Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Με το «βλέμμα» στο 2010 η οικονομία

Μέσα στον Ιανουάριο κατατίθεται στη Βουλή το Πρόγραμμα Σταθερότητας του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο φέρεται ότι θα συνταχθεί σε στενή συνεργασία με τις Βρυξέλλες και θα τοποθετήσει τον πήχη υψηλότερα σε σχέση με τη μείωση του ελλείμματος. Στο μεταξύ, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2010 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την οικονομική ευελιξία των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, «το σχέδιο που θα προβλέπει μείωση του Ελλείμματος κάτω από το 3% σε ορίζοντα 4ετίας και θα υποβληθεί στη Βουλή στα μέσα του Ιανουαρίου, θα έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα το ότι θα επιδιώκει μεγαλύτερη προσαρμογή το 2010 καθώς έναντι Ελλείμματος 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ο πήχης θα τεθεί χαμηλότερα στο 8,7%, κάτι που σημαίνει ότι αναζητείται 1 δις ευρώ επιπλέον, από αύξηση των φορολογικών εσόδων και περαιτέρω περικοπές δαπανών, με μέτρα απολύτως εξειδικευμένα, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης».
Παράλληλα, γίνεται λόγο για «εντεινόμενη πίεση των Βρυξελλών και κυρίως των αγορών για μεγαλύτερες περικοπές δαπανών», με την κυβέρνηση προς το παρόν να «περιορίζεται στο «πάγωμα» των μισθών πάνω από 2.000 ευρώ, στη μείωση κατά 10% των επιδομάτων, κατά 16,8% των κονδυλίων για υπερωρίες, κατά 15,8% για συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές, κατά 19% των οδοιπορικών, κατά 25,5% των καταναλωτικών δαπανών, κατά 6,1% των πάσης φύσεως προμηθειών, κατά 9,1% των κονδυλίων για εξοπλισμούς».
Το 2010 φέρνει νέα δεδομένα στους τομείς των καταθέσεων, των επενδύσεων, των δανείων, καθώς και της κτηματαγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφημερίδα Τα Νέα παραθέτει εκτιμήσεις, ανάμεσα σε άλλα, για τις καταθέσεις και τα δάνεια. Αυτές έχουν ως εξής:

Καταθέσεις

Απολύτως ασφαλείς παραμένουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί στην αγορά, όπως διαβεβαιώνουν τραπεζικά στελέχη αλλά και παράγοντες της αγοράς. Καθώς ο κύκλος των υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους έκλεισε (τουλάχιστον προς το παρόν), η ηρεμία επανέρχεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεν υπάρχει κίνδυνος για τα χρήματα των καταθετών, εξηγούν οι τραπεζίτες.
Ωστόσο, η αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για το Δημόσιο όσο και κατ΄ επέκταση για τις τράπεζες λόγω των υποβαθμίσεων, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις τους πρώτους μήνες του 2010. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, μετά το μπαράζ των υποβαθμίσεων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα στραφούν στην εσωτερική αγορά προκειμένου να αναζητήσουν ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις θα ανεβούν- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- ακόμα και 1% επιπλέον από τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι το 2010 και ανάλογα με την τράπεζα τα ονομαστικά επιτόκια για τις καταθέσεις προθεσμίας ενδέχεται να αγγίξουν έως και το 3,5%- 4%, ανάλογα με το ποσό.

Δάνεια

Ο κύκλος του φθηνού χρήματος αναμένεται να κλείσει κατά τη διάρκεια του 2010, αλλάζοντας τα δεδομένα για τους δανειολήπτες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και αν συνεχιστεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέχρι τα τέλη του νέου έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τουλάχιστον δύο φορές το βασικό επιτόκιο του ευρώ, φέρνοντας το κόστος του χρήματος τουλάχιστον στο 1,5% έναντι του 1% σήμερα.
Το πρώτο τρίμηνο του 2010 αναμένεται μπαράζ προσφοράς νέων προϊόντων από τις ελληνικές τράπεζες, με κοινή συνισταμένη την αναχρηματοδότηση υπαρχουσών οφειλών από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ήδη η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ρίξει στην αγορά τέτοια προϊόντα και το παράδειγμά της αναμένεται να ακολουθήσουν και οι λοιπές τράπεζες.
Αυτός ο συνδυασμός ανοίγει τον δρόμο για αναχρηματοδότηση δανείων με πολύ ευνοϊκούς όρους, εξασφαλίζοντας στους δανειολήπτες χαμηλότερα επιτόκια αλλά και ασφάλεια έναντι της κυοφορούμενης αύξησης των επιτοκίων εφόσον κλειδώσουν σε σταθερό επιτόκιο. Παράλληλα, υποψήφιοι πελάτες με ισχυρό οικονομικό προφίλ μπορούν να διαπραγματευθούν και να επιτύχουν χαμηλότερα επιτόκια ακόμη και για νέα δάνεια. Ενδεικτικό είναι ότι - όπως ανέφερε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος- ένας δανειολήπτης που πληροί τις προϋποθέσεις και θέλει να χρηματοδοτήσει το 70% - 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, μπορεί να πάρει δάνειο με τραπεζικό περιθώριο ακόμα και κάτω από 2%, δηλαδή τελικό επιτόκιο κάτω του 3%

Δεν υπάρχουν σχόλια: