Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Εκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν για τη νέα γρίπη

είναι η πορεία της νέας γρίπης, δηλώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν έναντι της νόσου.
Χθες σε επιστημονική εκδήλωση ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Α γγελος Χατζάκης εκτίμησε ότι το χειμερινό πανδημικό κύμα αναμένεται μικρότερο από το τρέχον. Ωστόσο, είπε ότι το νέο πανδημικό κύμα θα πλήξει περισσότερο του ενηλίκους και θα έχει μεγαλύτερη θνησιμότητα. «Η επέλευση του χειμερινού πανδημικού κύματος», σημείωσε ο καθηγητής, «εξαρτάται από την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, στο οποίο η μέχρι σήμερα συμμετοχή των πολιτών είναι απογοητευτική». Πρόσθεσε ότι πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που πρέπει να εμβολιασθούν, δίνοντας έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ειδική αναφορά στους φόβους που εκφράστηκαν από επιστήμονες για την ασφάλεια των πανδημικών εμβολίων έκανε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων κ. Γ. Πετρίκκος. «Μισό χρόνο μετά και ενώ η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της, το εμβόλιο βρίσκεται- ύστερα από επανειλημμένες καθυστερήσεις- στη διάθεσή μας. Ωστόσο, άρχισε να διαδίδεται ο μύθος του φοβερού εμβολίου με αποτέλεσμα πολλοί να αρνούνται σήμερα τον εμβολιασμό» είπε. Ο καθηγητής τόνισε ότι τα εμβόλια που δοκιμάστηκαν αποδείχθηκαν αποτελεσματικά και ασφαλή. «Από τις εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν, μεταξύ των οποίων και δεκάδες χιλιάδες έγκυοι και παιδιά, πολύ λίγοι έχουν παρουσιάσει ελαφρές ανεπιθύμητες ενέργειες και ελάχιστοι σοβαρές» πρόσθεσε.
Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Δ. Καφετζής, θυμίζοντας παλαιότερες διαφωνίες επιστημόνων για άλλα εμβόλια (π.χ. κοκίτη), οι οποίες οδήγησαν σε αντιεμβολιαστική υστερία του πληθυσμού και, κατ΄ επέκταση, σε επιδημίες.
Πάντως, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις 16 Νοεμβρίου, ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, ως και τις 21 Δεκεμβρίου, είχαν εμβολιασθεί συνολικά 345.677 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τη νέα γρίπη 1135 είχε δεχθεί 484.812 κλήσεις. Κατά το τριήμερο 19- 21 Δεκεμβρίου εμβολιάστηκαν μόλις 5.151 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: