Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Δεκαπέντε τσιγάρα αρκούν για μια γενετική μετάλλαξη σε ασθενείς με καρκίνο

Μια γενετική μετάλλαξη πραγματοποιείται για κάθε περίπου 15 τσιγάρα που καπνίζει ένας άνθρωπος που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με έρευνα που προσδιορίζει για πρώτη φορά όλες τις μεταλλάξεις που συντελούνται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ασθενή με καρκίνο.
Επιστήμονες έχουν ολοκληρώσει μια πλήρη γενετική ανάλυση του γονιδιώματος των καρκινοπαθών και ελπίζουν ότι οι πληροφορίες θα οδηγήσουν σε μια ουσιαστική κατανόηση των αιτιών του καρκίνου και πιθανών φαρμάκων και θεραπειών, αναγνωρίζοντας τις μεταλλάξεις που μετατρέπουν ένα υγιές κύτταρο σε καρκινοπαθές.
Η έρευνα έγινε πάνω σε ένα θύμα καρκίνου του πνεύμονα, που είχε υποστεί σχεδόν 23.000 μεταλλάξεις του DNA του στα κύτταρα του πνεύμονα, οι οποίες σχετίζονταν με έκθεση σε τοξικά που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου και είχε συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Εξέτασαν, επίσης, έναν ασθενή με κακοήθη μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, ο οποίος είχε υποστεί 30.000 συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίες θεωρείται ότι συνδέονται με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η νέα διερεύνηση στη γενετική του καρκίνου θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε νέα φάρμακα και συγκεκριμένες θεραπείες που στοχεύουν κατά ειδικών αλλαγών των γονιδίων που πυροδοτούν την ασθένεια, καθώς και νέες τεχνικές για τον προσδιορισμό δευτερευόντων καρκίνων που έχουν διαφύγει της θεραπείας σε άλλα σημεία του σώματος.
«Για 1η φορά έχουμε έναν κατανοητό χάρτη όλων των μεταλλάξεων του καρκίνου», δηλώνει ο Dr Peter Campbell, του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, του Cambridge, που οδήγησε το Πρόγραμμα του Γονιδιώματος του Καρκίνου να αποκωδικοποιήσει ολόκληρη τη γονιδιακή ακολουθία των καρκινικών κυττάρων με σκοπό τον εντοπισμό των μεταλλάξεων.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, περιλάμβανε 60 φορές την ακολουθία ολόκληρου του γονιδιώματος ενός κυττάρου του πνεύμονα που έχει «χτυπηθεί» από καρκίνο. Στόχος ήταν η διαβεβαίωση ότι ακόμη και οι παραμικρότερες μεταλλάξεις είχαν εντοπιστεί. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν την ακολουθία του γονιδιώματος με εκείνη ενός υγιούς κυττάρου από τον ίδιο ασθενή.
Παρόμοια ήταν και η διαδικασία που ακολουθήθηκε στα κύτταρα του ασθενούς με καρκίνο του δέρματος. Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι τα κακοήθη κύτταρα του δέρματος είχαν υποστεί αλλαγές, που προκλήθηκαν από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, δήλωσε ο Mike Stratton, του ίδιου Ινστιτούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: