Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Μην το πείτε στα παιδιά

Αλλά αν ο Αϊ-Βασίλης ήταν αληθινός...Θα χρειαζόταν να σηκώσει περί τους 333.333
τόνους παιχνιδιών για να μπορέσει να ευχαριστήσει όλα τα παιδιά της Γης.
Θα είχε ανάγκη από τη βοήθεια 214.206 ταράνδων (συν του Ρούντολφ) για να μπορέσει να σηκώσει όλο αυτό το βάρος.
Θα έπρεπε να πραγματοποιήσει 882,6 επισκέψεις το δευτερόλεπτο για να ολοκληρώσει την αποστολή του σε μία νύχτα.
Θα έπρεπε, δηλαδή, να κινείται με ταχύτητα 3.000 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου!
Με τέτοια ταχύτητα ο Αϊ-Βασίλης και το φορτίο του θα γίνονταν στάχτη στη στιγμή...

«ΧΟ, ΧΟ, ΧΟ»

Αγνωστο γιατί, αλλά έχει επικρατήσει η άποψη ότι το γέλιο του Αϊ-Βασίλη είναι ένα ατελείωτο «χο, χο, χο».
Ωστόσο ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Vanderbilt οι οποίοι μελέτησαν την ακουστική 1.024επεισοδίων γέλιου 100 εθελοντών έχουν διαφορετική γνώμη.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα γέλια όλων μας είναι πολύ πιο περίπλοκα απ΄ ό,τι νομίζουμε και διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.
Π.χ., οι γυναίκες έχουν μουσικά γέλια καθώς για να γελάσουν χρησιμοποιούν τα σημεία του λάρυγγα όπου παράγονται τα φωνήεντα, ενώ οι άνδρες γελούν ακόμη και ρουρουνίζοντας! Οσο για τον Αϊ-Βασίλη, οι αμερικανοί επιστήμονες επιμένουν ότι το γέλιο του θα πρέπει να είναι κάτι σαν «χουχ, χουχ, χουχ». Ο,τι και αν είναι πάντως το γέλιο του Αϊ-Βασίλη, η ουσία της παρουσίας του δεν αλλάζει για τα παιδιά που τον περιμένουν ανυπόμονα κάθε χρόνο.

ΔΩΡΑ ΕΟΡΤΩΝ

Προτού χαρίσετε πολλά δώρα στα παιδιά καλό είναι να γνωρίζετε ότι το 10% των χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών έχει χαλάσει ως την Πρωτοχρονιά, μόλις το 40% υπάρχει ως τον Μάρτιο και ούτε το 25% δεν μένει «ζωντανό» ως τα επόμενα Χριστούγεννα.

Η ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αφού το νερό είναι διαφανές και ο πάγος επίσης, γιατί το χιόνι είναι άσπρο;

Η απλή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ότι οι νιφάδες του χιονιού διαθέτουν τόσο πολλές επιφάνειες που αντανακλούν το φως έτσι ώστε με τη διάχυση να υπάρχουν όλα τα μήκη κύματος δίνοντας την αίσθηση του λευκού χρώματος. Δεν εμπλέκεται μόνο η φυσική στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το χρώμα του χιονιού αλλά και ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Καθώς ζούμε υπό το φως του ηλίου, ο ανθρώπινος εγκέφαλος «έχει τη συνήθεια» να αφαιρεί, να μη βλέπει το κίτρινο φως. Ετσι, παρά το γεγονός ότι το χιόνι «βαμμένο» από το ηλιακό φως έχει μια κιτρινωπή απόχρωση, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος να το βλέπει ολόλευκο.


ΚΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ!

Ούτε ο Αϊ-Βασίλης γλίτωσε από την κριτική των επιστημόνων και ειδικότερα της ομάδας του καθηγητή Νathan Grill του Πανεπιστημίου Μonash της Αυστραλίας, ο οποίος θεωρεί ότι ο Αϊ-Βασίλης αποτελεί κακό πρότυπο! Γιατί; Μα επειδή είναι παχύσαρκος, μετακινείται με έλκηθρο και σε πολλές διαφημίσεις ή κάρτες εμφανίζεται με τσιγάρο στο χέρι ή με γνωστό αναψυκτικό. Σύμφωνα λοιπόν με τον αυστραλό γιατρό, ο οποίος διαπίστωσε ότι η εικόνα του Αϊ-Βασίλη λειτουργεί όντως ως πρότυπο, ο Αγιος θα πρέπει να λεπτύνει, να αφήσει το έλκηθρο και να το ρίξει στο περπάτημα. Ακόμη καλύτερα δε να μπει στον διάδρομο του γυμναστηρίου... Τι να πει κανείς; Είναι να μη σε «βάλει στο μάτι» ο επιστήμονας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: