Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Μεθύσι και καφές: μια «μυθική» σχέση

Μεθυστικές» και όχι διεγερτικές ιδιότητες αποδεικνύεται ότι διαθέτει ο καφές όταν συνδυάζεται με αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη προσφάτως στις ΗΠΑ.Το να καταφύγει κάποιος μετά από μια βραδιά κραιπάλης στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφές, προκειμένου να συνέλθει από το μεθύσι, αποτελεί τη χειρότερη δυνατή επιλογή.
Πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια, κατέδειξαν ότι η αίσθηση της επανάκτησης των δυνάμεων ενός τοξικά δηλητηριασμένου οργανισμού ?στην προκειμένη περίπτωση λόγω υπερβολικής λήψης αλκοόλ- η οποία δημιουργείται μετά την κατανάλωση καφεΐνης, είναι απολύτως πλασματική, καθώς δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ψευδαίσθηση.
Στην πραγματικότητα η κατανάλωση καφέ μετά από ένα γερό μεθύσι καθιστά δυσκολότερο το έργο του ατόμου να αντιληφθεί ότι βρίσκεται υπό την επήρεια του αλκοόλ και εξακολουθεί να λειτουργεί υπό συνθήκες μέθης.
Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Τεμπλ της Φιλαδέλφεια και δημοσιεύτηκε σε γνωστή επιστημονική επιθεώρηση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ. Τόμας Γκουλντ, ο μύθος των αφυπνιστικών ιδιοτήτων του καφέ, δηλαδή η δυνατότητά του να επαναφέρει το άτομο σε νηφάλια κατάσταση, βαίνει προς κατάρρευση, καθώς η παράλληλη λήψη καφεΐνης και αλκοόλης είναι δυνατό, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας, να οδηγήσει στη λήψη όχι και τόσο «καθαρών» αποφάσεων με πιθανές καταστροφικές συνέπειες για το άτομο.

Το πείραμα

«Οι άνθρωποι που νιώθουν κουρασμένοι και μεθυσμένοι μετά την κατανάλωση αλκοόλ συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιληφθούν ότι είναι μεθυσμένοι», επισημαίνει στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC, ο δρ. Γκουλντ.
Αντιθέτως, μπορεί οι άνθρωποι που έχουν καταναλώσει παράλληλα αλκοόλ και καφεΐνη, να νιώθουν ξύπνιοι και αρκετά ικανοί να χειριστούν οιαδήποτε κατάσταση, ωστόσο η αίσθησή τους δεν είναι πραγματική.
Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο τα ενήλικα ποντίκια που χρησιμοποίησαν στην έρευνά τους, ήταν ικανά να προσανατολιστούν και να βρουν την έξοδο του λαβυρίνθου στον οποίο είχαν τοποθετηθεί, αποφεύγοντας συγχρόνως κάθε δυσάρεστο εξωτερικό ερέθισμα στο διάβα τους, όπως πηγές ισχυρού φωτός και δυνατών ήχων.
Στα τρωκτικά χορηγήθηκαν δόσεις αλκοόλ και καφεΐνης σε ποικίλους συνδυασμούς και εν συνεχεία συγκρίθηκαν οι επιδόσεις τους στον λαβύρινθο με εκείνες άλλων ποντικιών στα οποία είχε χορηγηθεί ένα ουδέτερο αλατούχο διάλυμα.
Τα ποντίκια τα οποία έλαβαν καφεΐνη αποδείχτηκαν περισσότερο ικανά στον προσανατολισμό τους στο λαβύρινθο, ωστόσο διακρίνονταν από μεγαλύτερο βαθμό εγρήγορσης και επαγρύπνησης, υιοθετώντας μια νευρική και αγχωμένη συμπεριφορά.
Ο συνδυασμός χορήγησης αλκοόλ και καφεΐνης αποδείχθηκε ότι επέφερε στα πειραματόζωα μια σχετική εγρήγορση και ταυτόχρονα χαλάρωση, τα οποία ωστόσο εξακολουθούσαν να είναι ανίκανα να προσπεράσουν ή να αποφύγουν τα επικίνδυνα ερεθίσματα.
Οι ερευνητές θεωρούν πολύ πιθανό, ο εν λόγω συνδυασμός των δύο ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό να δημιουργεί στους ανθρώπους την αίσθηση ότι δεν είναι μεθυσμένοι, κάτι ωστόσο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
«Το ουσιαστικό συμπέρασμα είναι ότι παρά την αίσθηση ότι δυνάμεθα να μείνουμε ξύπνιοι όλη τη νύχτα πίνοντας, όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρών κινδύνων από τον συνδυασμό κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: