Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Αβυσσος γεμάτη από...ζωή

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι πρόκειται για μια αχανή υγρή έρημο,όπου το αιώνιο σκοτάδι και η έλλειψη τροφής καθιστούσαν αδύνατη την ύπαρξη ζωής.Ωστόσο,διεθνής έρευνα που διεξάγεται την τελευταία δεκαετία έδειξε ότι η άβυσσος,το τμήμα της θάλασσας σε βάθος άνω των 200 μέτρων,όπου δε φτάνουν ποτέ οι ακτίνες του ηλίου,διακρίνεται από τεράστιο πλούτο θαλάσσιας ζωής.
Ανάμεσα στις 17.650 είδη που ανακάλυψαν οι επιστήμονες για λογαριασμό της Απογραφής της Θαλάσσιας Ζωής βρίσκονται πλάσματα τα οποία ούτε που φανταζόμαστε ότι υπάρχουν:«θαλάσσιοι άγγελοι»,διαφανή θαλάσσια αγγούρια με πλοκάμια και σκουλήκια που τρώνε πετρέλαιο είναι μερικά μόνο από τα είδη που ζουν στις αβύσσους.
Ενα διαφανές θαλάσσιο αγγούρι
Ενα από τα πιο παράξενα πλάσματα είναι το μήκους δύο μέτρων χταπόδι,το οποίο ονομάστηκε «Ντάμπο»,λόγω των πτερυγίων του που θυμίζουν μάλλον τα αυτιά που είχε το γνωστό ελεφαντάκι των κινουμένων σχεδίων.
Το «Τζάμπο Ντάμπο»,όπως αποκαλείται το χταπόδι,ανακαλύφθηκε στη διάρκεια μιας φετινής αποστολής στη μέση του Ατλαντικού από τη Ρωσία,τη Βραζιλία,τη Νότιο Αφρική και την Ουρουγουάη.
Περίεργα είναι και τα διαφανή,λεπτεπίλεπτα σιφωνοφόρα,αποικίες μικροοργανισμών,
οι οποίες φτάνουν σε μήκος δεκάδες μέτρα.
Οργανισμοί
Αξιοσημείωτες είναι και κάποιες ιδιαίτερες κατηγορίες οργανισμών,οι οποίοι ζουν είτε γύρω από υδροθερμικά φρεάτια (πρόκειται για περισσότερα από 170 είδη) είτε μέσα σε υποβρύχια κοιτάσματα πετρελαίου και μεθανίου και τροφοδοτούνται από χημική ενέργεια.
«Η άβυσσος δεν είναι πια μια μαύρη τρύπα»,σχολίασε ο Ρόμπερτ Κάρνεϊ,ένας από τους επιστήμονες της Απογραφής που ξεκίνησε το 2000 και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2010.Τα περισσότερα πλάσματα της αβύσσου τρέφονται με σωματίδια τροφής που κατεβαίνουν αργά από την επιφάνεια στον βυθό,ενώ ορισμένα είδη ειδικεύονται στην κατανάλωση των κουφαριών φαλαινών.
Τα νέα είδη (από τα συνολικά 17.650 τα 5.600 δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί) ανακαλύφθηκαν από 300 επιστήμονες,οι οποίοι προέρχονται από 34 χώρες και που σε συνολικά 210 αποστολές διείσδυσαν με υποβρύχια στα απέραντα βάθη των ωκεανών ή χειρίστηκαν εξερευνητικά ρομπότ από την επιφάνεια της θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: