Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Τα Χριστούγεννα βλάπτουν το περιβάλλον

Μπορεί οι μέρες αυτές να είναι γιορτινές, αλλά είναι και επιβλαβείς για το περιβάλλον. Οι συνεχείς μετακινήσεις μας για να κάνουμε τα ψώνια των εορτών, η αυξημένη κατανάλωση και αγαθών, αλλά και ρεύματος από τα λαμπιόνια του χριστουγεννιάτικου δέντρου μέχρι εκείνα που στολίζουμε το σπίτι είναι ενέργειες που είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για το περιβάλλον.
Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να κάνετε πιο οικολογικά Χριστούγεννα.
Χρησιμοποιείστε ανακυκλωμένο χαρτί περιτυλίγματος: Φέτος τυλίξτε τα δώρα που θα χαρίσετε με ανακυκλωμένο χαρτί περιτυλίγματος. Φτιάξτε το μόνοι σας (π.χ. από άχρηστα χαρτιά) ή αγοράστε το. Αν πάντως θέλετε να αγοράσετε κανονικό χαρτί περιτυλίγματος, αποφύγετε τα γυαλιστερά επειδή ανακυκλώνονται δύσκολα.
Καθίστε σπίτι: Το μεγαλύτερο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα προέρχεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων κατά τη μετακίνησή μας. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να περιορίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τις μετακινήσεις μας, υπολογίζοντας σωστά τις διαδρομές μας για χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων και συνεπώς λιγότερες εκπομπές ρύπων.
Μέτρο στα λαμπιόνια: Προσπαθήστε να αποφύγετε τον υπερβολικό στολισμό των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων με λαμπιόνια ή προτιμήστε λαμπάκια LED τα οποία καταναλώνουν 90%λιγότερη ενέργεια από τα συμβατικά χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια.
Χρησιμοποιείστε κανονικά πιάτα: Αν και τα πλαστικά πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα είναι πιο πρακτικά όταν φιλοξενούμε πολύ κόσμο, αυξάνουν παρόλα αυτά τα πλαστικά απόβλητα.
Στολίστε ένα πραγματικό έλατο: Και στη συνέχεια ανακυκλώστε το! Σκεφτείτε ότι τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα που πωλούνται στο εμπόριο καλλιεργούνται σε ειδικές φάρμες για το σκοπό αυτό. Σε περίπτωση μάλιστα που αγοραστούν σε γλάστρα, τότε μετά τις γιορτές μπορούν να μεταφυτευθούν και πάλι πίσω στη φύση, ή αλλιώς να ανακυκλωθούν προσφέροντας πολύτιμο λίπασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: