Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Διδάξτε του την αξία του χρήματος

Για τα παιδιά τα χρήματα είναι κάτι άγνωστο. Πολλοί γονείς διστάζουν να μιλάνε για τα οικονομικά θέματα μπροστά στα παιδιά. Είναι καλό όμως για τα παιδιά από μικρή ηλικία να συνειδητοποιούν ότι με τα χρήματα αγοράζουμε τα παιχνίδια και ότι τα χρήματα δεν είναι ανεξάντλητα, να γνωρίζουν ότι με την πιστωτική κάρτα δεν μας χαρίζουν χρήματα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα απιδιά πρέπει να γνωρίζουν για τα δικά μας άγχη, δάνεια και τους λογαριασμούς που έχουμε και αυτό διότι δεν πρέπει να δημιουργούμε στα παιδιά μας ανασφάλεια για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας.
Για αρχή μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας να επεξεργαστεί κάποια χαρτονομίσματα ή κέρματα και να προσπαθήσετε να του εξηγήσετε ποιο έχει μεγαλύτερη αξία από το άλλο.Στη συνέχεια δώστε του όταν πάτε μαζί για μια αγορά να πληρώσει το ίδιο στο ταμείο και να περιμένει να πάρει τα ρέστα.
Όταν πάτε στο ΑΤΜ να πάρετε χρήματα, αφήστε το να σας βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί για να αντιληφθεί τι ακριβώς είναι τα μετρητά. Επίσης μπορείτε να του εξηγήσετε για τους λογαριασμούς που έρχονται κάθε μήνα. Καλό θα είναι ακόμα να το βοηθήσετε να αποκτήσει το δικό του χαρτζιλίκι και να καταλάβει τι σημαίνει αποταμίευση.
Και φυσικά θα πρέπει πρώτα εσείς οι ίδιοι να έχετε καλή σχέση με το χρήμα για να έχετε μετά ανάλογες απαιτήσεις από τα παιδιά σας, αφού τα ίδια μαθαίνουν και ακολουθούν την δική μας στάση και συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: