Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Ποιο παιχνίδι να αγοράσω στο παιδί μου;

Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια. Κούκλες, βιβλία, επιτραπέζια, σούπερ ήρωες, πάζλ, αυτοκίνητα. Χιλιάδες παιχνίδια για όλες τις ηλικίες και όλες τις επιθυμίες κατακλύζουν τα ράφια των παιχνιδάδικων. Στα παιδιά αρέσουν σχεδόν όλα τα παιχνίδια, οι γονείς όμως θα πρέπει να διαλέγουν τα κατάλληλα και ασφαλή παιχνίδια για το παιδί του σύμφωνα και με την ηλικία του για να το διαπαιδαγωγούν και φυσικά να του δίνουν χαρά.
Ένα παιχνίδι πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές:
● Να είναι προσαρμοσμένο στην ηλικία του παιδιού. Πρέπει όμως παράλληλα να υπολογίζεται και ο ατομικός ρυθμός ανάπτυξης του παιδιού και η προσωπικότητά του.
● Να βοηθά στην απελευθέρωση της φαντασίας του παιδιού. Παιχνίδια που μπορούν να συναρμολογηθούν είναι ότι καλύτερο για να ικανοποιήσουν την περιέργειά του.
● Το χρώμα και η μορφή των παιχνιδιών συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αισθητικής του παιδιού. Μπορεί να μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία στα χρώματα και τα σχήματα των παιχνιδιών, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να υποτιμάτε το ρόλο τους, γιατί βοηθούν στη διαμόρφωση της αισθητικής των παιδιών.
● Οι διαστάσεις του παιχνιδιού πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία του νεαρού κατόχου. Τα μωρά και τα μικρότερα παιδιά προτιμούν τα μεγάλα σε μέγεθος παιχνίδια, πρέπει όμως να φροντίζετε ώστε να μπορούν να τα μεταφέρουν μόνα τους.Για βρέφη έως 1 έτους επιλέξτε παιχνίδια με έντονα χρώματα και απαλή μουσική όπως κουδουνίστρες, κινούμενα αντικείμενα κρεμασμένα πάνω από την κούνια του μωρού, βιβλία με χρωματιστές εικόνες, πάνινα ζωάκια, κούκλες, παιχνίδια που επιπλέουν στο μπάνιο αλλά και παιχνίδια που όταν το μωρό τα πιέζει, βγάζουν ήχο. Για νήπια από 1 έως 2 ετών επιλέξτε παιδικά αυτοκινητάκια, βιβλία με μεγάλες χρωματιστές εικόνες, πάνινες κούκλες και ζωάκια, μουσικά παιχνίδια.Για παιδιά από 2 έως 5 ετών μπορείτε να επιλέξτε έναν πίνακα με κιμωλίες, τουβλάκια που συναρμολογούνται, μπογιές, πηλό αλλά και πλαστελίνη, σετ ραπτικής, σκεύη κουζίνας, αυτοκινητάκια, βιβλία που το παιδί μπορεί να ζωγραφίσει. Για παιδιά από 5 έως 9 ετών προτιμήστε χειροτεχνίες, κέντημα, πάζλ, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, τρένα, επιτραπέζια, κούκλες, βαλιτσάκια με τα σύνεργα γιατρού. Για αγόρια και κορίτσια από 10 έως 14 ετών επιλέξτε πιο σύνθετα επιτραπέζια παιχνίδια, κατασκευές αλλά και αθλητικά παιχνίδια όπως τένις, μπάσκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: