Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Σλοβενία:Πρώτη περίπτωση παρενεργειών απο το εμβόλιο;

Μία 77χρονη γυναίκα στη Σλοβενία, η οποία ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμβολιάστηκε την Τετάρτη (26/11) με το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης,παρουσίασε καρδιακή αρρυθμία και καρδιακή ανακοπή,λίγο μετά τον εμβολιασμό της.Ο σφυγμός της ασθενούς ωστόσο επανήλθε και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τις σλοβενικές αρχές,νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.Ο Υπουργός Υγείας της Σλοβενίας,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε πως το συγκεκριμένο περιστατικό,είναι το πρώτο τέτοιου είδους, τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις στο εμβόλιο,εκτός από το οίδημα στο σημείο,όπου γίνεται η ένεση, είναι πολύ σπάνιες.
Ο ίδιος τόνισε πως δεν έχει αποδειχθεί ότι η αρρυθμία και η καρδιακή ανακοπή ήταν συνέπειες του εμβολιασμού,ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό μελετάται.
Στη Σλοβενία έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης περίπου 30.000 άτομα.Ο εμβολιασμός γίνεται σε κατά τόπους υπηρεσίες δημόσιας υγείας με το εμβόλιο της εταιρίας Glkaxo Smith Kline,αλλά έχει γίνει παραγγελία και άλλων 5.000 δόσεων από την εταιρία Baxter.
ΗΠΑ:Δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο
«Τα δεδομένα για το εμβόλιο δείχνουν πραγματικά πως πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο»,δήλωσε την Πέμπτη η Δρ Σούσατ,εκπρόσωπος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η πρώτη σχετική έκθεση των αμερικανικών αρχών δημοσίας υγείας,δείχνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο.
Σημειώνεται δε ότι στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί 22 εκατομμύρια πολίτες,ενώ ανησυχητική αύξηση καταγράφεται στις δευτερογενείς λοιμώξεις με πνευμονόκοκκο λόγω πανδημίας.
Από τους 22 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής συγκεντρώθηκαν περίπου 3.200 αναφορές για πιθανές παρενέργειες,οι περισσότερες για ήπιες ενοχλήσεις όπως πόνος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.Μεταξύ των 177 σοβαρότερων αναφορών περιλαμβάνονται και 10 θάνατοι,οι οποίοι όμως αποδίδονται σε άλλα αίτια.
Εκτός από την έκθεση για την ασφάλεια του εμβολίου,η Δρ Σούσατ παρουσίασε και ανησυχητικά στοιχεία που δείχνουν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας λόγω πνευμονόκοκκου σε εξασθενημένους ασθενείς με νέα γρίπη και κάλεσε τους ηλικιωμένους, που πάσχουν από άσθμα,διαβήτη ή αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα,να εμβολιαστούν και για τον πνευμονόκοκκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: