Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Κόντρα στη Νότια Αφρική για τις κάμερες της Google

Σφοδρά αντίθετοι με την «ιδέα» του Google να φωτογραφίσει τους δρόμους της Νότιας Αφρικής για την προώθηση της χώρας στο Μουντιάλ εμφανίζονται οι τοπικές αρχές προστασίας δεδομένων, υποστηρίζοντας πως συν τοις άλλοις αυτό το πρόγραμμα θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από επίδοξους ληστές.
Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα της Google,Street View,όπου δείχνει δισεκατομμύρια φωτογραφίες από καθημερινά από κάθε δρόμο μιας πόλης,με πανοραμικά πλάνα, αναμένεται να εισέλθει στη χώρα της Νοτίου Αφρικής μέχρι την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Η Google διατείνεται πως οι πανοραμικές φωτογραφίες θα αποδειχθούν ένα ανεκτίμητο εργαλείο καθώς θα παρέχεται η δυνατότητα να εντοπίζονται ιστορικά μνημεία και τουριστικά μέρη από τα οποία θα πάρουν μια πρώτη γεύση οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Ωστόσο,οι κρατικοί ιθύνοντες δεν επιδεικνύουν τον ίδιο ενθουσιασμό,καθώς λόγω της υψηλής εγκληματικότητας αυτή η λεπτομερής καταγραφή των δρόμων θα είναι ανεκτίμητο εργαλείο μόνο για τους κλέφτες.
Ο Τάσος Ευαγγελινός,πρόεδρος της κρατικής εταιρείας για τη βελτίωση των δρόμων στο Κέιπ Τάουν δήλωσες πως φαινομενικά είναι μια υπέροχη ιδέα,αλλά κρύβει πολλούς κινδύνους.
«Οι ληστές θα μπορούν πλέον απλώς να μπαίνουν στο πρόγραμμα και να εντοπίζουν το κτήριο,το δρόμο και τη γειτονιά που τους αρέσει.Επιπλέον θα μπορούν να ξέρουν ποιες ώρες ακριβώς έχει τη λιγότερη κίνηση,που βρίσκονται οι κάμερες ασφαλείας στα κτήρια, αν υπάρχουν και πού δυνάμεις ασφαλείας ή εναλλακτικοί δρόμοι διαφυγής,κτλ.»
Η Google απαντά πως πρόκειται για ένα πολύ πρωτοποριακό πρόγραμμα που θα ενισχύσει το προφίλ της Νότιας Αφρικής.«Εξάλλου,σε κάθε υπηρεσία υπάρχουν και αυτοί που θα κάνουν κακή χρήση. Πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα» υποστηρίζει ο προϊστάμενος του Google Street View της Νότιας Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: