Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

«Ψεύτικους» στόχους έθεσαν οι βιομηχανικές χώρες για την κλιματική αλλαγή

«Οι ηγέτες των βιομηχανικών κρατών γνώριζαν πολύ καλά ότι οι προτάσεις τους σχετικά με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οδηγούν... στην κλιματική καταστροφή». Απόρρητο έγγραφο του ΟΗΕ που διέρρευσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της συνόδου της Κοπεγχάγης αποδεικνύει ότι οδεύουμε προς μια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3˚C.Στην ίδια επισήμανση προχωρά και η Greenpeace η οποία τονίζει ότι πρόκειται να συμειωθεί μία αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3˚C, καθώς οι υποτιθέμενες δεσμεύσεις των ηγετών των βιομηχανικών κρατών για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας στο όριο των 2˚C αποδείχθηκε ένα τεράστιο ψέμα. Συγκεκριμένα, μια απλή ανάγνωση του απόρρητου εγγράφου του ΟΗΕ ήταν αρκετή για να αποδείξει ότι οι προτάσεις για τις μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, που έγιναν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης από τις βιομηχανικές χώρες, δεν πρόκειται να συγκρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2˚C – όπως οι ίδιοι οι ηγέτες τους υπόσχονταν.
Κατά συνέπεια, το έγγραφο αναφέρει, φενάκη αποτελούν οι υποσχέσεις καθώς και οι γενικόλογες δεσμεύσεις των ηγετών, τη στιγμή που είναι ήδη γνωστές σε αυτούς οι συνέπειες των προτάσεών τους, καθώς και το ανέφικτο των στόχων που οι ίδιοι έθεσαν.
Μπροστά στην εν λόγω αποκάλυψη, ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace, Κούμι Ναϊντού, είχε χαρακτηρίσει το εν λόγω έγγραφο ως το «πιο σημαντικό έγγραφο του κόσμου», προσθέτοντας ότι «καταδεικνύει με σαφή τρόπο ότι η κλιματική συμφωνία που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στην Κοπεγχάγη θέτει τη βιωσιμότητα του ίδιου μας του πολιτισμού σε κίνδυνο».
Παράλληλα, ο κ.Ναϊντού αναφέρθηκε και στις συνέπειες που θα είχε η αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς: «Σημαίνει καταστροφή στην Αφρική και κατάρρευση των οικοσυστημάτων πάνω στα οποία βασίζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι. Το έγγραφο αυτό από μόνο του αποτελεί μία βόμβα. Θέτει τους ηγέτες προ των ευθυνών τους. Έχουν μία ημέρα ακόμα να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους, ειδάλλως θα μείνουν για πάντα στην ιστορία ως οι άνθρωποι που καταδίκασαν τον κόσμο στο κλιματικό χάος με την υπογραφή τους», κατέληξε.
Τα λόγια του δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, καθώς πρόσφατες επιστημονικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι 170 εκατομμύρια άνθρωποι θα πληγούν από καταστροφικές πλημμύρες, 550 εκατομμύρια θα υποφέρουν από πείνα και το 50% των ειδών του πλανήτη θα εξαφανιστεί. Ακόμα και αν η μέση θερμοκρασία φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, τα οικοσυστήματα του πλανήτη θα καταστραφούν. Θα υπάρχουν αυξανόμενα φαινόμενα ξηρασίας και περισσότερες πλημμύρες, γεγονότα που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες.
Όπως άλλωστε προειδοποιεί και η Greenpeace, μέσω της ιστοσελίδας της, «σύμφωνα με την κλιματική επιστήμη, τα οριακά σημεία αντοχής (tipping points) των οικοσυστημάτων του πλανήτη ενδέχεται να ξεπεραστούν ακόμα και αν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί στους 1,5-2˚C. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το κλίμα θα ξέφευγε από τον έλεγχο μας, ένα εφιαλτικό σενάριο που θα οδηγούσε σε τεράστιες καταστροφές και ενδεχομένως θα απειλούσε ακόμα και την ίδια μας την ύπαρξη στον πλανήτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: