Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ελεγχόμενη παράλυση με ακτίνες φωτός!

Eπιστήμονες,στον Καναδά,ανήγγειλαν την ανάπτυξη ενός «διακόπτη»,που έχει τη δυνατότητα,να παραλύει και ύστερα να επαναφέρει τις κινήσεις χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία.Η εφαρμογή της νέας μεθόδου έχει γίνει μόνο σε σκουλήκια, μέχρις στιγμής με τα αποτελέσματα να είναι άκρως ενθαρρυντικά.
Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι αυτή που παραλύει τα σκουλήκια.Εφ'όσον λάμπει,τα ζώα παραμένουν ακινητοποιημένα,και μπορούν να κινηθούν μόνο όταν σταματά το φως.Το κανονικό φως από την άλλη,έχει επίδραση ακριβώς αντιστροφή της παράλυσης, και της ενστάλαξης της νέας ζωής στα μικρά πλάσματα.
Μόλις το φως ήταν μπλε τα μικρά ζώα αλλάζαν χρώμα,γινόντουσαν μπλε,και σχεδόν αμέσως παρέλυαν.Τα περισσότερα από τα σκουλήκια επέζησαν των δοκιμών.
Οι λεπτομέρειες της εργασίας έχουν δημοσιευθεί στο πιο πρόσφατο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού της αμερικανικής χημικής κοινωνίας JACS.Η επιστημονική ομάδα καθοδηγήθηκε από το Neil Branda,του πανεπιστημιακού τμήματος μοριακών βιολογίας και βιοχημείας,ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του Καναδά.
Ο καθηγητής δίνει έμφαση στο γεγονός ότι τα επιστημονικά υλικά αυτών των «φωτοδιακοπτών»,βρίσκονταν γύρω μας όλα τα χρόνια αλλά το θέμα ήταν κάποιος να τα προσέξει και να κατανοήσει που μπορούν να φανούν χρήσιμα.
«Στην πραγματικότητα,αυτά τα υλικά είναι τόσο διαδεδομένα που χρησιμοποιούνται σε έναν μεγάλο αριθμό εφαρμογών, που περιλαμβάνουν στην ιατρική.Παραδείγματος χάριν,η φωτοδυναμική θεραπεία είναι μια πορεία της θεραπείας που χρησιμοποιείται για να καταπολεμήσει τον καρκίνο»,είπε επί του θέματος.
Το υλικό που είναι γνωστό ως dithienylethene χρησιμοποιήθηκε στη νέα έρευνα,και αποτέλεσε τη βάση για τους «φωτοδιακόπτες»».Οι ερευνητές παρήγαγαν ικανοποιητικά ποσά της ουσίας που ήταν ικανά για τις δοκιμές.
Οι ερευνητές,δηλώνουν πως η μέθοδος αυτή θα βρει εφαρμογές σε διάφορους τομείς τις ιατρικής.«Η φωτοδυναμική θεραπεία δεν μπορεί ακόμα να εφαρμοστεί σε ικανοποιητικό βαθμό,όμως αυτό μας δίνει το χρόνο να εξελίξουμε περισσότερο τη μέθοδο»,είπε ο καθηγητής Branda.
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: