Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

«Δεν έχουν καμία θέση στο αστυνομικό σώμα»

«Θα φύγουν και δεν θα ξαναδούν ποτέ την αστυνομία», δεσμεύθηκε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη,αναφερόμενος στους δύο αστυνομικούς οι οποίοι άσκησαν βία σε γυναίκα με μικρό παιδί,προχθές,στην Κυψέλη.Ο ίδιος προανήγγειλε θεσμικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας,τονίζοντας:
«Θα είμαστε δίκαιοι και αυστηροί».
Ο κ.Χρυσοχοΐδης παρουσίασε την πρόταση της κυβέρνησης,η οποία τίθεται από αύριο και για μία εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση (θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη).Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου,το σχετικό προεδρικό διάταγμα θα επιδιώκει 3 στόχους:
«Να τιμωρούνται οι ένοχοι»,«να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα» και να επιδεικνύεται «σοβαρότητα και επαγγελματισμός».
Σε αυτό το πλαίσιο, συστήνεται Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας,με 5 κατευθυντήριες αρχές:

Ανεξαρτησία
Συνθήκες που θα διασφαλίζουν τη θεσμική και ιεραρχική ανεξαρτησία μεταξύ ελεγκτή και ελεγχόμενου

Αποτελεσματικότητα
Η διαδικασία θα καταλήγει σε συγκεκριμένη εισήγηση προς τις αρμόδιες αστυνομικές ή δικαστικές αρχές

Άμεση ολοκλήρωση της έρευνας
Η εξέταση της καταγγελίας θα ολοκληρώνεται μέσα σε διάστημα 30 ημερών

Δημόσιος απολογισμός
Οι διαδικασίες θα είναι ανοιχτές σε δημόσιο έλεγχο και θα εκπονείται ετήσια έκθεση πεπραγμένων που θα αναρτάται στο Διαδίκτυο

Συμμετοχή του καταγγέλλοντος
Ο καταγγέλλων πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία στο βαθμό που να εξασφαλίζονται τα νόμιμα δικαιώματά του

Μ.Α.Τ. με διακριτικά

Παράλληλα,βάσει των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, όλοι οι αστυνομικοί (ακόμη και τα μέλη των Μ.Α.Τ.) θα φορούν διακριτικά.«Ο αστυνομικός και ο υπηρετών στο Δημόσιο είναι επώνυμος»,δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.Στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάγονται οι αστυνομικοί των μυστικών υπηρεσιών για τους οποίους προβλέπονται ειδικές διατάξεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που έκαναν λόγο για ενδεχόμενο κίνδυνο σε βάρος της προσωπικής ζωής των αστυνομικών που θα φέρουν διακριτικά κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους,ο ίδιος δήλωσε ότι ανάλογα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν αν η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της και καταπολεμά το έγκλημα και τη βία.«Δεν υπάρχει πρόσχημα για την ανωνυμία,αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές»,σημείωσε.
«Είμαστε μαζί με τους ένστολους,όχι απέναντί τους (...) Δεν φωτογραφίζουμε πρόσωπα, επιδιώκουμε τη συμμετοχή όλων για καλύτερα σώματα ασφαλείας», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης,εκφράζοντας την άποψη ότι «ο αστυνομικός χρειάζεται εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση».

Εσωτερικός διάλογος και νέο Πειθαρχικό

Ταυτόχρονα,οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας,για 3 μήνες,θα έχουν τη δυνατότητα -μέσω ειδικής φόρμας επικοινωνίας-να υποβάλλουν τις θέσεις και το θεματικό σχολιασμό τους προς την ηγεσία του υπουργείου,η οποία θα ανταποκρίνεται με ομαδοποιημένες απαντήσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη,σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιαστεί και η πρόταση για αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο των σωμάτων ασφαλείας.
Ο κ.Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων» και πως ανάμεσα σε 70.000εργαζόμενους των σωμάτων ασφαλείας «είναι επόμενο ότι θα έχουμε και παράνομες συμπεριφορές».Ωστόσο,πρόσθεσε,το ζήτημα είναι «να τιμωρούνται οι ένοχοι,να διασφαλίζονται τα δικαιώματα και να ολοκληρώνονται γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες».
Ο ίδιος χαρακτήρισε την κυβερνητική πρωτοβουλία ευρωπαϊκή τομή στα ανθρώπινα δικαιώματα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ύστερα από την εφαρμογή των αλλαγών η χώρα θα διαθέτει ένα από τα πληρέστερα συστήματα αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: