Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Αλώβητα από την κρίση τα λίφτινγκ με βλαστοκύτταρα

Η οικονομική κρίση δεν αγγίζει τις αισθητικές επεμβάσεις με βλαστοκύτταρα. Η ζήτηση παραμένει υψηλή, καθώς υπηρεσίες αυτού του είδους απευθύνονται σε πιο μεγάλα βαλάντια. Μεγάλη είναι η ζήτηση και από τους άνδρες, οι οποίοι δείχνουν προτίμηση κυρίως στην αντιμετώπιση της φαλάκρας.
Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν για τον εαυτό τους ως... χριστουγεννιάτικο δώρο μία αισθητική παρέμβαση στο πρόσωπο, το κόστος της οποίας είναι περίπου 1.000 έως 2.000 ευρώ. Η εμφύτευση μαλλιών με προσθήκη βλαστοκυττάρων μπορεί να κοστίσει πάνω από 3.000 ευρώ και το αποτέλεσμα διαρκεί έως και δύο χρόνια.
Η οικονομική κρίση, όμως, έχει επίπτωση στα νέα ζευγάρια τα οποία αποκτούν παιδί. Το «πακέτο» του τοκετού βαρύνει αρκετά τον προϋπολογισμό τους και δεν επιλέγουν τη φύλαξη βλαστοκυττάρων. Οι γνώστες της «αγοράς» εκτιμούν ότι η μείωση είναι της τάξης του 20% έως 25% τους τελευταίους μήνες.
Οι κοσμητικές παρεμβάσεις με βλαστοκύτταρα γνωρίζουν τεράστια άνθηση. «Η χρήση τους αντικατέστησε με επιτυχία τους ινοβλάστες κι έτσι τα βλαστοκύτταρα που εμφυτεύονται στο πρόσωπο έχουν την ικανότητα της παραγωγής των στοιχείων του δέρματος, η απώλεια των οποίων οδηγεί στη γήρανση», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας κ. Γιώργος Κολιάκος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένα μέρος της ενέργειας που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και διατήρηση του σώματος. Με την πάροδο της ηλικίας, η δραστηριότητα των κυττάρων ελαττώνεται, με αποτέλεσμα λιγότερη ενέργεια να είναι διαθέσιμη για τη διατήρηση και ανάπλαση των ιστών. Τα σημεία της γήρανσης γίνονται εμφανή στο πρόσωπο, όπου εμφανίζονται ρυτίδες. Οι χαρακτηριστικές αυτές «ζάρες» είναι αποτέλεσμα της ελαττωμένης δραστηριότητας των ινοβλαστών, οι οποίοι δεν παράγουν σε επαρκείς ποσότητες το κολλαγόνο και την ελαστίνη.Το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που αποτελούν τις σημαντικότερες πρωτεϊνες του δέρματος, ανακυκλώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φθορά τους να αντικαθίσταται αργά έως καθόλου. Το δέρμα δεν βρίσκει έδαφος να σταθεροποιηθεί, αναδιπλώνεται με αποτέλεσμα τη δημιουργία των ρυτίδων.
Οι ειδικοί, σημειώνει ο κ. Κολιάκος, μετέφεραν ινοβλάστες στην περιοχή της ρυτίδας, αλλά αυτό είχε πολλά μειονεκτήματα. Η εμφύτευση ξένων ινοβλαστών ακόμα και ιστοσυμβατών μακρόχρονα οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή, παραμόρφωση και τελικά απόρριψη.
Η μέθοδος του πολλαπλασιασμού στο εργαστήριο και στη συνέχεια της εμφύτευσης δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, διότι ήδη με τον πολλαπλασιασμό τα κύτταρα μεγαλώνουν ηλικιακά και η αναπλαστική τους ικανότητα ελαττώνεται.
Στον αντίποδα, τα βλαστοκύτταρα έφεραν επανάσταση. Η λήψη τους από τον λιπώδη ιστό γίνεται με λιποαναρρόφηση και η χρήση τους μπορεί να γίνει άμεσα ή να κρυοσυντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Το λίπος δίνει ένα άμεσο αποτέλεσμα, γεμίζοντας τη ρυτίδα και τα βλαστοκύτταρα αρχίζουν την παραγωγή των φυσιολογικών συστατικών του δέρματος τα οποία δίδουν ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Το λίπος έπειτα από ορισμένο χρονικό διάστημα απορροφάται κι έτσι παραμένει η λειτουργική δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: