Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Επιχείρηση αθώωσης της Τουρκίας

Σε επιχείρηση «αθώωσης» της Τουρκίας για τη μη συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και της Κύπρου προσπαθεί να μετατρέψει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η σουηδική προεδρία.
Οπως έγινε γνωστό,το πρώτο προσχέδιο Συμπερασμάτων,το οποίο πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες,όχι μόνο δεν προβλέπει κυρώσεις για την Τουρκία για τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης,αλλά περιορίζεται σε οδηγίες «παρακολούθησης» της Τουρκίας σε επόμενες εκθέσεις της Κομισιόν...
Η πρώτη αυτή παρέμβαση υπέρ της Αγκυρας από τη σουηδική προεδρία προδιαγράφει το αρνητικό κλίμα εντός του οποίου θα κινηθεί η Λευκωσία μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου,καθώς θα πρέπει να κινηθεί μονομερώς προκειμένου να μη συμβάλει στη νομιμοποίηση της τουρκικής στάσης.
Η κυπριακή κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 4 Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας,πάντως,με την επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες προειδοποιεί ότι,καθώς η πρόοδος των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι «απογοητευτική» και η Τουρκία επιμένει να μην εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κύπρου,η Λευκωσία «σε διαβούλευση με τους εταίρους θα λάβει μέτρα...».
Σε ό,τι αφορά στην Αθήνα, η κυβέρνηση χωρίς να δεσμευτεί συγκεκριμένα για τη μορφή των «συνεπειών» που θα έχει η Τουρκία, δηλώνει ότι η αξιολόγηση της Αγκυρας θα «είναι αυστηρή και αντικειμενική»...
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών,Α.Νταβούτογλου, πάντως,έστειλε νέο απογοητευτικό μήνυμα μετά τη συνάντησή του με την τρόικα της ΕΕ στην Κωνσταντινούπολη,καθώς συνέδεσε το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας του στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα με τη...συνολική επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ.Νταβούτογλου θα έχει την ευκαιρία, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στην Αθήνα (1-2 Δεκεμβρίου),να συζητήσει για όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στα Ευρωτουρκικά και με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου.
Απάντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή θα δοθεί και η ελληνική απάντηση στην επιστολή Ερντογάν και θα εξετασθούν και συγκεκριμένες πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων,παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι μια ιδιαίτερα δύσκολη και ετεροβαρή ατζέντα.
Σε κάθε περίπτωση,πάντως,πολλά θα εξαρτηθούν και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ,καθώς η Αθήνα δεν θα «αδειάσει» τη Λευκωσία, αλλά αντίθετα θα στηρίξει (έστω και απρόθυμα) την επιλογή επιβολής κυρώσεων στην Αγκυρα,έστω και μονομερώς.
Μετά τη Σύνοδο (10-11 Δεκεμβρίου) κρίσιμος σταθμός είναι και η 21η Δεκεμβρίου,όπου θα επιχειρηθεί να ανοίξει ακόμη ένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας αυτό του «Περιβάλλοντος»,απόφαση όμως που απαιτεί ομοφωνία...
Συζήτηση σήμερα στις Βρυξέλλες
Τι προβλέπει το σχέδιο για Αγκυρα και Σκόπια
Το παιχνίδι της Τουρκίας αλλά και της ΠΓΔΜ παίζει η σουηδική προεδρία μέσα από το σχέδιο των συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής,που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 10-11 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που το περιεχόμενό του θα αρχίσει να επεξεργάζεται από σήμερα η Επιτροπή των Μόνιμων Διπλωματικών Αντιπροσώπων,έχει καταχωρισμένη στο κεφάλαιο για τη στρατηγική της διεύρυνσης της Ενωσης την άποψη ότι «το συμβούλιο υπογραμμίζει ότι τα διμερή ζητήματα (σ.σ.:όπως αυτό για την ονομασία της ΠΓΔΜ) δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την ενταξιακή διαδικασία (των υποψηφίων χωρών).Οι διμερείς διαφορές (σ.σ.:ΠΓΔΜ - Τουρκία,Αιγαίο) πρέπει να λύνονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη που έχουν και την ευθύνη να εξεύρουν λύσεις μέσα σ'ένα πνεύμα καλής γειτονίας, έχοντας κατά νου το γενικότερο συμφέρον της ΕΕ».
Με άλλα λόγια η σουηδική προεδρία πάει να περάσει την ιδέα ότι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα όπως και αυτά μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων είναι διμερή και ανεξάρτητα από την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών.
Το ίδιο αποδυναμωμένη σε σύγκριση με το κείμενο των συμπερασμάτων του συμβουλίου κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου είναι και η διατύπωση η σχετική με την Τουρκία όπου καταγράφεται ότι «το συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται να δεσμευθεί η ίδια για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών της, σύμφωνα με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών,λαμβάνοντας υπόψη, αν κριθεί αναγκαίο, το Διεθνές Δικαστήριο (της Χάγης)».
Στο κείμενο αυτό δεν υπάρχουν οι αναφορές που είχε πετύχει η Ελλάδα πέρυσι σχετικά με την ανάγκη να αποφεύγει η Τουρκία την απειλή χρήσης βίας εναντίον της Ελλάδας ούτε και κάποια νύξη για τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο.Ανάλογη είναι και η διατύπωση της παραγράφου της σχετικής με την Κύπρο,όπου το ευρωπαϊκό συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο (σ.σ.:μην αναγνωρίζοντας έτσι την Κυπριακή Δημοκρατία),ούτε έχει σημειώσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Για τους λόγους αυτούς το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής ζητεί από την Κομισιόν να συντάξει σχετικές εκθέσεις που θα ενσωματώνει στην τακτική ετήσια έκθεση προόδου εκδημοκρατισμού της Τουρκίας χωρίς τον ορισμό καμίας καταληκτικής ημερομηνίας για την επαναξιολόγηση της Τουρκίας ως προς τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο,σε περίπτωση που δεν έχει συμμορφωθεί προς τις κοινοτικές υποδείξεις.
Τέλος, τόσο οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτοί της ΝΔ καταψήφισαν χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την έκθεση τη σχετική με τη στρατηγική της διεύρυνσης για το 2009.Στο κείμενο αυτό και παρά τις αντιδράσεις των ευρωβουλευτών αυτών των δύο κομμάτων το ψήφισμα της ολομέλειας καλεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου να ορίσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ ανεξαρτήτως της επίλυσης ή όχι του θέματος της ονομασίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: