση των συσκευών σολάριουμ, κινδυνεύουν 8 φορές περισσότερο να εμφανίσουν μελάνωμα,την πιο φονική μορφή καρκίνου του δέρματος,σε σχέση με εκείνους που αποφεύγουν τη χρήση τους.
Η σχετική έρευνα,όπως ήταν αναμενόμενο,προκάλεσε την αντίδραση της ευρωπαϊκής ένωσης εταιριών παραγωγής και λειτουργίας σολάριουμ, η υπεύθυνη της οποίας,Κάθι Μπανκς, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στην υπεύθυνη χρήση των σολάριουμ και στον καρκίνο του δέρματος».
Αντιθέτως,η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων χαιρέτισε τα πορίσματα της νέας έρευνας για τον αυξημένο κίνδυνο των σολάριουμ και ζήτησε την άμεση λήψη ρυθμιστικών μέτρων, χωρίς ωστόσο να φτάσει μέχρι και την οριστική κατάργησή τους.
Ειδικότερα,προτάθηκε καλύτερη ενημέρωση του κοινού,περιορισμός της χρήσης στους ενηλίκους και πλήρης απαγόρευση της χρήσης τους στα παιδιά.

Βαλερένγκα-ΠΑΟΚ 1-2

Με το ενάμιση πόδι στην επόμενη φάση των προκριματικών του Europa League είναι ο ΠΑΟΚ που επικράτησε 2-1 της Βαλερένγκα στο «Ούλεβαλ» στο πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων για τον τρίτο γύρο.Ο Λίνο στο 31΄ άνοιξε το σκορ για τους Θεσσαλονικείς,ενώ ο Μουσλίμοβιτς στο 38΄ πέτυχε το δεύτερο γκολ,όμως «πάγωσε» τους ανθρώπους της ομάδας,καθώς τραυματίστηκε στο γόνατο και αντικαταστάθηκε.Ο Στόρμπεκ στο 43΄μείωσε για τους Νορβηγούς.
• Στο ίδιο γήπεδο ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει 3-0 της Λιν το 2003 για το UEFA.
Την κατάλληλη στιγμή ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε το καλύτερο του παιχνίδι σε σχέση και με αυτά που είχαμε δει απ’ τα φιλικά προετοιμασίας.Οι Θεσσαλονικείς είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού στο πρώτο ημίχρονο, είχαν τις ευκαιρίες για γκολ,ενώ απ’τους Νορβηγούς δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα μέχρι τα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου.
Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος στο 9΄ έφτασε πολύ κοντά στο 1-0,όμως ο Μουσλίμοβιτς δεν μπόρεσε από θέση τετ α τετ να νικήσει τον Πέρκινς,ο οποίος έβλεπε απ’ την αρχή πως θα είχε δύσκολο βράδυ.Στο 23΄ ο πορτιέρο των γηπεδούχων είπε και πάλι όχι,σ’ένα πολύ καλό μακρινό σουτ του Φωτάκη,ενώ δύο λεπτά αργότερα ήταν και πάλι εκεί που έπρεπε για να μπλοκάρει το σουτ του Λίνο.
Στο 31΄όμως ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ βρήκε τρόπο να νικήσει τον θετικότατο Νορβηγό και με απ’ευθείας εκτέλεση φάουλ άνοιξε το σκορ,δίνοντας το έναυσμα για πανηγυρισμούς στους φίλους του ΠΑΟΚ που βρέθηκαν στο «Ούλεβαλ».Αυτό ήταν μόνο η αρχή μιας και επτά λεπτά αργότερα ο Μουσλίμοβιτς με εξαιρετική προσπάθεια διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του,όμως όλοι «πάγωσαν»,καθώς δεν πανηγύρισε πιάνοντας με εμφανή ενόχληση το πόδι του.
Ο Βόσνιος επιθετικός αντικαταστάθηκε και τη θέση του πήρε ο Αναστασάκος.Αυτή η αναστάτωση επηρέασε απ’ότι φαίνεται και τους παίκτες του ΠΑΟΚ,οι οποίοι άφησαν κενό στην άμυνά τους έπειτα από στημένη φάση και δέχτηκαν τη μείωση του σκορ απ’τον Στόρμπεκ στο 43΄,σ’ένα καλό πρώτο ημίχρονο από πλευράς θεάματος και γκολ.
Με δυνατή καταιγίδα ξεκίνησε το δεύτερο 45λεπτο, κάνοντας βαρύ τον αγωνιστικό χώρο και δυσκολεύοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες των δύο ομάδων.Το δεύτερο ημίχρονο μπορεί να μην είχε τα γκολ του πρώτου,όμως ήταν σαφώς πιο εντυπωσιακό μιας και επικράτησε και λόγω της καταιγίδας ένας «χαμός».
Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος και θα μπορούσε αν εκμεταλλευόταν τα κενά στην άμυνα της Βαλερένγκα,να είχε διευρύνει ακόμα περισσότερο το σκορ,απλοποιώντας την υπόθεση πρόκριση.Όμως,παρότι οι Θεσσαλονικείς ξεπέρασαν την ατυχία με τον Μουσλίμοβιτς, δεν ήταν ψύχραιμοι στην τελική προσπάθεια.
Το καλό για αυτούς είναι πως οι Νορβηγοί δεν κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση και σίγουρα μόνο με τη σοβαρότητα και τον κόσμο τους στην Τούμπα θα φτάσουν στην πρόκριση. Πάντως,η μεγαλύτερη ευκαιρία για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος να γράψει με τον καλύτερο τρόπο τον επίλογο του αγώνα, χάθηκε απ’ τον Φωτάκη στο 82΄,αλλά ατύχησε μιας και το σουτ του κόντραρε και δεν κατέληξε στα δίχτυα…

Οι συνθέσεις:
ΒΑΛΕΡΕΝΓΚΑ (Τορ Όλε Σκούλερουντ): Πέρκινς,Στόρμπεκ,Νούρι,Χάγκεν (59΄ Σάινχ), Φουεμαγιόρ,Άντρεσεν,Χέσταντ,Ζάιτς, Μόα (75΄ Μπέρε),Λέιχ (46΄ Φελάχ),Σέτερενς.

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς,Σνάουτσνερ,Λίνο,Μπιζέρα,Τσιρίλο,Γκαρσία,Φωτάκης, Ίβιτς (64΄ Φιλομένο),Σορλέν (86΄ Μαλεζάς),Κονσεϊσάο,Μουσλίμοβιτς (40΄ Αναστασάκος)

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009

Το πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών

Ούτε πιο πλούσιοι αλλά ούτε και φτωχότεροι σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί στο πόθεν έσχες που δήλωσαν και δόθηκε την Πέμπτη (30/7) στη δημοσιότητα.Με άλλα λόγια Καραμανλής και Αλαβάνος κατέχουν τα πρωτεία,ενώ με μόλις 100 ευρώ στην τράπεζα η Παπαρήγα εμφανίζεται ως η φτωχότερη όλων.
Κώστας Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε συνολικό εισόδημα για το 2007 που ανέρχεται στα 124.426 ευρώ,με τη βουλευτική αποζημίωση του να αγγίζει τα 94.553,04 ευρώ.Τα υπόλοιπα προέρχονται από άλλα εισοδήματα συνολικού ύψους 29.873,14 ευρώ, λίγο μεγαλύτερα από πέρσι που ήταν κατά 3500 ευρώ λιγότερα.
Η σύζυγος του πρωθυπουργού,Νατάσα Παζαϊτη δήλωσε φέτος εισόδημα 18.980 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι είχε δηλώσει μηδενικό εισόδημα.
Η ακίνητη περιουσία του εκτείνεται σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Μύκονο,Ραφήνα και Σέρρες. Αναλυτικά διαθέτει: διώροφη κατοικία τ.μ. με αποθήκη 29 τ.μ.σε οικόπεδο 509 τ.μ.στη Ραφήνα.Επιπλέον στην Κύθνο, κατέχει αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 2170 τ.μ ενώ στη Φιλοθέη δύο διαμερίσματα 222 τ.μ.και 20 τ.μ.αντίστοιχα.
Ο πρωθυπουργός έχει 4 διαμερίσματα στην Αθήνα τα οποία κυμαίνονται από 20 έως 213 τμ, ενώ δύο διαμερίσματα έχει στη Θεσσαλονίκη 70 και 41 τμ αντίστοιχα.
Στη Μύκονο διαθέτει σπίτι και αποθήκη ενώ στις Σέρρες έχει ήτοι ένα αγροτεμάχιο 2.000τ.μ.,μια οικία με αποθήκη 63 και 83 τ.μ. αντίστοιχα,αλλά και ακόμη μια οικία και αποθήκη 200 και 100 τ.μ. αντίστοιχα.
Τα παιδιά του Αλέξανδρος και Αλίκη έχουν εξ ημισείας σε οικόπεδο 500 τ.μ.,σπίτι στη Ραφήνα 113 τ.μ.
Η χρηματιστηριακή δραστηριότητα του πρωθυπουργού
153.652,16 δολάρια σε ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αγόρασε ο κ. Καραμανλής το 2007, ενώ μερίδια μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων αξίας 111.038 ευρώ αγόρασε από τη UBS και τη BMP. .Συνέχισε επίσης να διατηρεί ομόλογα της ίδιας τράπεζας αξίας 111.038 ευρώ. Μαζί με τα παιδιά του διαθέτει ομόλογα της ΕΕΤ, από 19.835 ευρώ με το καθένα ενώ ακόμη 9.833 μετοχές της εταιρείας Κτήμα Καποδίστρια.
Η κ.Νατάσα Παζαϊτη δήλωσε πως τα μερίδια αξίας 19.134 ευρώ της Alpha Bank τα πούλησε.Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις του, ο πρωθυπουργός έχει μαζί με την μητέρα και τα παιδιά του έχει 93.303 ευρώ σε διάφορες τράπεζες της Ελλάδας,16.750 δολάρια και 524 Λίρες Αγγλίας.Η σύζυγός του έχει μια κατάθεση ύψους 59.296,78 ευρώ
Ο πρωθυπουργός διαθέτει ένα αυτοκίνητο 1.800 κ.εκ. κι ένα σκάφος αναψυχής χωρητικότητας οκτώ ατόμων από κοινού με τη σύζυγό του.

Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,Γιώργος Παπανδρέου έχει με τη σύζυγο του συνολικό εισόδημα 124.207 ευρώ, εκ των οποίων 114.800 από τη βουλευτική αποζημίωση.Οι δύο τους έχουν εξ ημισείας ακίνητο στη Νέα Ερυθραία διαμέρισμα 365 τμ.
Η κυρία Άντα Παπανδρέου διαθέτει επίσης διαμέρισμα 84 τμ στην Πάτρα αλλά και ακίνητο στην ίδια περιοχή 379 τμ.Παράλληλα κατέχει ομόλογα στην Alpha Bank ύψους 228.000 ευρώ.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσεις συνολικού ύψους 36.083 ευρώ την Εθνική και στην Alpha.
Με τη σύζυγο του επίσης έχουν δυο αυτοκίνητα 1985 και 1400 κυβικών.

Αλέκα Παπαρήγα
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δηλώνει εισόδημα 108.595 ευρώ,εκ των οποίων 83.400 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση.Παράλληλα έχει στο όνομα της διαμέρισμα 90 τμ στην Αθήνα και μόλις 100 ευρώ καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα.


Αλέκος Αλαβάνος
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ,Αλέκος Αλαβάνος έχει συνολικό εισόδημα 193.237 ευρώ, εκ των οποίων 84.382 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση.
Παράλληλα,έχει 50% ενός αγροτικού οικήματος και ένα διαμέρισμα 62 τμ στην Τήνο. Είναι συνιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο ίδιο νησί με συμμετοχή που ανέρχεται στο 1/12 ενώ κάτοχος σπιτιού 190 τμ στην Πεντέλη και μιας αποθήκης 60τμ στην ίδια περιοχή.
Διαθέτει επίσης ένα διαμέρισμα στην Αθήνα 80 τ.μ.,μια αποθήκη στο Ηράκλειο Κρήτης, ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες 60 τ.μ.,ένα αγροτεμάχιο εξολοκλήρου στα Χανιά και άλλα δύο κατά 50%.
Σε οκτώ εταιρίες έχει 8750 μετοχές,ενώ οι καταθέσεις από κοινού με τη σύζυγό του ανέρχονται σε 510.550 ευρώ σε 5 τράπεζες.
Τέλος, διαθέτει 2 αυτοκίνητα εκ των οποίων το ένα 1400κυβικών και το δεύτερο 1600 κυβικών.

Γιώργος Kαρατζαφέρης
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει συνολικό εισόδημα με τη σύζυγο του 96.630 ευρώ,εκ των οποίων 81.966 από τη βουλευτική αποζημίωση.
Μαζί με τη σύζυγο διαθέτουν 9 διαμερίσματα σε Παλαιό Φάληρο,Καλλιθέα,Αθήνα,ένα κατάστημα και 4 θέσεις πάρκινγκ στην Καλλιθέα,3 οικίες σε Κερατεά, Λιβανάτες και Λιτόχωρο,4 βοσκοτόπια σε Κηφισιά,Σοφικό,Μεγαλόπολη και 1 οικόπεδο στη Μεγαλόπολη.
Παράλληλα,έχει καταθέσεις 26.500 ευρώ ο ίδιος και 30.500 ευρώ η σύζυγός του,ενώ έχει και δύο αυτοκίνητα 4600κυβικών και 3700 κυβικών αντίστοιχα.

Πάει όπως το 2003…

Η μεγάλη επιστροφή στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» για τον ΠΑΟΚ είναι γεγονός!Μετά από τρεις αγωνιστικές περιόδους και σχεδόν 4 ημερολογιακά έτη,ο Δικέφαλος θα συμμετάσχει σε μια διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου.Τότε ήταν Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, τώρα είναι η μετεξέλιξή του,το Γιουρόπα Λιγκ.Η ομάδα της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει στις 20.00 ώρα Ελλάδας τη Βαλερένγκα,στο στάδιο «Ούλεβααλ»,στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο συλλόγων,στο πλαίσιο του γ’προκριματικού γύρου της νεοσύστατης διοργάνωσης.Ο ΠΑΟΚ,με πολύ κόσμο στο πλευρό του,θα επιδιώξει να φύγει με ένα θετικό αποτέλεσμα,έτσι ώστε να αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού.Οδηγός για τους «ασπρόμαυρους» η μεγάλη νίκη επί της Λιν,στο ίδιο γήπεδο,στις 15 Οκτωβρίου 2003όταν η αρμάδα του Άγγελου Αναστασιάδη είχε επικρατήσει με επιβλητικό τρόπο με σκορ 3-0 της συμπολίτισσας της Βαλερένγκα, παίρνοντας μια θριαμβευτική πρόκριση στο παγωμένο Όσλο.Σήμερα, 70 μήνες μετά,η ταξιαρχία του Φερνάντο Σάντος είναι έτοιμη και αποφασισμένη να επαναλάβει το θρίαμβο, ως ένα νέο «ασπρόμαυρο παγοθραυστικό», που θα κατανικήσει την αντίσταση των Βίκινγκς…
Με 4-3-3 το οποίο θα παραλλάσσεται θα αγωνιστεί ο Δικέφαλος
Στηριζόμενος κατά πολύ στην περσινή πετυχημένη συνταγή ο Φερνάντο Σάντος,θα ξεκινήσει την ομάδα του στο σημερινό ματς με αρχική τοποθέτηση των παικτών του το 4-3-3.Αυτή βεβαίως θα παραλλάσσεται κατά τα διάρκεια του αγώνα,αφού όταν η ελληνική ομάδα θα βρίσκεται σε θέση άμυνας θα είναι ουσιαστικά ένα 4-5-1,ενώ στην οργάνωση του παιχνιδιού θα μπορεί να εξελίσσεται σε 4-2-3-1…
Ο Κώστας Χαλκιάς θα βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ.Δεξί μπακ θα είναι ο Μίροσλαβ Σνάουτσνερ και αριστερά Μασιέλ ΆΛβες Λίνο.Στο κέντρο της αμυντικής γραμμής θα αγωνιστούν οι Μπρούνο Τσιρίλο και Τζόε Μπιζέρα.
Στη μεσαία γραμμή,ως κλασικός ανασταλτικός χαφ θα είναι ο Πάμπλο Γκαρσία,με τον Γιώργο Φωτάκη να του δίνει βοήθειες και να δημιουργεί,όπως και ο Βλάνταν Ίβιτς. Στην επίθεση,δεξιά θα είναι ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο,στην κορυφή ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς και αριστερά ο Ολιβιέ Σορλέν.Επειδή ακριβώς οι Κονσεϊσάο και Σορλέν δεν είναι καθαρόαιμοι επιθετικοί,παίζοντας ελαφρά πιο πίσω και έχοντας ανάμεσά τους τον Ίβιτς, το σύστημα θα γίνει αν χρειαστεί 4-2-3-1,με το Φωτάκη να γυρίζει πιο πίσω,δίπλα στον Γκαρσία.Βεβαίως,μια ακόμη πιο τραβηγμένη σκέψη του Σάντος έχει να κάνει με το… 4-1-4-1.Σε αυτήν την περίπτωση,ο Φωτάκης θα προωθηθεί δίπλα στον Ίβιτς,αφήνοντας μόνο ανασταλτικό τον Ουρουγουανό,με τον Πορτογάλο δεξιά και τον Γάλλο αριστερά, με απώτερο σκοπό φυσικά τα χαφ να πατούν πολύ περισσότερο στην αντίπαλη περιοχή.

Europa League : 3ος προκριματικός γύρος

Πραγματοποιούνται σήμερα οι αγώνες για τον 3ο προκριματικό γύρο του Uefa Europa League,70 ομάδες διεκδικούν την πρόκριση τους στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και ανάμεσα τους ο ΠΑΟΚ,που αγωνίζεται σήμερα με την Βαλερένγκα (20.00 Conn-X TV),οι επαναληπτικοί θα γίνουν στις 6 Αυγούστου και η κλήρωση της επόμενης φάσης θα γίνει την Παρασκευή 7 Αυγούστου
Όλη η Ευρώπη παίζει ποδόσφαιρο σήμερα καθώς μπαίνει στην τελική της ευθείας η νέα διοργάνωση της Uefa, το Europa League.Βρισκόμαστε ακόμη στους προκριματικούς γύρους και 70 ομάδες θα διεκδικήσουν την πρόκριση τους στα play-off και μετά στους χρυσοφόρους ομίλους της διοργάνωσης.
Ο ΠΑΟΚ είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας και αγωνίζεται σήμερα στην Νορβηγία με την Βαλερένγκα,ο αγώνας θα μεταδοθεί ζωντανά στις 20.00 από το Conn-X TV.
Αναλυτικά,το πρόγραμμα των αγώνων είναι:
Μπνέι Γεχούντα - Πάσος Φερέιρα 1-0
17:00 Ντιναμό Τιφλίδας - Ερυθρός Αστέρας
18:00 Πέτροβατς - Στουρμ Γκρατς
18:30 Χόνκα - Καραμπάχ
18:30 Ραμποτνίτσκι - Οντένσε
19:40 Μακάμπι Νετάνια - Γαλατάσαραϊ
20:00 Μπρόντμπι - Λέγκια Βαρσοβίας
20:00 Μέταλουργκ Ντόνεσκ - Ιντερμπλοκ
20:00 Τρόμσο - Σλάβεν
20:00 Φρέντρικσταντ - Λεχ Πόζναν
20:00 ΤΣΣΚΑ Σόφιας - Ντέρι Σίτι
20:00 Βoϊβοντίνα - Αούστρια Βιέννης
20:00 Γκέτεμποργκ - Χάποελ Τελ Αβίβ
20:00 Βέτρα - Φούλαμ
20:00 Βαλερένγκα - ΠΑΟΚ
20:15 Ραπίντ Βιέννης - ΑΠΟΠ Κινύρας
20:30 Ζίλινα - Χάιντουκ
20:30 Βαντούζ - Σλόβαν Λίμπερετς
20:45 Στεάουα Βουκουρεστίου - Μάδεργουελ
21:00 Βασλούι - Ομόνοια
21:00 Πολόνια Βαρσοβίας - Μπρέντα
21:15 Σλάβιγια - Κόσιτσε
21:30 Ράντερς - Αμβούργο
21:30 Μπριζ - Λάχτι
21:45 Φενέρμπαχτσε - Χόνβεντ
21:45 Αμπερντίν - Σίγκμα
21:45 Αϊντχόφεν - Τσέρνο Μόρε
21:45 Χέλσινγκμποργκ - Σαράγεβο
21:45 Ρόμα - Γάνδη
21:45 Σεβόινο - Λιλ
21:45 Σεντ Πάτρικς - Κρίλια
22:00 Ριέκα - Μέταλιστ
22:15 Ρέικιαβικ - Βασιλεία
22:30 Μπιλμπάο - Γιουνγκ Μπόις
22:45 Μπράγκα - Έλφσμποργκ
Οι επαναληπτικοί θα γίνουν στις 6 Αυγούστου και σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ πάρει την πρόκριση θα μάθει τον επόμενο αντίπαλο του στις 7 Αυγούστου.

Πέντε οι άξονες της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ

Την τελευταία του ευρεία κομματική σύσκεψη στη Βουλή πριν από τις εκλογές πραγματοποίησε σήμερα το ΠΑΣΟΚ.Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο ίδιος ο κ.Παπανδρέου προκειμένου να συζητηθεί το περιεχόμενο της ομιλίας του στη ΔΕΘ,ενώ ο κ.Παπανδρέου ανέφερε και τους άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ.
Αυτοί έχουν ως εξής:
1.- Ένα σχέδιο άμεσης ανάταξης της οικονομίας.
2.- Τη στήριξη της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
3.- Τη δίκαιη αναδιανομή.
4.- Ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και
5.- Τη δημιουργία μιας αγοράς στην υπηρεσία του πολίτη με ένα νέο πλαίσιο εποπτείας.

Σκάνδαλο με «γαλάζιες» μετατάξεις στα τελωνεία

Ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά «γαλάζιες» μετατάξεις σε θέσεις-φαντάσματα στα τελωνεία των παραμεθόριων περιοχών της χώρας,έφερε σήμερα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Το Έθνος».
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα,στο σκάνδαλο εμπλέκονται υπουργοί,βουλευτές και κρατικά στελέχη της ΝΔ,οι οποίοι πραγματοποιούσαν μετατάξεις υπαλλήλων από άλλα υπουργεία,δημόσιες υπηρεσίες ή άλλα νομικά πρόσωπα σε προνομιακές θέσεις «φαντάσματα» σε τελωνεία παραμεθόριων περιοχών,που εποπτεύονται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και ως εκ τούτου είχαν μεγάλες αποδοχές και υψηλά επιδόματα,τα μεγαλύτερα μεταξύ όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται,μάλιστα, ότι τα εν λόγω πρόσωπα,αν και είχαν την υποχρέωση παραμονής 10 ετών στη νέα τους θέση,είτε δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στην υπηρεσία τους παραμένοντας στα υπουργικά ή στα πολιτικά γραφεία,είτε μετατέθηκαν ή αποσπάστηκαν στις κεντρικές υπηρεσίες (έως και τα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης).
Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι επιλογές των υποψηφίων έγιναν αναξιοκρατικά και κάτω από καθεστώς αδιαφάνειας,καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι «εκλεκτοί» δεν κατείχαν συναφές προς το αντικείμενο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,αλλά ούτε και τα τυπικά προσόντα (πιστοποίηση γνώσης Η/Υ,γνώση ξένης γλώσσας κ.λπ.).
Ανάμεσα στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις ανήκουν μετατάξεις συγγενών - συνεργατών υπουργών και βουλευτών,με πιο «χτυπητές» περιπτώσεις συζύγους βουλευτών,ανιψιών γραμματέων,τον γιο κηπουρού πρώην υπουργού και τον οδηγό υφυπουργού.

Στα 730 ανέρχονται τα κρούσματα

Βάσει στατιστικών στοιχείων, παρατηρήθηκαν 210 νέα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1) την περασμένη εβδομάδα με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει στα 730,εκ των οποίων οι 365 που έχουν νοσήσει είναι ταξιδιώτες.Επίσης,παρατηρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται σε τουριστικές περιοχές.Ωστόσο,η κινητικότητα της γρίπης είναι ήπια και δεν παρουσιάζεται έξαρση.Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση των δύο ανδρών από την Κρήτη που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι,ενώ ως σοβαρή αλλά ελεγχόμενη και σταθεροποιημένη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της 16χρονης Βρετανίδας.Υπό το πρίσμα της γρίπης Η1Ν1,ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διασταυρώνουν τα ξίφη τους,ανταλλάσσοντας κατηγορίες.
Η 16χρονη Βρετανίδα,η οποία μεταφέρθηκε από την Κεφαλονιά,όπου παραθέριζε, στην Αθήνα,με αναπνευστική δυσχέρεια.Η κατάσταση της 16χρονης,που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης,χαρακτηρίστηκε από τους θεράποντες ιατρούς βαριά,αλλά σταθερή και ελεγχόμενη.Το δεύτερο σοβαρό κρούσμα ήταν ένας 42χρονος από την Κρήτη,ο οποίος,την Παρασκευή (24/07) πήγε σε νοσοκομείο του Ηρακλείου με υψηλό πυρετό και ύποπτα συμπτώματα.Το βράδυ της Δευτέρας (27/07) πήγε και πάλι στο νοσοκομείο με ακόμα υψηλότερο πυρετό και δύσπνοια.
Μοιραίο λάθος
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega,παρότι το φαρυγγικό επίχρισμα ελήφθη από τον 42χρονο το μεσημέρι της Παρασκευής,στο ινστιτούτο Παστέρ έφτασε το πρωί της Δευτέρας και μάλιστα χωρίς τη ένδειξη «επείγον»,μαζί με άλλα δείγματα,γεγονός για το οποίο ο υπουργός Υγείας διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση.
Ακόμα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας,σύντομα θα πιστοποιηθούν κι άλλα κέντρα στην Ελλάδα,όπου θα ελέγχονται τα δείγματα για τον ιό,καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο πιστοποιημένα,το Παστέρ και της Θεσσαλονίκης.
Βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης
Αφού παρουσίασε τα βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της γρίπης,ανακοίνωσε ότι από τον Αύγουστο θα μπουν σε εφημερία και ιδιώτες γιατροί,οι οποίοι θα κάνουν μόνο διάγνωση.Επίσης,ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συναντηθεί με τους φαρμακοποιούς,προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Έντονη η απάντηση Αβραμόπουλου στο ΠΑΣΟΚ
Εξαπέλυσε πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ,κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.Από το στόχαστρο δεν ξέφυγε ο Γιώργος Παπανδρέου,τον οποίο κατηγόρησε ότι παρασύρεται από κακούς συμβούλους.Παράλληλα κατηγόρησε το Γιώργο Παπανδρέου ότι παρασύρεται από κακούς συμβούλους,οι οποίοι τον οδηγούν, όπως είπε,σε ολισθηρό δρόμο.
Υπάρχει πολύ καλή και συνεχής συνεργασία κράτους-επιστημονικών φορέων και κομμάτων. Σταματήστε,λοιπόν,να σπέρνετε την ανησυχία, τον πανικό και να αμφισβητείτε την ικανότητα της ελληνικής πολιτείας»,τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος.
Το ΠΑΣΟΚ,δια των πρώην υφυπουργών Υγείας Μανώλη Σκουλάκη και Έκτορα Νασιώκα κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποσπασματική αντιμετώπιση της κρίσης και για έλλειψη σχεδίου και συντονισμού και τόνισε την ανάγκη ενιαίου κέντρου πληροφόρησης.Επίσης πρότειναν να οργανωθούν σε όλα τα νοσοκομεία, ακόμα και στα πανεπιστημιακά,μονάδες ελέγχου,ώστε να γίνονται γρήγορα οι εργαστηριακές αναλύσεις και εξετάσεις.

Yahoo-Microsoft: Η ισχύς εν τη ενώσει για να ανταγωνιστούν τη Google!

Ανακοινώθηκε επισήμως η 10ετής συμφωνία των δύο εταιρειών,Yahoo και Microsoft,προκειμένου να ανταγωνιστούν από κοινού τη Google στον τομέα της δικτυακής αναζήτησης και της διαφήμισης.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας,το Yahoo θα μπορεί να χρησιμοποιήσει στο δικτυακό του τόπο τη νέα μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft και θα διαχειρίζεται ορισμένες διαφημιστικές προσφορές της εταιρείας του Μπιλ Γκέιτς.Στη Bing στηρίζονται όλες οι ελπίδες της Microsoft,προκειμένου να ανταγωνιστεί επάξια τη μηχανή αναζήτησης του Google.
Βάσει στατιστικών στοιχείων,το Google ελέγχει σχεδόν το 65% της εσωτερικής αγοράς δικτυακής αναζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,το Yahoo έπεται με 19,6% και ακολουθεί στην τρίτη θέση η Microsoft με 8,4%. Με τη σύμπραξή τους,οι δύο εταιρείες θα διαθέτουν το 28% της αγοράς.
Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες αναφέρεται πως η Microsoft προσφέρει την τεχνογνωσία αναζήτησης στους δημοφιλείς τόπους του Yahoo.
Είχε προηγηθεί το 2008 προσφορά εξαγοράς του Yahoo από τη Microsoft ύψους 47,5 δις. δολαρίων,η οποία απορρίφθηκε ύστερα από παρέμβαση του συνιδρυτή του Yahoo και γενικό διευθυντή του Τζέρι Γιάνγκ.Αν και η Microsoft είχε αρνηθεί να επαναλάβει την πρόταση εξαγοράς,ο διάδοχος του Γιανγκ επιβεβαίωσε τον Μάιο πως οι δύο εταιρείες έχουν επαναλάβει τις διαβουλεύσεις για μία σύμπραξή τους,η οποία πλέον αποτελεί γεγονός.

Σλόβαν-Ολυμπιακός 0-2

Ο σοβαρός Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε την ανωτερότητά του από τη Σλόβαν και με το 2-0 στη Μπρατισλάβα (με γκολ των Α.Παπαδόπουλου και Λεονάρντο) μπορεί από τώρα να σκέφτεται την επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:
Σφιχτή άμυνα και σφιχτό κέντρο,4-5-1 και γκολ από την...άμυνα.Αυτή πάνω-κάτω είναι η εικόνα του πρώτου μέρους.Ο Κετσπάγια είχε δύο εκπλήξεις στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού,τη συμμετοχή των Μπράβο και Λεονάρντο (έπαιξε χαφ) στην αριστερή πτέρυγα και τη επιλογή του Μήτρογλου στην επίθεση αντί του Ντιόγκο.Παράλληλα,είχε την τύχη να πάρει από νωρίς το προβάδισμα, κάτι που αυτομάτως έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του Ολυμπιακού.
Το γκολ ήρθε μόλις στο 2ο λεπτό από αέρος.Σε φάση διαρκείας στην άμυνα των Σλοβάκων μετά από κόρνερ του Ολυμπιακού,η μπάλα έφτασε στον Αβραάμ Παπαδόπουλο,ο οποίος εκμεταλλευόμενος το ύψος του πήρε την κεφαλιά και άνοιξε το σκορ.
Η αντίδραση των γηπεδούχων ήρθε από μια περίπου δεκάλεπτη κατοχή της μπάλας και πίεση προς την εστία του Ολυμπιακού, αλλά ο μεγάλος κίνδυνος δεν εμφανίστηκε,αφού είτε η άμυνα των Πειραιωτών,είτε ο Νικοπολίδης καθάριζαν εύκολα τις φάσεις.Οι της Σλόβαν έπαιζαν αρκετά από τα πλάγια και δοκίμαζαν σέντρες,ωστόσο η ελληνική ομάδα αναχαίτιζε κάθε απειλή και με αντεπιθέσεις επιδίωκε ένα δεύτερο τέρμα.
Αυτό δεν άργησε να έρθει.Σκόρερ ο Λεονάρντο,αλλά το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας ανήκει στον Μήτρογλου,ο οποίος κυνήγησε μια χαμένη φάση,τροφοδότησε τον Βραζιλιάνο, ο οποίος με θαυμάσια ενέργεια και πλασέ έκανε το 0-2 στο 21ο λεπτό.Κάπου εκεί τα πράγματα απλουστεύτηκαν για τον Ολυμπιακό,ο οποίος μάλιστα είχε τη μεγάλη ευκαιρία στο 36’ με τον Ζαϊρί να κάνει το 0-3,αλλά ο Μπίτσικ εξουδετέρωσε το πλασέ του Μαροκινού.
Στο δεύτερο μέρος φάνηκε η περίοδος προετοιμασίας του Ολυμπιακού και η κούραση με αποτέλεσμα η Σλόβαν να πάρει τα ηνία του αγώνα προσπαθώντας να πετύχει το γκολ που θα την έβαζε ξανά στο παιχνίδι.Ωστόσο,οι ερυθρόλευκοι δεν αντιμετώπισαν κανένα απολύτως πρόβλημα από τους ακίνδυνους Σλοβάκους.
Μάλιστα,περνώντας ο χρόνος ο Τιμούρ Κετσπάγια φρόντισε να φρεσκάρει την ομάδα βάζοντας τους Γκαλέτι και Μαρέσκα,με τον Ιταλό να έχει μεγάλη ευκαιρία για το 0-3, στέλνοντας με δυνατό σουτ τη μπάλα στο δοκάρι.
Τα λεπτά κύλησαν με τους φλύαρους γηπεδούχους να ψάχνουν με ανορθόδοξο τρόπο το γκολ που θα γλύκαινε κάπως τις εντυπώσεις και τον Ολυμπιακό να κρατάει χωρίς πρόβλημα το υπέρ του αποτέλεσμα.Κάποιες απέλπιδες προσπάθειες των παικτών της Σλόβαν προς την εστία του Νικοπολίδη συνέθεσαν την εικόνα των τελευταίων λεπτών πριν το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή που έγραψε το τελικό 2-0 υπέρ των πρωταθλητών Ελλάδος.
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:
Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός σε όλες τις γραμμές του.Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις και μεγάλες ποδοσφαιροκουβέντες για να δεις τη διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων.Οι ερυθρόλευκοι εκμεταλλεύτηκαν την ανωτερότητά τους και σε συνδυασμό με το πολύ γρήγορο γκολ του Αβραάμ Παπαδόπουλου,που αν μη τι άλλο έδιωξε το όποιο άγχος, έφτασαν στη νίκη.
MVP:
Εξαιρετικός ο Ραούλ Μπράβο.Αλάνθαστος στις επεμβάσεις του,είχε διάθεση και ώριμη συμπεριφορά όντας ο καλύτερος στην άμυνα του Ολυμπιακού.Επίσης, ο Λεονάρντο δικαίωσε και με το παραπάνω τον Κετσπάγια για την επιλογή του.Πολύ καλός μπροστά,σκόραρε και ένα γκολ.Κάτι τέτοια βλέπει ο Κετσπάγια και δεν θα θέλει μεταγραφή αριστερού χαφ...
Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ:
Κάποια νεκρά διαστήματα της απόδοσης του Ολυμπιακού στο δεύτερο μέρος είναι σημάδια...προετοιμασίας.Είναι λογικό για μια ομάδα που ακόμη δεν είναι έτοιμη και βρίσκεται σε στάδιο μονταρίσματος.
ΣΛΟΒΑΝ: Μπίτσικ, Σαλάτα (79' Τσερνάκ),Ντόμπροτκα,Βαλάτσοβιτς,Χαλενάρ,Σλοβάκ,Πετράς, Μάσαρικ (57' Σιλβέστρ),Κοζάκ,Γκαούτσο (74' Ιβάνα),Ντοσουντίλ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης,Αβραάμ Παπαδόπουλος,Μέλμπεργκ,Ζεβλάκοφ,Ραούλ Μπράβο, Λεντέσμα,Ντουντού,Ζαϊρί,Λεονάρντο (60' Γκαλέτι),Γιάννης Παπαδόπουλος (69' Μαρέσκα), Μήτρογλου (84' Ντιόγκο).

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κ.Τσιρκέτα (Ελβετία)
ΒΟΗΘΟΙ: Μ.Ναβάρο (Ελβετία),Τ.Χάμπεγκερ(Ελβετία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 33'Ντομπρότκα,49'Πέτρας,66'Κόζακ (Σλόβαν Μπρατισλάβας),90'Μαρέσκα (Ολυμπιακός

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009

Ζητάει σκορ πρόκρισης

To ευρωπαϊκό ταξίδι του Ολυμπιακού με στόχο την επιστροφή του στους ομίλους του Champions League ξεκινάει από σήμερα στην Σλοβακία.Στην Μπρατισλάβα οι"ερυθρόλευκοι" για τον τρίτο προκριματικό γύρο θα αντιμετωπίσουν την Σλόβαν (21:00,NOVA) με σκοπό να πάρουν από το πρώτο παιχνίδι τη νίκη ή σκορ πρόκρισης για τον επαναληπτικό αγώνα στις 5 Αυγούστου στο γήπεδο "Καραϊσκάκη".Στο 30.000 χιλιάδων περίπου θέσεων "Τέχελνομ Πόλι" έδρα της Σλόβαν,ο Τιμούρ Κετσπάγια αναμένεται να παρατάξει μέσα στο γήπεδο την ενδεκάδα του Ολυμπιακού που έχει στο μυαλό του το τελευταίο διάστημα,εκτός και αν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή.Ένα σύστημα 4-5-1, που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αν το αναλύσουμε περισσότερο θα λέγαμε 4-2-3-1.
Με αρχηγό κάτω από τα δοκάρια τον τερματοφύλακα Αντώνη Νικοπολίδη,μπροστά του στο κέντρο της άμυνας ο έμπειρος Σουηδός στόπερ Όλοφ Μέλμπεργκ και δίπλα του ο Αβραάμ Παπαδόπουλος.Δεξί μπακ θα ξεκινήσει ο Πολωνός Μίχαελ Ζεβλάκοφ,ενώ αριστερά θα παίξει ο Ισπανός Ραούλ Μπράβο.
Στον χώρο της μεσαίας γραμμής,ο Κριστιάν Λεντέσμα είναι βασικός και πανέτοιμος να βγάλει όλο το 90λεπτο καθώς ξεπέρασε το πρόβλημα στο αναπνευστικό,δίπλα του ο νεαρός Γιάννης Παπαδόπουλος και μπροστά τους η ηγετική μορφή του Ντουντού Σεαρένσε σε έναν ελεύθερος ρόλο που αρέσκεται να παίζει ο Βραζιλιάνος.
Στα άκρα, δεξιά θα υπάρξει η μεγάλη επιστροφή του Αργεντινού Λουτσιάνο Γκαλέτι,ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού για την περυσινή σεζόν,δεν είναι 100% έτοιμος καθώς έχασε όλα τα επίσημα παιχνίδια των Πειραιωτών στην προετοιμασία,αλλά πως γίνεται να απουσιάσει από αυτό το σημαντικό παιχνίδι.Ο 29χρονος εξτρέμ είναι ο παίκτης που μπορεί με τις εμπνεύσεις του να κάνει την διαφορά στο χορτάρι με τον Τιμούρ Κετσπάγια να ποντάρει σε εκείνον.Αριστερά με το νούμερο "11" στην πλάτη ο Ζαουάντ Ζαϊρί,με τον Γεωργιανό τεχνικό να ζητάει περισσότερη ουσία στο παιχνίδι του από τον Μαροκινό μέσο.
Μόνος στην κορυφή της επίθεσης ο Λουίς Ντιόγκο,ο προπονητής του Ολυμπιακού στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της ομάδας για φέτος,θα προτιμήσει τον 22χρονο Βραζιλιάνο σέντερ φορ αντί του φορμαρισμένου Κώστα Μήτρογλου.
*Στον πάγκο θα βρεθεί ο Έντζο Μαρέσκα,το πιθανότερο να πάρει χρόνο συμμετοχής στο δεύτερο ημίχρονο

Αυξήθηκαν τα κρούσματα, εξαφανίστηκαν τα εμβόλια

Ανάρπαστα έχουν γίνει τα αντισηπτικά τζελ,τα σαπούνια,τα υγρά μαντιλάκια και οι χειρουργικές μάσκες!«Ο φόβος και η αγωνία από την αναμενόμενη εμφάνιση κρουσμάτων στη χώρα μας έχει οδηγήσει τον κόσμο σε παράλογες αντιδράσεις.Χαρακτηριστικά,μια κυρία ζήτησε 200 μάσκες για να τις χρησιμοποιήσει στην εταιρεία της»,αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο φαρμακοποιός κ.Χάρης Λήτος.
Το παραπάνω περιστατικό είναι ενδεικτικό του αδικαιολόγητου πανικού-όπως λένε οι φαρμακοποιοί-που έχει καταλάβει τους Έλληνες πολίτες εξαιτίας της νέας γρίπης.Σε πολλά φαρμακεία της Αττικής παρατηρείται έλλειψη μασκών,καθώς εκεί που σκονίζονταν στα ράφια και τα ντουλάπια τώρα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση!Εικόνα δηλαδή που θυμίζει Μεγάλη Βρετανία: εκεί έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι πωλήσεις ψηφιακών θερμομέτρων,μασκών,αντισηπτικών.Αλλά δικαιολογημένα,αφού πρόκειται για την πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων·έχουν φτάσει τα 11.159, ενώ υπολογίζεται ότι αυτοί που έχουν μολυνθεί ξεπερνούν τις 100.000.Ελλείψεις όμως δεν παρατηρούνται μόνο σε μάσκες.Αρκετά φαρμακεία έχουν ξεμείνει από το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου,ενώ ανάρπαστα έχουν γίνει τα αντισηπτικά τζελ,τα σαπούνια και τα υγρά μαντιλάκια.
Το φαινόμενο να αδειάζουν τα ράφια από νοσοκομειακές μάσκες έχει επεκταθεί σε πάρα πολλά φαρμακεία της πρωτεύουσας το τελευταίο διάστημα.«Έρχεται ένας πελάτης και μου λέει:“Θέλω 6-7 μάσκες”.Του λέω:“Πάρε μία.Τι να τις κάνεις τόσες;”»,λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ.Κώστας Λουράντος.«Το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για μάσκες έχει αυξηθεί πάρα πολύ και βέβαια χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.Στο δικό μου φαρμακείο μπορεί να μην υπάρχει έλλειψη,σε άλλα όμως έχουν εξαντληθεί»,επισημαίνει.Ο κόσμος ωστόσο,όπως προσθέτει,ζητάει να αγοράσει και άλλα είδη προκειμένου να προστατευτεί από τη γρίπη.«Αγοράζουν αντισηπτικά μαντιλάκια και σαπούνια,αλλά σ΄αυτά δεν υπάρχουν ελλείψεις».Συνιστούν ψυχραιμία.
Αιτία για την έκρηξη στις πωλήσεις μασκών και αντισηπτικών είναι ο πανικός,τονίζει ο φαρμακοποιός.«Αυτή η τρομολαγνεία για τη γρίπη έχει κάνει πολύ κακό στην ψυχολογία του κόσμου.Το ζούμε καθημερινά.Αυτό που τους συνιστούμε είναι ψυχραιμία.Να κάνουν τις διακοπές τους ήρεμα»,εξηγεί.
Παρόμοια είναι η εικόνα που περιγράφει και ο φαρμακοποιός κ.Χαράλαμπος Χαρός που διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας,στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.Την τελευταία εβδομάδα δεν προλάβαινε να προμηθεύει τους πελάτες του με μάσκες.«Ειδικά το περασμένο Σάββατο που εφημέρευα,αλλά και σήμερα,η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να μου τελειώσουν.Δυστυχώς,δεν υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση στο θέμα της γρίπης.Και ο πανικός δεν είναι ό,τι καλύτερο»,συμπληρώνει ο κ.Χαρός.
Δεκάδες μάσκες πουλάει καθημερινά-συνήθως σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό-και ο φαρμακοποιός και γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ.Ηλίας Γιαννόγλου.Όπως λέει,ο «αδικαιολόγητος πανικός» έχει οδηγήσει σε σημαντική έλλειψη στην αγορά αυτών των προϊόντων,«καθώς οι εταιρείες μάς προμηθεύουν πλέον με το σταγονόμετρο».Αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρουσιάζεται και στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου,παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις αντισηπτικών τζελ και σαπουνιών.Όπως τονίζεται,μπορεί να υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις μασκών,όμως η ζήτηση και σε αντισηπτικά υγρά τζελ-που δεν χρειάζονται νερό-και σε άλλα παρόμοια είδη είναι επίσης πολύ μεγάλη.Τα ζητάνε κατά κανόνα υπάλληλοι σε δημόσιες υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο,προκειμένου να απολυμαίνουν τα χέρια τους.Επίσης, αρκετοί γονείς τα αγοράζουν για να εφοδιάζουν τα παιδιά τους,τα οποία στέλνουν σε κατασκηνώσεις.
Στα μέσα μεταφοράς
Όταν είχε πρωτοεμφανιστεί ο ιός Η1Ν1,τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες από το Μεξικό, όπου δεκάδες άνθρωποι φορούσαν μάσκες κατά τις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.Αυτό το φαινόμενο έχει κάνει πλέον την εμφάνισή του και στη χώρα μας.Έτσι,έχουν αρχίσει κάποιοι να φορούν μάσκες όταν μπαίνουν στο Μετρό,στον Ηλεκτρικό και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς,όπου υπάρχει συνωστισμός και τα παράθυρα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κλειστά λόγω του κλιματισμού. Περισσότεροι είναι αυτοί πάντως που έχουν στην τσάντα τους ένα αντισηπτικό τζελ,που το χρησιμοποιούν όταν βγαίνουν από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η υστερία έφερε έλλειψη στα φαρμακεία
ΑΦΑΝΤΑ έχουν γίνει και τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου,μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για τις επιπλοκές από τη νέα γρίπη.Έτσι,τις τελευταίες εβδομάδες σε καθημερινή βάση δεκάδες πολίτες αναζητούσαν στα φαρμακεία όλης της χώρας το εμβόλιο με στόχο να προλάβουν ενδεχόμενη πνευμονία σε περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο ιό Α (Η1Ν1).Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει πλέον ούτε μία διαθέσιμη δόση...Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής Κώστα Λουράντο «τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν είχαν ημερομηνία λήξης τον Ιανουάριο του 2010.Άρα δεν πρόκειται για νέες παρτίδες-αντίθετα υπολογίζω πως τα προμηθευτήκαμε το 2006.Συνεπώς,δεν υπήρξε η απαιτούμενη πρόβλεψη που να διασφαλίζει την κάλυψη του πληθυσμού,παρ΄όλο που οι δηλώσεις των ειδικών του υπουργείου Υγείας έκαναν τους πολίτες να σπεύσουν στα φαρμακεία».Μόνο στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα πωλήθηκαν 1.500 εμβόλια,ενώ την ίδια περίοδο πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνούσε τα 27!Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με έγγραφό του προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου ζητά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα «ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά».
Νέα παρτίδα
Πάντως,όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης,στα τέλη του Αυγούστου θα φτάσουν στη χώρα 100.000-150.000 εμβόλια.Παράλληλα,έχει αρχίσει μέσω του ΙΦΕΤ (Ισντιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) αναζήτηση διαθέσιμων παρτίδων στις λοιπές χώρες,αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι σχεδόν αδύνατον,λόγω της πανδημίας,να δηλώσει κάποιο κράτος περίσσευμα.«Η παρασκευή εμβολίων προγραμματίζεται συνήθως έναν χρόνο πριν και σπάνια μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία,επομένως ακόμη κι αν η χώρα παραγγείλει επιπλέον δόσεις,είναι αμφίβολο αν θα τις λάβει.Γι΄αυτό η χρήση τους πρέπει να γίνεται με σύνεση διαφορετικά δεν θα φτάσουν για την κάλυψη του πληθυσμού» προσθέτει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Πώς προστατεύουν μάσκες και αντισηπτικά
ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ χειρουργικές μάσκες προσφέρουν προστασία,ωστόσο οι πολίτες πρέπει να προσέχουν πώς τις εφαρμόζουν και πόσο χρονικό διάστημα τις χρησιμοποιούν, τονίζουν οι ειδικοί.«Η κοινή χειρουργική μάσκα μόλις υγρανθεί είναι άχρηστη και θα πρέπει να πεταχτεί.Ο χρόνος ζωής της είναι από μισή έως 1 ώρα»,αναφέρει στα «ΝΕΑ» η καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,λοιμωξιολόγος κ.Ελένη Γιαμαρέλλου.
Συμπληρώνει πως είναι σημαντικό οι πολίτες να μην αγγίζουν τη μάσκα από το μπροστινό μέρος, διότι εκεί κολλάει ο ιός.Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με την κ.Γιαμαρέλλου μεγάλος αριθμός ανθρώπων είχαν προσβληθεί από τον ιό Σαρς εξαιτίας της κακής χρήσης της μάσκας-κυρίως επειδή την έβγαζαν πιάνοντας το μπροστινό της μέρος.Επίσης, σημειώνει ότι πρέπει να εφαρμόζεται καλά στη μύτη και το στόμα.
Σε ό,τι αφορά τα αντισηπτικά,η καθηγήτρια λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως,όταν οι πολίτες επισκέπτονται χώρους όπως είναι δημόσιες τουαλέτες ή αεροδρόμια.Συνιστά επίσης να δίνεται έμφαση στο πλύσιμο των χεριών σε σημεία που συνήθως αγνοούμε.Για παράδειγμα στον αντίχειρα, τα ακροδάχτυλα και τα μεσοδάχτυλα και ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται μέχρι τον καρπό.
Κανένας εμβολιασμός πριν από την έγκριση
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ μετράει ο χρόνος για το εμβόλιο,καθώς,σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας,οι πρώτες παρτίδες αναμένονται να φτάσουν στη χώρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.Παρόλα αυτά, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως οι πολίτες δεν θα εμβολιαστούν,εάν δεν δοθεί πρώτα η απαραίτητη έγκριση από τους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Γιάννη Πιερουτσάκο,οι εταιρείες από τις οποίες η Ελλάδα έχει παραγγείλει τα πολυαναμενόμενα εμβόλια παραμένουν πιστές-εκτός εάν σημειωθούν προβλήματα κατά τις κλινικές μελέτες- στις ημερομηνίες παράδοσης που είχαν προσυμφωνηθεί.
Αισιόδοξα είναι και τα νέα που καταφτάνουν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ):σύμφωνα με ανακοίνωση,η παρασκευή τεσσάρων «πρότυπων» (mock-up) εμβολίων μπαίνει στην τελική ευθεία. «Δεκαετίες εμπειρίας με τα εμβόλια της εποχικής γρίπης καταδεικνύουν ότι η εισαγωγή ενός νέου στελέχους σε ένα εμβόλιο,όπως θα είναι η περίπτωση της αλλαγής από το Η5Ν1 (ιός που ευθύνεται για τη γρίπη των πτηνών) στο Η1Ν1 στις πρότυπες εκδόσεις του εμβολίου,δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την ασφάλεια ή το επίπεδο της παρεχόμενης προστασίας»,αναφέρεται χαρακτηριστικά.Αυτός είναι και ο λόγος που,σύμφωνα με εκτιμήσεις,τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου από τις δοκιμές αναμένονται τον Σεπτέμβριο του 2009.Παρόλα αυτά, δεν διευκρινίζεται πότε θα εγκριθούν.
150 αναφορές για ύποπτες παρενέργειες
Η ΜΗRΑ,η βρετανική υπηρεσία αρμόδια για την κυκλοφορία των φαρμάκων,έχει λάβει 150 αναφορές για ύποπτες παρενέργειες από τη χρήση του Τamiflu κατά της νέας γρίπης.Ο αριθμός αυτός ανακοινώθηκε την Κυριακή και παθολόγοι επισήμαναν πως μερικοί ασθενείς επιλέγουν πλέον να μην πάρουν το φάρμακο επειδή ανησυχούν για τις παρενέργειες. Στις 150 αναφορές που ελήφθησαν ώς τις 23 Ιουλίου αναφέρονται 241 διαφορετικές παρενέργειες,οι περισσότερες από τις οποίες είναι ήπιες και ήταν ήδη γνωστό ότι συνδέονται με το αντιιικό φάρμακο. Σε αυτές περιλαμβάνονται «ήπια αλλεργικά και γαστρεντερικά επεισόδια» όπως διάρροια και εμετός.Υπήρξαν επίσης πέντε αναφορές για εννέα ύποπτες παρενέργειες του Relenza,το οποίο είναι ανταγωνιστικό του Τamiflu και η χρήση του είναι λιγότερο εκτεταμένη.
Πάντως γιατροί επισημαίνουν ότι ο αριθμός των αναφορών αυτών είναι εξαιρετικά μικρός,αφού το Τamiflu χορηγείται πλέον σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς.Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν στη Βρετανία 100.000 καινούργια κρούσματα της νέας γρίπης.Οι συνηθέστερες παρενέργειες του Τamiflu είναι διάρροια, ναυτία,στομαχόπονος και εμετός.Αναφορές από την Ιαπωνία,όπου το Τamiflu χρησιμοποιείται ευρέως εναντίον της εποχικής γρίπης,συνδέουν το φάρμακο,σε σπάνιες περιπτώσεις,με ασυνήθιστες νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές σε παιδιά.
Κρούσματα από το Μπουτάν μέχρι τη...Σαμόα!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ διαφυγή από τον ιό της νέας γρίπης ούτε στα πιο απομακρυσμένα σημεία του κόσμου,διαπίστωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες 20 χώρες και περιοχές του πλανήτη ανέφεραν τα πρώτα κρούσματα του ιού Η1Ν1-μεταξύ αυτών δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί όπως οι Σεϋχέλες,τα νησιά Σεν Κιτς, οι Ολλανδικές Αντίλες,το Μπελίζ,η Τόνγκα,η Αμερικανική Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό και τα νησιά του Σολομώντος στον Ινδικό Ωκεανό.Ο ιός της γρίπης Α, που είναι μείγμα ιών που βρίσκονται σε ανθρώπους, πτηνά και χοίρους, έφθασε και στα Ιμαλάια,συγκεκριμένα στο Μπουτάν,αλλά και στην Ανδόρα που βρίσκεται μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.Τα πρώτα κρούσματα ανέφεραν και χώρες που βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο, όπως το Αφγανιστάν και το Σουδάν.
Διαφορετικοί αριθμοί
Ενώ οι χώρες έχουν σταματήσει πλέον να καταγράφουν λεπτομερώς τον αριθμό των κρουσμάτων,αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τον ιό της νέας γρίπης.Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι είναι 816,αλλά το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου ασθενειών τους ανεβάζει στους 998 και τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως στους 163.789.
Ο αγώνας για το εμβόλιο συνεχίζεται όμως και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι οι φτωχοί θα την πληρώσουν,καθώς οι πλούσιες χώρες παραγγέλνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις,κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι λιγότερο εύπορες χώρες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανεπισήμως υπολογίζει ότι τα εργαστήρια των φαρμακευτικών εταιρειών μπορούν να παράγουν μόνο 900 εκατομμύρια δόσεις (και καθένας χρειάζεται δύο δόσεις) για έναν πλανήτη με πληθυσμό 6,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι εύπορες χώρες θα πάρουν το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων,ενώ τα κράτη της Αφρικής,της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής θα δώσουν μάχη για να εξασφαλίσουν μικρές ποσότητες.Για παράδειγμα,η Γαλλία έχει δώσει εντολή για 94 εκατομμύρια δόσεις με πρόβλεψη για άλλα 36 εκατομμύρια ακόμα.

«Μη δίνετε μαλακά παιχνίδια στα παιδιά»

Οι δάσκαλοι των νηπιαγωγείων θα πρέπει να απομακρύνουν από τα χέρια των παιδιών τα μαλακά παιχνίδια και να μην τους επιτρέπουν να μοιράζονται τα κραγιόν της ζωγραφικής.Αυτές είναι μερικές μόνο από τις οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης προς τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία λόγω της εξάπλωσης της νέας γρίπης.
«Ας μην μοιράζονται τα παιδιά μαλακά παιχνίδια γιατί είναι δύσκολο να καθαριστούν επαρκώς.Ίσως μάλιστα να σας είναι πιο εύκολο να αποφύγετε τελείως τα μαλακά παιχνίδια.Επίσης,καθαρίστε τα σκληρά παιχνίδια μετά τη χρήση τους γιατί ο ιός επιβιώνει σε σκληρές επιφάνειες.Ενθαρρύνετε ακόμη τον καθαρισμό χεριών και των αντικειμένων όταν γίνεται χρήση μουσικών οργάνων».
Οι ειδικοί ζητούν επίσης από τους δασκάλους να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις όλων των παιδιών σε κλειστούς χώρους, όταν αρκετά παιδιά είναι άρρωστα,για να αποφευχθεί μετάδοση του ιού.Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ακόμη ότι ένα παιδί παρουσιάζει συμπτώματα στο σχολείο,μέλος του διδακτικού προσωπικού καλείται να μείνει μαζί του φορώντας μάσκα,σε απόσταση ενός μέτρου,εκτός κι αν το παιδί χρειάζεται βοήθεια.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση,τα περισσότερα σχολεία και νηπιαγωγεία θα ανοίξουν κανονικά το Σεπτέμβριο,αλλά «ορισμένα μπορεί να παραμείνουν κλειστά».
Επίσης,εξετάζεται το ενδεχόμενο,αν κλείσουν τα σχολεία λόγω γρίπης,το BBC να τροποποιήσει το πρόγραμμά του,ώστε να προβάλει εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά που θα μείνουν στο σπίτι.

Κακή η αρχή του ΠΑΟ

Την ήττα με 3-1 από την Σπάρτα Πράγας γνώρισε εχθές στην Τσεχία ο Παναθηναϊκός,στον πρώτο αγώνα του του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League.
Στο πρώτο ημίχρονο οι Τσέχοι προηγήθηκαν με 2-0,με την με κεφαλιά του Χολέντα στο 26ο λεπτό και δυνατό του σουτ εντός της περιοχής του Βάτσεκ στο 31ο λεπτό.
Tο μοναδικό γκολ των "πρασίνων",που διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης στον επαναληπτικό αγώνα στο ΟΑΚΑ (στις 4 Αυγούστου) σημείωσε στο 67ο λεπτό ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης,μειώνοντας προσωρινά το σκορ σε 2-1.Στο 85ο λεπτό ο Κάλουντα,με δυνατό σουτ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα (3-1) για την Σπάρτα.
Οι "πράσινοι" έχασαν πέναλτι στο 32ο λεπτό καθώς το σουτ του Σισέ μπλόκαρε ο τερματοφύλακας της τσεχικής ομάδας,Μπλάζεκ.
Στις καθυστερήσεις του αγώνα ακυρώθηκε από τον διαιτητή της αναμέτρησης,Ιβάν Μπέμπεκ γκολ του Παναθηναϊκού,που σημειώσε με κεφαλιά Σαλπιγγίδη μετά από εκτέλεση κόρνερ του Καραγκούνη.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΣΠΑΡΤΑ ΠΡΑΓΑΣ (Γιόζεφ Χόβανετς):Μπλάζεκ,Χολέντα (59΄ Προυντρίκοφ),Πάμιτς,Ρέπκα, Χούμπνικ,Κούζνιρ,Χούσεκ,Βάτσεκ,Ζόφτσακ,Ζέμαν (76΄ Κάλουντα),Γουλφριντ (90΄+1 Στρέστικ).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε):Γκαλίνοβιτς,Καντέ (69΄ Σαριέγκι),Βύντρα,Σπυρόπουλος, Μπίερσμιρ,Σιμάο,Ζιλμπέρτο (83΄ Κατσουράνης),Γκάμπριελ (59΄ Λέτο),Καραγκούνης,Σισέ, Σαλπιγγίδης.
Σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου,ο Ολυμπιακός κοντράρεται με τη Σλόβαν στη Μπρατισλάβα.Το ματς θα αρχίσει στις 9 το βράδυ.

sparta prague pao 3-1

Έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Στα γήπεδα από τη νέα περίοδο,μπαίνει το ηλεκτρονικό εισιτήριο,το οποίο προβλέπει την έκδοση κάρτας φιλάθλου,με λεπτομερή στοιχεία του κατόχου.
Αρχικά θα αφορά τα γήπεδα των Εργοτέλη,Πανιωνίου,Ατρομήτου και Λεβαδειακού,ενώ σταδιακά θα τοποθετηθεί και στο γήπεδο του Πανθρακικού,των Ιωαννίνων και της Καβάλας.
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποτελεί τη συνέχεια των μέτρων για την επόπτευση των αγωνιστικών χώρων και ολοκληρώνει την προσπάθεια για μια νέα εικόνα στα γήπεδα, μακριά από επεισόδια,καθώς τα κρούσματα βίας στους αγωνιστικούς χώρους έφτασαν τα 303από 160,που ήταν την περασμένη περίοδο,
Η έκδοση της κάρτας φιλάθλου θα γίνεται και στα ΚΕΠ.

«Μεμονωμένοι πολίτες» για την κυβέρνηση, οι 16 που της τα... έψαλλαν

Μεμονωμένους πολίτες χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα 16 «γαλάζια» στελέχη από τη Λάρισα,που ούτε λίγο - ούτε πολύ με επιστολή που έστειλαν στο Μαξίμου τα «έψαλλαν» στον πρωθυπουργό για την πορεία που έχει ακολουθήσει.Στο μεταξύ, τις «δημόσιες εμφανίσεις» ξεκίνησε χθες ο πρωθυπουργός,φουντώνοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.Ερωτηθείς για την επιστολή των «16» επιφανών Λαρισαίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Ευάγγελος Αντώναρος,υποστήριξε πως δεν γνωρίζει την ύπαρξή της,σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν σχολιάζει δηλώσεις και τοποθετήσεις «μεμονωμένων πολιτών».Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Όλες οι επιστολές που φθάνουν στο μέγαρο Μαξίμου,όπως σας έχω πει και άλλες φορές - και είναι πάρα πολλές- ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία»,χωρίς να διευκρινίζει ποια ήταν η κατάληξη της συγκεκριμένης επιστολής.
Δριμύτατη κριτική άσκησε ο αγροτοσυνδικαλιστής Θανάσης Κοκκινούλης - που υπογράφει την επιστολή - στον Ευάγγελο Αντώναρο.Μιλώντας στην Ελευθεροτυπία ο «γαλάζιος αντάρτης» δήλωσε: ««Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σ' εμάς και τον κ.Αντώναρο. Εμείς ήμασταν αιρετοί και πριν από το 2004 όπως είμαστε και τώρα.Εκπροσωπούμε τον κόσμο και έχουμε χρέος απέναντί του να μεταφέρουμε την αγωνία του,αφού δεν μπορεί όχι να ακουμπήσει,ούτε να πλησιάσει τους μεγαλοσχήμονες.Τον κ.Αντώναρο πριν από το 2004 δεν τον ήξερε κανείς. Μετά το 2004 τον διόρισε ο πρωθυπουργός.Αν δεν πήρε τώρα το μήνυμα, θα το πάρει σε λίγες ημέρες που θα ακολουθήσει νέο κύμα επιστολών από φορείς και συλλόγους που ήθελαν να υπογράψουν τη δική μας επιστολή - εμείς δεν σκεφτήκαμε να τους καλέσουμε - και ετοιμάζονται να γράψουν τις δικές τους.Θα πει πάλι ότι πρόκειται για "μεμονωμένους πολίτες";»
Τα βέλη του προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έστρεψε και ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ, Ιωάννης Βαρβαρούσης,ο οποίος μιλώντας επίσης στην Ελευθεροτυπία, δήλωσε:«Είμαστε "μεμονωμένοι πολίτες" εμείς που εκλεγόμαστε από φορείς, αγροτικές ενώσεις,επαγγελματικούς συλλόγους,τεχνικά επιμελητήρια κ.λπ.Εμείς δεν απειλήσαμε τον Κ.Καραμανλή.Χτυπήσαμε όχι καμπανάκι αλλά καμπανάρα.Η Ν.Δ.δεν τήρησε τις εξαγγελίες της και βλέπουμε τον κόσμο να απομακρύνεται.Παντού μας λένε ότι αν δεν γίνει κάτι τώρα,με μαθηματική ακρίβεια θα χάσουμε.Δεν πήγαμε καλά και δεν πάμε. Εχουμε πολύ κόσμο πίσω μας και μεταφέρουμε την αγωνία του να αλλάξει το κλίμα».
Ο κ.Βαρβαρούσης αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη αλλαγών σε πρόσωπα που είχαν αναφέρει οι «16» στην επιστολή,τονίζοντας ότι πρέπει να «φύγουν υπουργοί,διοικητές οργανισμών που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους,όσοι έβλαψαν το κόμμα». Υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός ξέρει ποιοι είναι αυτοί,ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας δήλωσε:«Τι τους κρατά;Αυτά που ακούγαμε για το ΠΑΣΟΚ,τα ακούμε τώρα για τους δικούς μας.Ε,αυτό δεν το δέχεται ο οργανισμός μας.Δεν το καταλαβαίνουν κι αυτοί ότι έκαναν κακό στην παράταξη;Γιατί δεν φεύγουν από μόνοι τους;Γιατί δεν κάνουν ό,τι και ο Ρουσόπουλος;Αν χρειαστεί ακόμη και να πέσει η κυβέρνηση για να καθαριστεί αυτό το πράγμα που μας θίγει όλους,να πέσει.Οχι να πεθάνει με θάνατο αργό.Αν και εγώ νομίζω ότι αν κάνουμε ό,τι πρέπει,ο κόσμος θα μας ξαναψηφίσει».
Ο Ι.Βαρβαρούσης επανέλαβε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιστολές εκπροσώπων διαφόρων φορέων.«Ο κόσμος αγωνιά» τόνισε.«Εγώ είμαι γεωπόνος,ασχολούμαι με τα κοινά πάνω από 20 χρόνια, είμαι οργανωμένο μέλος της Ν.Δ.,δεν πήρα ούτε ένα ευρώ από κανέναν,έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και θα μιλώ μήπως και αφυπνιστούμε».
Μετά τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ,Μάξιμο Χαρακόπουλο,τη στήριξη του στους «γαλάζιους αντάρτες» εξέφρασε και ο βουλευτής Κ.Αγοραστός,ο οποίος χαρακτήρισε την επιστολή ως «κραυγή αγωνίας».Ο Κ.Αγοραστός τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πρόσωπα στην κυβέρνηση που δεν ανταποκρίθηκαν στο έργο τους και ότι αυτά δεν μπορούν να παραμένουν, αφήνοντας αιχμές για ανάγκη αλλαγών.«Οποιοι έχουν αποτελεσματικότητα στο έργο τους πρέπει να παραμείνουν.Οποιοι δεν ανταποκρίθηκαν για οποιονδήποτε λόγο,να φύγουν», είπε.
Προεκλογικές εμφανίσεις;
Στο μεταξύ,μετά από ακόμη ένα πλήγμα που προκάλεσε η επιστολή των 16 «γαλάζιων» στελεχών της Λάρισας στην εικόνα του πρωθυπουργού και με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι την τελευταία εβδομάδα ο Κ.Καραμανλής είχε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τους στενούς του συνεργάτες για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εκείνος επιδίδεται σε προεκλογικές «βόλτες».
Εχθές, επιχειρώντας να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στους πολίτες, επισκέφτηκε το ΚΕΠ Ηλιούπολης,από όπου δήλωσε:«Στόχος της κυβέρνησης είναι μια δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη». Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις,μάλιστα, για τα όσα του προσάπτουν οι Λαρισαίοι,ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση πριν από 5 χρόνια έβαλε στόχο να κάνει τη δημόσια διοίκηση πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική,πιο φιλική στον πολίτη και παραδέχτηκε πως μένουν να λυθούν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα ενώ,τόνισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση προς την κατεύθυνση αυτή.
Η χθεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού,στάθηκε αφορμή ώστε το ΠΑΣΟΚ να ασκήσει για άλλη μια φορά κριτική στη ΝΔ,μέσω του εκπροσώπου του Γ.Παπακωνσταντίνου,ο οποίος αναφερόμενος στα ΚΕΠ δήλωσε πως η ΝΔ παρέλαβε έναν θεσμό που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι όντας τότε αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι θα τα καταργήσει.

To Νερό στη Διατροφή μας:θαυματουργό για την υγεία και τη σιλουέτα

Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι πολύ σημαντική προκειμένου να κρατάμε το μεταβολισμό μας σε εγρήγορση και να λειτουργεί καλά το πεπτικό μας σύστημα.
Αν έχετε προσπαθήσει να χάσετε κιλά,μάλλον έχετε ακούσει πολλά για το ρόλο που παίζει το νερό στην απώλεια βάρους.Μπορεί,λοιπόν,το να πίνετε πολύ νερό πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;
Αν ήδη ενυδατώνεστε όσο χρειάζεται και πίνετε άφθονο νερό, η αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας νερού πιθανώς δεν θα κάνει τη διαφορά.Αν όμως έχετε την τάση να αφυδατώνεστε,όπως συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους,το νερό θα μπορούσε να βοηθήσει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι περισσότεροι δεν έχουν επίγνωση του πόσο νερό πίνουν σε καθημερινή βάση ενώ δεν είναι λίγο αυτοί που πίνουν τη μισή ποσότητα νερού από αυτή που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους.
Πώς το νερό τονώνει το μεταβολισμό
Το νερό συμμετέχει σε κάθε κυτταρική διαδικασία στο σώμα σας,και όταν είστε αφυδατωμένοι,όλα τα συστήματα είναι λιγότερο αποτελεσματικά - συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού σας.Σκεφτείτε το αυτοκίνητό σας: αν έχει αρκετά καύσιμα,θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.Το ίδιο συμβαίνει με το σώμα σας.
Ο μεταβολισμός είναι κατά βάση μία σειρά από χημικές αντιδράσεις,που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σας.Η αφυδάτωση διατηρεί αυτές τις χημικές αντιδράσεις σε αργούς ρυθμούς. Το να είναι κανείς αφυδατωμένος ακόμη και σε ποσοστό 1% μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση του μεταβολισμού.

Πείνα ή δίψα;Ο ρόλος το νερού στη δίαιτα

Είναι πολύ δύσκολο για τον οργανισμό σας να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ της πείνας και της δίψας.Έτσι,αν για παράδειγμα περπατήσετε για μισή ώρα,νιώθετε ξαφνικά ότι πεινάτε ενώ στην πραγματικότητα μπορεί απλά να είστε αφυδατωμένοι.Δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό αντί να πέσετε με τα μούτρα στα σνακ.
Παράλληλα η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι ένα ποτήρι νερό πριν το γεύμα σας βοηθάει να αισθάνεστε πιο χορτάτοι και να τρώτε λιγότερο.Πρόσφατη μελέτη,για παράδειγμα,διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπιναν νερό πριν τα γεύματα έτρωγαν κατά μέσο όρο 75 θερμίδες λιγότερες σε κάθε γεύμα.Σε πρώτη φάση μπορεί να μην ακούγεται εντυπωσιακό αλλά αν πολλαπλασιάσετε τις 75 θερμίδες επί 365 ημέρες το χρόνο θα καταλάβετε τι σημαίνει στην πραγματικότητα.Ακόμα και αν πίνετε νερό μόνο πριν από το δείπνο καθημερινά,θα πάρετε 27.000 λιγότερες θερμίδες στη διάρκεια ενός έτους.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του νερού στο πεπτικό σύστημα

Πίνοντας αρκετό νερό δεν πετυχαίνετε μόνο να ελέγχετε την ποσότητα φαγητού, που τρώτε,αλλά και να χωνεύετε σωστά αυτά που τρώτε.
Το νερό επιτρέπει στα νεφρά σας να λειτουργούν σωστά σύμφωνα με τους επιστήμονες και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.Συμβαίνει πολύ συχνά όσοι δεν παίρνουν αρκετά υγρά να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.Έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι η συχνότερη αιτία,που κρύβεται πίσω από τις πέτρες στα νεφρά,είναι η χρόνια αφυδάτωση.
Οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι οι πέτρες στα νεφρά εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στα παιδιά τα τελευταία έτη,κάτι που φαίνεται ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων.Πολλά παιδιά δεν πίνουν αρκετό νερό ενώ αρκετά είναι υπέρβαρα και ακολουθούν φτωχή σε θρεπτικές ουσίες δίαιτα.

Πόσο νερό χρειάζεστε;

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν πίνετε όσο νερό χρειάζεται ο οργανισμός σας;Η γενική αρχή είναι «πιείτε 8 ποτήρια νερό την ημέρα». Ωστόσο αυτό έχει αλλάξει,λένε οι ειδικοί.Η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από το ύψος και το βάρος σας καθώς και από το επίπεδο φυσικής σας δραστηριότητας.
Ένας απλός και εύκολος για να διαπιστώσετε αν πίνετε αρκετό νερό είναι ο εξής: ελέγξτε τα ούρα σας.Αν το χρώμα είναι καθαρό ή πολύ ανοιχτό κίτρινο και έχουν μικρή οσμή,είστε καλά ενυδατωμένοι.Όσο πιο σκούρο το χρώμα και πιο έντονη η οσμή,τόσο πιο αφυδατωμένοι είστε.
Πώς μπορείτε να πίνετε περισσότερο νερό στη διάρκεια της ημέρας;
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
* Συνηθίστε να έχετε ένα μπουκάλι με νερό μαζί σας στο δρόμο ή στο αυτοκίνητο, ειδικά το καλοκαίρι
* Φροντίστε να έχετε ένα ποτήρι νερό στο γραφείο σας όταν δουλεύετε
* Αφήστε ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σας - συχνά ξυπνάμε αφυδατωμένοι το πρωί και έχουμε ανάγκη από νερό
* Αντί να πιείτε ένα ποτήρι σόδα ή ένα φλιτζάνι καφέ προτιμήστε ένα ποτήρι νερό
* Να πίνετε μικρές ποσότητες νερού περιοδικά μέσα στην ημέρα-έξι ποτήρια νερό μαζί δεν είναι ό,τι καλύτερο

Περισσότερα χρόνια ζωής για όσους πίνουν γάλα

Βρετανοί επιστήμονες ύστερα από πρόσφατη έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι πίνουν συχνά γάλα μειώνουν κατά 15% - 20% τις πιθανότητές τους να πεθάνουν από καρδιά,εγκεφαλικό,καρκίνο ή διαβήτη.
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές των πανεπιστημίων Ρίντινγκ,Κάρντιφ και Μπρίστολ,με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Έλγουντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Nutrition.
Η έρευνα ασχολήθηκε με το πόσο τα οφέλη του γάλακτος υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους από την κατανάλωσή του.Παράλληλα,αξιολογήθηκαν στοιχεία από 324 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν την κατανάλωση γάλακτος.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη λήψη γάλακτος αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.
Τέλος,η μελέτη έδειξε πως το γάλα δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης κάποιας χρόνιας ασθένειας,με εξαίρεση τον καρκίνο του προστάτη.

"Καμπάνακι" για το μέλλον της Γης

Από ψηλά,η κλιματική αλλαγή είναι εμφανής, υποστηρίζει ο καναδός αστροναύτης Μπομπ Θερσκ,ο οποίος βρίσκεται μαζί με άλλους 12 συναδέλφους του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
«Τις περισσότερες φορές όταν κοιτάζω από το παράθυρο τη Γη,νιώθω απίστευτο δέος. Όμως,δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι είναι εμφανείς οι καταστροφές που έχουν επιφέρει οι άνθρωποι στο περιβάλλον»,δήλωσε ο Θερσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσα από το διαστημόπλοιο Endeavour που έφτασε πρόσφατα στον ISS.
«Μπορεί και να κάνω λάθος και να είναι απλώς στο μυαλό μου, αλλά έχω την αίσθηση πως οι πάγοι λιώνουν,αφού τα παγόβουνα στους πόλους είναι χαμηλότερα σε σχέση με 12 χρόνια πριν που πρωτοαντίκρισα τη Γη από το Διάστημα»,υποστηρίζει ο καναδός αστροναύτης.

Ο Θερσκ βρίσκεται ήδη δύο μήνες στον ISS και θα παραμείνει εκεί για άλλους τέσσερις. «Ένα πολύ λεπτό στρώμα ατμόσφαιρας γύρω από τη Γη κρατά τους ανθρώπους ζωντανούς» λέει ο Θερσκ.

Κι όμως, δεν είναι ο μόνος. Το ίδιο διαπιστώνουν και οι υπόλοιποι 12 συνάδελφοι του που βρίσκονται μαζί του.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κατασκευάζεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και χρηματοδοτείται από 16 χώρες. Περίπου οι 6 από τους 13 αστροναύτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον ISS αναμένεται να αποχωρήσουν και να προσεδαφιστούν στη Γη την Παρασκευή (31/7

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009

Ενίσχυση της βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ

Στην αναβάθμιση του ρόλου της στρατιωτικής βάσης της Σούδας προχωρούν οι ΗΠΑ με στόχο την πληρέστερη επιτήρηση της ανατολικής Μεσογείου και την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών δράσεων στην Αφρική.
Αρχικά,το εν λόγω σχέδιο υποβλήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και υποστηρίχθηκε από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας,ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.
Στο σχέδιο προβλέπεται η τοποθέτηση σύγχρονων υποδομών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αεροπορικών πτήσεων,ενώ για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας,P-3,τα οποία εκτελούν αντιτρομοκρατικές περιπολίες,γίνεται ειδική αναφορά.Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το συγκεκριμένο αμερικανικό σχέδιο έχει σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράν,καθώς και με τον νέο ρόλο του ΝΑΤΟ για επεμβάσεις σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον,το ενδιαφέρον για την Σούδα δεν εκδηλώνεται μόνο από πλευράς του 6ου στόλου των ΗΠΑ,αλλά και από την αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (Africa Command),ο διοικητής της οποίας,στρατηγός William E.Ward,επισκέφθηκε την βάση πριν από τρεις μήνες για να παρευρεθεί στην μεγάλη άσκηση του 6ου στόλου,στην οποία θα συμμετείχαν 14 χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής.
Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός,ότι αντίστοιχες αναβαθμίσεις έχουν γίνει και στο αμιγώς ναυτικό σκέλος της Σούδας,το οποίο τα τελευταία χρόνια λειτούργησε,εκτός από ανεφοδιαστικό κέντρο,ως προωθημένη βάση τεχνικής εξυπηρέτησης και επισκευής υποβρυχίων.
Ελληνικές στρατιωτικές πηγές,ωστόσο,τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες αναβαθμίσεις του τεχνολογικού εξοπλισμού είναι μέρος των απλών εξυπηρετήσεων λειτουργικού χαρακτήρα και δεν έχουν κάποια συνέπεια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία (DECA),ενώ συμπληρώνουν πως οι περισσότερες από τις νέες υποδομές θα χρησιμοποιούνται και από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Διπλωματικοί κύκλοι ωστόσο,εκφράζουν την αμφιβολία τους για τον αν έπρεπε να εγκριθεί τόσο εύκολα το αμερικανικό σχέδιο, καθώς και για το αν υπήρξε διπλωματικό αντισταθμιστικό όφελος σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος,στα οποιά εμπλέκονται οι ΗΠΑ

Σεραφείμ : "Να ανοίξει ο δρόμος για τη χειροτόνηση των γυναικών"

O Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,Σεραφείμ,πρότεινε την είσοδο γυναικών ιερέων στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ζητά την έναρξη διαλόγου στο ανώτατο επίπεδο, την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο όλων των Ορθοδόξων,προκειμένου να λάβει και η Ορθόδοξη Εκκλησία επισήμως θέση για τη χειροτονία γυναικών,όπως έχουν κάνει οι άλλες Εκκλησίες και οι Προτεσταντικές Ομολογίες.Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που με απόφασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος,απαγόρευσε την εγγραφή των κοριτσιών στη Δευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση.Σε άρθρο του,που δημοσιεύτηκε με αφορμή την άρνηση της Εκκλησίας της Ελλάδος να εγγράψει κορίτσια στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια της χώρας,θέτει για πρώτη φορά το ζήτημα της χειροτόνησης των γυναικών στην Ορθόδοξη Εκκλησία, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους.
Συγκεκριμένα,στο άρθρο του,το οποίο δημοσιεύτηκε από το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων,Romfea και το οποίο φέρει τον τίτλο «Σχόλια για αποδοχή των γυναικών στα εκκλησιαστικά σχολεία»,ο κ.Σεραφείμ αναφέρει,μεταξύ άλλων:«Ποιοι είναι οι θεολογικοί λόγοι που μας εμποδίζουν να είμαστε θετικοί εις το θέμα της χειροτονίας των γυναικών;».«Αν στην εποχή των Αποστόλων η πατριαρχική κοινωνία δεν επέτρεπε τη χειροτονία των γυναικών,όπως και την εξάλειψη της δουλείας, η εποχή μας είναι έτοιμη για την υπέρβαση αυτή με κριτήριο τη βελτίωση της σωτηριολογικής διακονίας της Εκκλησίας μας για τη σωτηρία ψυχών και σωμάτων;»,διερωτάται ο κυπριακής καταγωγής ιεράρχης.Επιπλέον,ο κ. Σεραφείμ,στο σχετικό άρθρο,προέβη σε ανακοίνωση της πρόθεσης της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας να συζητήσει την αναβίωση του θεσμού των διακονισσών, καθώς όπως ο ίδιος αναφέρει «στον χώρο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής,όπου γίνονται κατηχήσεις και βαπτίσεις ενηλίκων γυναικών,άρχισε πάλι να παρουσιάζεται η ποιμαντική ανάγκη για τη διακονία των διακονισσών».
Εντωμεταξύ,τη Δευτέρα (27/07) οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος πήραν στα χέρια τους την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου,με την οποία απαγορεύεται η εγγραφή κοριτσιών στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια.
Στην εγκύκλιο,που φέρει μεταξύ άλλων και την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος,Ιερώνυμου,αναφέρεται πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος,επιθυμώντας να διατηρήσει ανέπαφο το χαρακτήρα των εκκλησιαστικών γυμνασίων και λυκείων «ως παραγωγικών σχολών της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ελλάδι»,αποφάσισε να μην επιτρέψει την εγγραφή μαθητριών στη Δευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση.
Σημειώνεται ωστόσο,ότι το πρώτο βήμα για την εγγραφή των κοριτσιών στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια,έκανε το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιό του,την οποία και απέστειλε σε όλα τα σχολεία τον προηγούμενο μήνα και με την οποία προέβλεπε,η εγγραφή των κοριτσιών να έχει τη σύμφωνη γνώμη του μητροπολίτη στην περιοχή του οποίου υπάρχουν εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια,εγκύκλιος,προς την οποία είναι προφανώς αντίθετη η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,ιδιαίτερα υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για τις περιοχές:Νομαρχίες Αθηνών,Ανατολικής Αττικής,Δυτικής Αττικής,Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένου των Κυθήρων),Εύβοιας,Βοιωτίας,Κορινθίας, Αργολίδος, Λέσβου, Χίου,Σάμου καθώς και Περιφέρεια Κρήτης.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,των προαναφερόμενων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια,όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες και ρίψη αναμμένων τσιγάρων.
Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες παρακαλούνται να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου,να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά και να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς,διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεσή της.

Τέλη κυκλοφορίας: πώς υπολογίζονται

Kαταρχήν το σύνολο του στόλου των επιβατικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα χωρίστηκε σε τέσσερις κλάσεις,με γνώμονα την ημερομηνία πρώτης άδειας και τα χαρακτηριστικά του κινητήρα (Εuro 1,2,3,4 & 5).Αυτές είναι οι εξής:

Κλάση Α: Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας 01-01-2005,Εuro 4&5.
Κλάση Β: Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας 01-01-2000,Εuro 3.
Κλάση Γ: Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας 01-01-1996,Εuro 2.
Κλάση Δ: Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας πριν από 31-12-1995,Εuro 1.

Ανεξαρτήτως κυβισμού,τα οχήματα της κλάσης Α από το 2010 θα πληρώνουν ετήσια τέλη κυκλοφορίας μειωμένα κατά 18 ευρώ.Αντίθετα,τα οχήματα της κλάσης Β ανεξαρτήτως κυβισμού επιβαρύνονται με 50 ευρώ επιπλέον,της κλάσης Γ με 100 και της κλάσης Δ με 150.

Έτσι λοιπόν,καταλήγουμε στα εξής συγκεκριμένα ποσά:

ΚΛΑΣΗ Α
786-1.357 κ.εκ.:94 ευρώ
1.358-1.928 κ.εκ.:184 ευρώ
1.929-2.357 κ.εκ.:428 ευρώ
2.358 κ.εκ. και άνω:562 ευρώ

ΚΛΑΣΗ Β
786-1.357 κ.εκ.:162 ευρώ
1.358-1.928 κ.εκ.:252 ευρώ
1.929-2.357 κ.εκ.:496 ευρώ
2.358 κ.εκ. και άνω:630 ευρώ

ΚΛΑΣΗ Γ
786-1.357 κ.εκ.:212 ευρώ
1.358-1.928 κ.εκ.:302 ευρώ
1.929-2.357 κ.εκ.:546 ευρώ
2.358 κ.εκ. και άνω:680 ευρώ

ΚΛΑΣΗ Δ
786-1.357 κ.εκ.:262 ευρώ
1.358-1.928 κ.εκ.:352 ευρώ
1.929-2.357 κ.εκ.:596 ευρώ
2.358 κ.εκ. και άνω:730 ευρώ

Σε ό,τι αφορά στα υβριδικά αυτοκίνητα,απαλλάσσονται πλήρως του ετήσιου τέλους κυκλοφορίας όσα έχουν κινητήρα χωρητικότητας έως 1.928 κ.εκ.,ενώ από εκεί και επάνω πληρώνουν το 50% του ποσού που αντιστοιχεί για την κλάση Α.

30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις αποδοχές του προέδρου της ΕΡΤ

Ερώτηση στον πρωθυπουργό με αφορμή το ύψος των αποδοχών του προέδρου της ΕΡΤ κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για περικοπές των αποδοχών των στελεχών στις ΔΕΚΟ.
Ο κ. Παναγόπουλος πρόσφατα παραδέχθηκε ότι οι ετήσιες αμοιβές του ανέρχονται στο ποσό των 347.000 ευρώ το χρόνο και ότι θα εξακολουθήσει να παίρνει τα ίδια χρήματα μέχρι το 2012!
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι οι αποδοχές του προέδρου της ΕΡΤ είναι κατά πολύ υψηλότερες από εκείνες του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του ιδίου του πρωθυπουργού,και ρωτούν τον κ.Καραμανλή:
1.Ισχύει η δέσμευση για «πλαφόν» στις αποδοχές που εισπράττουν τα στελέχη των ΔΕΚΟ και πόσοι από τα γαλάζια golden boys και golden girls έχουν προσαρμόσει τους μισθούς τους;
2.Γιατί στην περίπτωση του προέδρου της ΕΡΤ Α.Ε.,ο οποίος εισπράττει τριπλάσιο ποσό και από τον προϊστάμενό του υπουργό,δεν έχει τύχει ακόμη εφαρμογής η εν λόγω πρωθυπουργική εξαγγελία;
3.Συνάδει,σε κάθε περίπτωση,το ύψος των χρημάτων που εισπράττει ο πρόεδρος της ΕΡΤ με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα (τίτλοι σπουδών,προηγούμενη εμπειρία,κ.λ.π.), αλλά και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης που ασκεί στην ΕΡΤ;
4.Από πού αντλεί ο κ.Παναγόπουλος την βεβαιότητα ότι θα εισπράττει ως το 2012 αυτό το προκλητικό ύψος αμοιβών των 347.000€,παρά τις επιθετικές σας δηλώσεις ότι όποιος δεν συμφωνεί με τον περιορισμό των αποδοχών του να πάει σπίτι του;
5.Μήπως η εξίσου προκλητική αυτή στάση του έχει να κάνει με το ότι αντλεί τη δύναμή του απευθείας από το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης και δεν υπάρχει αρμόδιος υπουργός που θα τον υποχρεώσει να προσαρμοστεί;»

ΟΟΣΑ:για «κλάματα» η οικονομία της Ελλάδας

Με τον χειρότερο τρόπο περιγράφει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή στην οποία,σύμφωνα με δημοσιεύματα, γίνεται λόγος για ανυπαρξία μέτρων όσον αφορά τη στήριξη των κυριότερων τομέων της οικονομίας.
Μετά την δυσοίωνη έκθεση του ΔΝΤ,ο ΟΟΣΑ όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα,εκτιμά ότι οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, για την οποία ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι «ξεχάστηκε» από την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι θεωρείται «ναυαρχίδα» της ελληνικής οικονομίας.
Ο ΟΟΣΑ,μεταξύ άλλων,προτείνει:δραστική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, ριζικές αλλαγές στο σύστημα υγείας,ασφαλιστική εξυγίανση,στο μοντέλο των δυτικών ευρωπαϊκών χωρών με περαιτέρω συγχώνευση ταμείων,δραστική περικοπή του δημόσιου τομέα,πάγωμα μισθών και προσλήψεων,αλλά και περισσότερα χρήματα για την παιδεία.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα,προβλέπεται εκτίναξη του ελλείμματος στο 6,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 7,5% το 2010,από 5% πέρυσι,και αύξηση του χρέους στο 109% του ΑΕΠ φέτος,από 98% πέρυσι.

Ιός αλαλούμ χτύπησε την κυβέρνηση

ΑΛΑΛΟΥΜ έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και για τους χειρισμούς στο καυτό θέμα της γρίπης των χοίρων,που κανείς δεν είναι θέση να αποκλείσει ότι θα πάρει από το φθινόπωρο μορφή πανδημίας στη χώρας μας.Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των περισσότερων στελεχών της κυβέρνησης δεν βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους και η φημολογία για ανασχηματισμό τον Αύγουστο τεντώνει τα νεύρα όλων,με αποτέλεσμα καθημερινά να διαπληκτίζονται για τα μικρά και τα μεγάλα ενώ με μεγάλη ευκολία πετάει ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών.Έτσι,για ψύλλου πήδημα ζητούν τη διαιτησία του Μαξίμου προς επίλυση διαφορών τους.
Αντιπαράθεση
Η γρίπη των χοίρων είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης.Η μάχη στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει και είναι θέμα χρόνου η δημόσια σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Οικονομίας, Παιδείας,Υγείας,Τουρισμού,Εσωτερικών,Μεταφορών αλλά και Ναυτιλίας που έχει την ευθύνη της ακτοπλοΐας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταδείξει ότι εργάζεται πυρετωδώς και η χώρα είναι πανέτοιμη με ολοκληρωμένο σχέδιο να αντιμετωπίσει οτιδήποτε συμβεί,καθώς και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να απαγορευτούν οι μαζικές συναθροίσεις δημιουργούν δραματικές συνέπειες για την οικονομία σε μια κρίσιμη περίοδο.Και το σημαντικότερο, εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι ο τουρισμός θα υποστεί μεγάλη ζημιά,γεγονός που θα δημιουργήσει αλυσιδωτές εκρήξεις σε όλους τους τομείς αγοράς και θα εκτινάξει ακόμη περισσότερο τον δείκτη της ανεργίας.
Μέχρι πριν από ένα μήνα στο υπουργείο Τουρισμού είχαν επιστρέψει τα συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας,αφού έβλεπαν η μείωση του τουρισμού να μην ξεπερνάει το 10% ενώ στις αρχές του χρόνου οι προβλέψεις ήταν εφιαλτικές.Παράγοντες του τουρισμού τον Ιανουάριο έβλεπαν ότι η μείωση θα ήταν τόσο μεγάλη που θα ήταν αναπόφευκτο το ναυάγιο της τουριστικής μας βιομηχανίας.Αυτός ο εφιάλτης τώρα επιστρέφει και επιχειρηματίες του τουρισμού εκπέμπουν σήμα κίνδυνου.Λένε ότι δίνουν μάχη να διατηρήσουν τις κρατήσεις που εξασφάλισαν με δυσκολία ενώ,όπως υποστηρίζουν,θα μειωθούν οι μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας των τουριστών που γίνονται συχνά στα μεγάλα ξενοδοχεία όπως γάμοι,βαφτίσεις,πάρτι γενεθλίων.
Κλίμα πανικού
Είναι αλήθεια ότι η αγωνία της κυβέρνησης να ενημερώνει με κάθε λεπτομέρεια τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της κρίσης και η μανία που έχει καταλάβει μερίδα γιατρών για υπερπροβολή στα ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει κλίμα πανικού στην κοινωνία.“Αυτοί που λένε ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη θέλουν να ξεχνούν ότι οι άλλες χώρες δεν στηρίζουν το μεγάλο μέρος της οικονομίας τους στον τουρισμό του Αυγούστου.Εμείς πρέπει να προσελκύσουμε τώρα κόσμο και όχι να τους διώξουμε”, λέει επιχειρηματίας του τουρισμού.Άλλος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι “είμαστε η χώρα που έχουμε το μικρότερο πρόβλημα στη Ευρώπη και μόνοι μας πριονίζουμε το κλαδί όπου καθόμαστε από την υπερβολή και την αγωνία μας να δείξουμε ότι παράγουμε έργο”. Πράγματι είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο ακυρώσεις αφίξεων τουριστών που έρχονται μαζικά μέσω πρακτορείων.Ο δεύτερος και μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να υποστεί μεγάλο πλήγμα ο συνεδριακός τουρισμός το φθινόπωρο.“Ο συνεδριακός τουρισμός θα πληγεί σίγουρα,το θέμα είναι τουλάχιστον να γλιτώσουμε τις ακυρώσεις του Αυγούστου “ λέει στα «ΝΕΑ» παράγοντας του τουρισμού.Ο τρίτος κίνδυνος είναι να υποστούν νέα μεγάλη κρίση τα πολυκαταστήματα καθώς οι πελάτες ήδη αποφεύγουν να μπουν σε χώρους που υπάρχει πολύς κόσμος.
Όσοι στην κυβέρνηση διαφωνούν με τον θόρυβο που γίνεται υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να ετοιμάζεται σιωπηλά αυτή την περίοδο,τα στελέχη της υγείας και οι γιατροί να αποφεύγουν δηλώσεις και τηλεοπτικά παράθυρα και μετά το καλοκαίρι να ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες της ώστε οι πολίτες να προετοιμαστούν για το φθινόπωρο.Υπάρχει όμως και σοβαρός αντίλογος από στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ιατρικού κόσμου. Λένε λοιπόν ότι εάν οι αρμόδιοι σιωπήσουν θα έρθουν αντιμέτωποι με τη σκληρή κριτική των ΜΜΕ και την οργή της κοινωνίας ότι η πολιτεία εγκαταλείπει τους πολίτες στη τύχη τους.“Πρέπει να ενημερώνουμε τους πολίτες για τα μέτρα που παίρνουμε ώστε να ξέρουν ότι η πολιτεία είναι οχυρωμένη και προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα” λέει χαρακτηριστικά επιστήμονας ο οποίος συμμετέχει στο επιτελείο που προετοιμάζει τη χώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.