Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Oι καλύτερες και οι χειρότερες μεταγραφές του πρώτου γύρου

Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της Superleague το contra.gr βγάζει τα συμπεράσματά του για τις καλύτερες και τις χειρότερες μεταγραφές των 15 αγωνιστικών.
To πρώτο μισό της σεζόν 2009-2010 μπήκε ήδη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και έφτασε η ώρα για μία πρώτη αποτίμηση των μεταγραφικών κινήσεων που έκαναν οι 16 μονομάχοι της Superleague το προηγούμενο καλοκαίρι. To contra.gr στάθμισε όλα τα γεγονότα, έλαβε υπόψη της όλα τα στοιχεία και έβγαλε τα συμπεράσματά της για τις καλύτερες και τις χειρότερες μεταγραφές της θερινής μεταγραφικής περιόδου.
Οι πέντε καλύτερες μεταγραφές:

Kώστας Κατσουράνης

Η απόφαση επαναπατρισμού που πήρε το καλοκαίρι ο Πατρινός μέσος δεν άφησε ασυγκίνητο τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι έβαλαν στη μηχανή τους το πολυεργαλείο- Κατσουράνης και από ότι φάνηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου έπραξαν πολύ καλά. Ο διεθνής αμυντικός χαφ εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο πολύτιμους ποδοσφαιριστές των πράσινων κάτι που αποδεικνύεται και από τους αριθμούς αφού μέχρι στιγμής είναι ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του πίσω από τον Τζιμπρίλ Σισέ με 10 γκολ. Οι δε 14 συμμετοχές στο πρωτάθλημα είναι όλες, πλην μίας, 90λεπτες. Υπάρχει μία ένσταση σχετικά με την προσήλωσή του στα ανασταλτικά καθήκοντα αλλά στο πρόσωπό του ο Παναθηναϊκός βρήκε αυτό που έψαχνε. Έναν μέσο που πατάει περιοχή και σκοράρει με ευχέρεια που θα ζήλευαν και οι κορυφαίοι φορ του πρωταθλήματος.

Ολοφ Μέλμπεργκ

Σε ένα ματς πρωταθλήματος δεν έπαιξε ο Σουηδός στόπερ και ο Ολυμπιακός γνώρισε τη μοναδική ήττα του στη Superleague από τον Αρη την προηγούμενη Κυριακή. Από αυτό και μόνο το στοιχείο καταλαβαίνει κανείς πόσο απαραίτητος είναι ο πρώην παίκτης της Γιουβέντους για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι κονταροχτυπήθηκαν στη θερινή μεταγραφική περίοδο με τον Παναθηναϊκό για τα μάτια του Μέλμπεργκ και κερδίζοντας τη μάχη γέμισαν με…μπετόν την άμυνά τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φετινή πολύ καλή πορεία των ερυθρόλευκων στο Τσάμπιονς Λιγκ βασίζεται κυρίως στην άψογη αμυντική λειτουργία της οποίας βασικός υπεύθυνος είναι ο Σουηδός που παίζει σταθερά σε υψηλό επίπεδο οργανώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τους συμπαίκτες του. Ο Ολυμπιακός βρήκε το στόπερ-εγγύηση που έψαχνε εδώ και πολλά χρόνια.

Τζιμπρίλ Σισέ

Με την απόκτηση του σπουδαίου Γάλλου φορ, ο Παναθηναϊκός, εκτός από τις εντυπώσεις, κέρδισε, κατά τα φαινόμενα και την ουσία. Ο Τζιμπρίλ Σισέ μπορεί να άργησε να πάρει μπρος, όταν όμως το έκανε οι αντίπαλες άμυνες και οι αντίπαλοι τερματοφύλακες τον αισθάνθηκαν για τα καλά (13 γκολ σε 24 ματς συνολικά). Εχοντας ως κύρια εφόδια την ταχύτητα, την καλή αίσθηση του χώρου και τη… δίψα του να αποδείξει ότι δεν έχει ξοφλήσει, ο πρώην άσος της Μαρσέιγ και της Λίβερπουλ κάνει τη διαφορά στην επίθεση των πράσινων και οδηγεί εκ του ασφαλούς την ομάδα του. Όπως και να το κάνουμε, ένας παίκτης που έχει αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ και έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης (Λίβερπουλ 2005) αποτελεί πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Μεχντί Ναφτί

Ο γεννημένος στη Γαλλία Τυνήσιος μέσος είναι ο παίκτης που χρειάζεται κάθε ομάδα που έχει υψηλούς στόχους. Ιδανικός στο να συνδέει αρμονικά την άμυνα με την επίθεση, ο Ναφτί, με εμπειρίες από το πολύ υψηλό επίπεδο (έχει παίξει χρόνια στην Αγγλία), πήρε τη φανέλα του βασικού αμυντικού χαφ στον Αρη στο σπίτι του. Και πώς να γίνει διαφορετικά, όταν τρέχει ακατάπαυστα, δημιουργεί, κόβει και ενίοτε σκοράρει κιόλας. Αλλωστε η κλάση του και η ποιότητα είχαν φανεί από τα πρώτα προπονητικά διπλά των κιτρίνων στην καλοκαιρινή προετοιμασία στο Καρπενήσι. Ρωτήστε τους αμυντικούς της ομάδας που δυσκολεύονταν ιδιαίτερα να του αποσπάσουν την μπάλα ακόμα στο…κορόιδο.

Ουίλσον Ορούμα

Η απόκτηση του το καλοκαίρι από την Καβάλα προκάλεσε αίσθηση όπως βέβαια και οι υπόλοιπες μεταγραφικές κινήσεις των Αργοναυτών. Ο Νιγηριανός μέσος, με την εκπληκτική τεχνική και τη μεγάλη εμπειρία από το γαλλικό πρωτάθλημα, δεν είχε φυσικά κανένα πρόβλημα να προσαρμοστεί αμέσως στα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος. Αποτελεί ίσως τον πιο δυνατό κρίκο σε μία έτσι και αλλιώς καλοδουλεμένη ομάδα ενώ δίπλα του μαθαίνουν και οι υπόλοιποι παίκτες της Καβάλας. Ο Ορούμα, χωρίς ίχνος υπερβολής, θα είχε θέση στην 11άδα και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού γιατί πολύ απλά η ποιότητά του είναι αναμφισβήτητη.

Οι πέντε που δεν βγήκαν:

Σεμπάστιαν Αμπρέου

Όταν ο θηριώδης Ουρουγουανός επιθετικός πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη Θεσσαλονίκη, το αεροδρόμιο Μακεδονία σείστηκε από τις εκδηλώσεις λατρείας των φίλων του Αρη. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Ο «Λόκο» (τρελός) Αμπρέου φάνηκε αργός μέσα στο γήπεδο και παρά το γεγονός ότι βρήκε τρεις φορές το δρόμο προς τα δίχτυα δεν ενέπνευσε την απαραίτητη εμπιστοσύνη. Και ο ίδιος άλλωστε δεν έδειχνε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τον τρόπο που αγωνιζόταν η ομάδα. Η έλευση του Εκτορ Ραούλ Κούπερ στην τεχνική ηγεσία έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για τον παίκτη ο οποίος ήδη ψάχνει ομάδα στην πατρίδα του για να συνεχίσει την καριέρα του. Το κεφάλαιο Αρης έκλεισε μέσα σε λίγες μόνο σελίδες και μετά από ελάχιστες συγκινήσεις.

Λεονάρντο

Η μετακίνηση του 23χρονου Βραζιλιάνου μέσου στην ΑΕΚ από τον Λεβαδειακό αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα μεταγραφικά σήριαλ του καλοκαιριού. Η Ενωση παιδεύτηκε πολύ για να τον αποκτήσει και όταν τελικά τα κατάφερε, οι περισσότεροι περίμεναν ότι θα έβγαινε κερδισμένη από αυτήν την κίνηση. Ο Λεονάρντο όμως δεν δικαίωσε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τις προσδοκίες. Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει βγάλει ολοκληρωμένο 90λεπτο στο πρωτάθλημα μαρτυρά ότι δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ντούσαν Μπάγεβιτς ο οποίος ήταν ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της μεταγραφής. Ο Βραζιλιάνος βέβαια έχει το ελαφρυντικό και της κάκιστης πορείας της Ενωσης που δεν του επιτρέπει να έχει μία σχετική άνεση κινήσεων στο παιχνίδι του.

Σαμουέλε Ντάλα Μπόνα

Ο Ηρακλής επένδυσε πράγματα το καλοκαίρι αποκτώντας τον 28χρονο Ιταλό μέσο από την Νάπολι. Ουσιαστικά του έδωσε την ευκαιρία να παίξει ποδόσφαιρο αφού στους Ναπολιτάνους ο παίκτης δεν μπορούσε να βρει χρόνο συμμετοχής. Όμως οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες. Ο Ντάλα Μπόνα δεν προσαρμόστηκε ποτέ στις απαιτήσεις του συνόλου, παρουσίασε σημάδια απειθαρχίας ενώ για ένα δεκαήμερο τον προηγούμενο μήνα είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης! Στο Γηραιό έχουν χάσει προ πολλού την υπομονή τους μαζί του και περιμένουν τον Ιανουάριο για να τον φορτώσουν και πάλι στη Νάπολι. Εκτός απροόπτου φυσικά.

Μίρκο Σαβίνι

Ο Ιταλός αμυντικός ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι με καλές συστάσεις από την Ιταλία και συγκεκριμένα από την Παλέρμο. Θα περίμενε κανείς από έναν ποδοσφαιριστή ηλικίας 30 χρονών μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και περισσότερη προσπάθεια όμως ο Σαβίνι δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει ακόμα τι του ζητούν στον ΠΑΟΚ. Από τις 8 συμμετοχές στο πρωτάθλημα μόνο 4 είναι 90λεπτες και είναι χαρακτηριστικό ότι σ’ αυτά τα τέσσερα ματς ο Δικέφαλος του Βορρά δεν νίκησε. Ο Φερνάντο Σάντος σαφώς και περιμένει περισσότερα από τον παίκτη. Το θέμα είναι αν ο παίκτης έχει περισσότερα πράγματα να του δώσει ή όχι.

Ρότζερ Γκερέιρο

Ο Βραζιλιάνος με το πολωνικό διαβατήριο ήρθε στην ΑΕΚ στο παραπέντε των καλοκαιρινών μεταγραφών από τη Λέγκια της Βαρσοβίας. Απαντες μίλησαν για μία αξιόλογη μεταγραφή αφού ο Γκερέιρο είχε δώσει πολύ θετικά δείγματα γραφής αγωνιζόμενος τόσο στην ομάδα του όσο και στην Εθνική ομάδα της Πολωνίας. Μέχρι στιγμής όμως ο παίκτης δεν έχει καταφέρει να βγάλει στον αγωνιστικό χώρο τον καλό εαυτό του. Ο τεράστιος ανταγωνισμός που υπάρχει στην ΑΕΚ για τις θέσεις της μεσαίας γραμμής δείχνει να τον έχει επηρεάσει όπως και τα πάσης φύσεως προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ενωση. Για να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας όμως, ο θησαυρός μέχρι στιγμής αποδεικνύεται… άνθρακες, παρά τα όποια ελαφρυντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: