Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ακόμα ένας θάνατος από τη νέα γρίπη

Ακόμα έναν θάνατο ασθενούς που είχε τη νέα γρίπη ανακοίνωσε την Τετάρτη (25/11) το ΚΕΕΛΠΝΟ.Την ίδια στιγμή,στα 23 φθάνουν τα κρούσματα της νέας γρίπης που νοσηλεύονται σε μονάδες Εντατικής Θεραπείας,ενώ τα σχολεία στην επικράτεια κλείνουν μαζικά λόγω των αυξημένων κρουσμάτων.Παράλληλα,το υπουργείο Υγείας ακύρωσε την παραγγελία δύο εκατομμυρίων εμβολίων που αναμένονταν να φθάσουν στη χώρα μας στα μέσα του Δεκέμβρη.Πρόκειται για έναν άνδρα 74 χρόνων πο νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση,ενώ είχε ιστορικό κακοήθειας.
Πέντε από τους 23 ανθρώπους που εμφάνισαν επιπλοκές από τον Η1Ν1 και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση,ενώ ανάμεσα τους βρίσκεται και μια 35χρονη έγκυος στον 4ο μήνα κύησης και γίνεται το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης σε έγκυο στη χώρα μας.Τρεις από τους ασθενείς είναι παχύσαρκοι,εμφανίζοντας οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια,ενώ διασωληνωμένος βρίσκεται ένας 48χρονος που είχε υποκείμενο αιματολογικό νόσημα.Η κατάσταση της υγείας του 7χρονου που νοσηλεύεται από το Σάββατο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς του ως σταθερή αλλά κρίσιμη.
Την ίδια στιγμή,στη Ζάκυνθο έκλεισαν όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία του νησιού, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της γρίπης,ενώ στη Λάρισα περίπου 60 σχολεία ανέβαλαν τα μαθήματα.Στα νοσοκομεία της χώρας επικρατεί το αδιαχώρητο από ανθρώπους που προσέρχονται με τα παιδιά τους για να υποβληθούν σε εξετάσεις για το αν έχουν προσβληθεία από τη νέα γρίπη.
Εν τω μεταξύ,στα προληπτικά μέτρα μπαίνουν και τα φροντιστήρια τα οποία θα ακολουθούν πλέον την στρατηγική των σχολείων για κλείσιμο σε περίπτωση πολλών κρουσμάτων σε μαθητές,ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν μπει επισήμως και οι εκπαιδευτικοί.

Ανακαλούνται 2 εκατ.εμβόλια

Στην ανάκληση δύο εκατομμυρίων εμβολίων κατά του Η1Ν1 από την εταιρεία Sanofi Aventis προχώρησε το υπουργείο Υγείας,καθώς σύμφωνα με τους ιθύνοντες δεν θεωρείται ακόμα επαρκές ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του.
Το θέμα που έχει προκύψει,παράλληλα, από τις παρενέργειες που έχει προκαλέσει το εμβόλιο της GlaxoSmithKline στον Καναδά,λόγω υψηλού ποσοστού αλλεργιών μετά τη χορήγηση συγκεκριμένης παρτίδας εμβολίου,φαίνεται να μην ανησυχεί την ελληνική επιτροπή εμβολιασμού,καθώς όπως υποστηρίζει η εταιρεία το εμβόλιο της Ευρώπης είναι διαφορετικό.

Κινέζος ειδικός προειδοποιεί για τον κίνδυνο της μετάλλαξης

"Η Κίνα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή για πιθανή μετάλλαξη στη συμπεριφορά του ιού H1N1,διότι ο πολύ πιο επικίνδυνος και θανατηφόρος ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 είναι ενδημικός στη χώρα",προειδοποίησε Κινέζος εμπειρογνώμονας.
Σύμφωνα με τον Τζονγκ Νανσάν,διευθυντή του Ινστιτούτου Αναπνευστικών Παθήσεων της Γκουανγκντόνγκ,η παρουσία και των δύο ιών στην Κίνα σημαίνει ότι μπορούν να διασταυρωθούν και να δημιουργήσουν ένα τερατώδες υβρίδιο - ένα μικρόβιο μεγάλης θανατηφόρας ισχύος και υψηλής μεταδοτικότητας μεταξύ των ανθρώπων.
"Η Κίνα,όπως γνωρίζετε,είναι διαφορετική από άλλες χώρες.Στο εσωτερικό της Κίνας
ο H5N1 έχει υπάρξει για κάποιο χρονικό διάστημα.Κατά συνέπεια,εάν υπάρξει διασταύρωση ανάμεσα στον H1N1 και τον H5N1 θα είναι καταστροφικό",δήλωσε ο Τζονγκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του Ρόιτερ.
«Υπάρχει κάτι που πρέπει να ελέγχουμε,η μετατροπή,η μετάλλαξη του ιού.Για τον λόγο αυτόν η καταγραφή του αριθμού των θανάτων πρέπει να είναι πραγματικά διαφανής».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Τρίτη (24/11) ότι ο H5N1 εμφανίσθηκε σε πουλερικά στην Αίγυπτο,την Ινδονησία,την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, απειλώντας για μία ακόμη φορά του ανθρώπους.
"Κατ΄αρχάς,θέτει όσους έρχονται σε άμεση επαφή με τα πτηνά,συνήθως τον πληθυσμό της υπαίθρου και τους εργαζομένους σε πτηνοτροφεία,σε κίνδυνο μόλυνσης από τον συχνά θανατηφόρο ιό.Κατά δεύτερον,ο ιός μπορεί να περάσει ένα στάδιο αναπροσαρμογής με άλλο ιό της γρίπης και να δημιουργηθεί ένα τελείως νέο στέλεχος",αναφέρει ο ΠΟΥ.
"Ο πιο εμφανής κίνδυνος είναι ο συνδυασμός του H5N1 με τον πανδημικό ιό (H1N1), δημιουργώντας έναν ιό γρίπης που θα είναι τόσο θανατηφόρος όσο ο H5N1 και τόσο μεταδοτικός όσο ο H1N1".
Ο Τζονγκ δήλωσε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα είναι πιθανόν να έχει περισσότερους θανάτους από τον ιό H1N1 από όσους αναφέρει,
με ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις να αποσιωπούν τα ύποπτα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: