Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

«Αψηφούν» το ΑΙDS

Σε επικίνδυνες συμπεριφορές οδηγεί τους Ελληνες η έλλειψη ενημέρωσης για το AIDS.Σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν ερωτικές επαφές χωρίς προφύλαξη. Ακόμη και άτομα που γνωρίζουν ότι φέρουν τον ιό του AIDS δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό.
Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι γνωστοί οροθετικοί εμφανίζουν όλο και πιο συχνά άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα,όπως σύφιλη.
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων,χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS κ.Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης και η κ.Αννα Τσεϊμαζίδου,με αφορμή εκδήλωση που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στην πλατεία Κοτζιά για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS.
O κ.Γαργαλιάνος υπογράμμισε ότι η χώρα μας εμφανίζει μία δυσμενή εικόνα σε σχέση με τη νόσο.Τουλάχιστον 9.000 Ελληνες-είπε-έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS.Από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι από την αρχή του έτους έως τα τέλη Οκτωβρίου μολύνθηκαν 460 άτομα,ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα φτάσουν τα 600.
Ο αριθμός αυτός είναι παρόμοιος με τον περσινό και δείχνει ότι ως χώρα δεν πάμε καλά στην ενημέρωση των πολιτών για το AIDS,σχολίασε ο κ.Γαργαλιάνος.
Η Ελλάδα κατατάσσεται σε μία από τις χειρότερες ευρωπαϊκές θέσεις και στην αντιμετώπιση της νόσου.Σύμφωνα με τον κ.Γαργαλιάνο,τα αίτια είναι η ελλιπής ενημέρωση του κοινού,η απουσία μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία,η απουσία μηχανισμού προσέγγισης των μεταναστών και η έλλειψη προγεννητικού ελέγχου για ΑΙDS.
Οι μετανάστες
Αναφερόμενος στους μετανάστες τόνισε ότι δεν έχουν τρόπο να φτάσουν στις δομές Υγείας και να αντιμετωπιστούν,καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας,ενώ φοβούνται μήπως διωχθούν από τη χώρα.
Οι επιστήμονες παρατηρούν,επίσης,ότι πολλοί οροθετικοί διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου.Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους,ενώ δείχνει ότι έχει μεγιστοποιηθεί η μετάδοση του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: