Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Τα δύο δώρα της ντομάτας

1. «Θαυματουργό» τζελ κατά των θρομβώσεων
Μια ομάδα ειδικών από το Ινστιτούτο Rowett στη Βρετανία ανακάλυψε ότι η φυσική γέλη στο εσωτερικό των σπόρων της ντομάτας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ομαλής κυκλοφορίας του αίματος, αποτρέποντας τον σχηματισμό θρομβώσεων.
Οπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο τζελ είναι άχρωμο και άοσμο, και έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να προστεθεί σε τρόφιμα και ροφήματα χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση ή το άρωμά τους. Ηδη η πρωτοποριακή πατέντα υπό την ονομασία Fruitflow πέρασε επιτυχώς από τον έλεγχο των ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πράγματι βελτιώνει το κυκλοφορικό και ενέκριναν την προσθήκη ειδικής σήμανσης στη συσκευασία του προϊόντος.
Ως τώρα προς αποφυγήν της δημιουργίας θρομβώσεων οι περισσότεροι ασθενείς έπαιρναν ασπιρίνη, η οποία μπλοκάρει μια ομάδα σημάτων και αποτρέπει τον σχηματισμό θρομβώσεων. Πολλές φορές ωστόσο κάτι τέτοιο συνοδεύεται από δυσάρεστες παρενέργειες, όπως π.χ. η πρόκληση γαστρορραγίας ή στομαχικών ελκών.
Αντίθετα, το Fruitflow δρα «θολώνοντας» τη μεταφορά τριών σημάτων, με αποτέλεσμα να περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στην ομαλή ροή του αίματος, και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.
« Ως τώραδεν έχουμε παρατηρήσει καμία παρενέργεια που να σχετίζεται με το Fruitflow » τονίζει ο καθηγητής Ασίμ Ντούτα-Ρόι, ο οποίος ανακάλυψε τη «θαυματουργή» γέλη.
2. «Κόκκινο» χαπάκι κατά των ρυτίδων
Το νέο χάπι Ιnneov Fermete που ανέπτυξαν οι ειδικοί των εταιρειών Νestle και L΄Οreal και βασίζεται στο λυκοπένιο της ντομάτας έχει την ικανότητα να «σιδερώνει» τις ρυτίδες. Σύμφωνα με τους επινοητές του, το «φυσικό» αντιρυτιδικό φάρμακο ενεργοποιεί τη διαδικασία αναγέννησης των δερματικών κυττάρων, ενώ παράλληλα προστατεύει τα παλαιότερα κύτταρα από τυχόν βλάβες.
Συγκεκριμένα, πίσω από την ευεργετική δράση κρύβεται ο συνδυασμός του λυκοπενίου της ντομάτας με τη βιταμίνη C και τις ισοφλαβόνες των φασολιών σόγιας. Σε κλινικές δοκιμές μάλιστα που έγιναν, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ένα «κόκκινο» χαπάκι την ημέρα είναι αρκετό ώστε να φρενάρει τη διαδικασία της γήρανσης και την εμφάνιση των αντιαισθητικών ρυτίδων. Μετά τη λήψη έξι μηνών είδαν ότι το εν λόγω προϊόν χάριζε στην επιδερμίδα των εθελοντριών 8,7% μεγαλύτερη ελαστικότητα, προστατεύοντας έτσι το δέρμα από τη δημιουργία των λεγόμενων «σπασιμάτων».
Η διάθεση του χαπιού έχει ήδη ξεκινήσει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: