Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Φοβούνται νέο φούντωμα της γρίπης στις γιορτές

Ο πιο επικίνδυνος μήνας αναμένεται να είναι ο Δεκέμβριος,καθώς αυτήν την περίοδο οι Έλληνες επιστήμονες υπολογίζουν να σημειωθεί ρεκόρ κρουσμάτων νέας γρίπης.
Η χώρα μας ήδη διανύει τη δεύτερη εβδομάδα του πανδημικού κύματος με τον αριθμό των ασθενών που εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές και χρήζουν νοσηλείας στην Εντατική να αυξάνεται κατακόρυφα.
Μόλις χθες καταγράφηκε το πρώτο σοβαρό κρούσμα σε έγκυο,ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι διασωληνώθηκαν.Ειδικότερα,σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας,μια γυναίκα 35 ετών,η οποία βρίσκεται στον 4ο προς 5ο μήνα κύησης, διακομίστηκε εσπευσμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας,καθώς εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.
Από χθες βρίσκονται στην Εντατική και τρεις παχύσαρκοι ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα γρίπη Α - ένας άνδρας 42 ετών,ένας άνδρας 55 ετών,και μία γυναίκα 69 ετών - εκ των οποίων οι δύο τελευταίοι πάσχουν και από χρόνιες παθήσεις.
Στη λίστα των ανθρώπων που νοσηλεύονται τις τελευταίες ημέρες διασωληνωμένοι προστέθηκε και ένας άνδρας 48 ετών με αιματολογικό νόσημα.Στο μεταξύ,κρίσιμη,αλλά σταθερή χαρακτηρίζουν οι θεράποντες ιατροί την κατάσταση της υγείας του 7χρονου αγοριού που νοσηλεύεται στην Εντατική του «Ιπποκράτειου»,στη Θεσσαλονίκη.
23 στην Εντατική
«Σε ολόκληρη την Ελλάδα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 23 ασθενείς,οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης. Δυστυχώς,πρόκειται στην πλειονότητά τους για ανθρώπους νεαρής ηλικίας»,δήλωσε αργά χθες στα «ΝΕΑ» η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Τζίνα Λεπτοκαρίδου.
Η έξαρση κρουσμάτων ωστόσο δεν προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς,οι οποίοι υπογραμμίζουν πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση.
«Η συνολική διάρκεια του πανδημικού κύματος είναι συνήθως έξι με οκτώ εβδομάδες.
Εάν υποθέσουμε πως διανύουμε τη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα,τότε αναμένεται να σημειωθεί κορύφωση περίπου στα μέσα του Δεκεμβρίου.Πρόκειται ωστόσο για εκτιμήσεις βάσει των έως τώρα δεδομένων»,λέει στα «ΝΕΑ» ο λοιμωξιολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ.Σωτήρης Τσιόδρας.
Συνεπώς και σύμφωνα με τους επιστήμονες,μέρα με την ημέρα εξαντλείται το χρονικό περιθώριο προστασίας των πολιτών,δεδομένου πως για να αποκτήσει ο οργανισμός ανοσία μετά τον εμβολιασμό μεσολαβούν τουλάχιστον 12 ημέρες.
Η «ανοσία της αγέλης»
Η αρνητική στάση προς το πανδημικό εμβόλιο έχει ακόμη μία επίπτωση,αφού επιβραδύνεται η δημιουργία της «ανοσίας της αγέλης».«Σύμφωνα με υπολογισμούς έχει νοσήσει το 3%- 4% του πληθυσμού.Κανείς ωστόσο δεν είναι βέβαιος για το ακριβές ποσοστό,καθώς δεν έχουν καταγραφεί εκείνοι οι πολίτες που έχουν νοσήσει με τη νέα γρίπη,παρά ταύτα δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.Για να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία - είτε φυσική είτε μέσω εμβολιασμού - το 40% του γενικού πληθυσμού»,προσθέτει ο κ.Τσιόδρας.Όπως ο ίδιος διευκρινίζει,ακόμη και όταν επιτυγχάνεται η «ανοσία της αγέλης»,δεν σταματά η ύπαρξη του ιού στην κοινότητα, αλλά εμποδίζεται σημαντικά η εξάπλωσή του λόγω της μεγάλου ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού.
Η ελαφρώς αυξημένη κίνηση των τελευταίων 24ώρων στα εμβολιαστικά κέντρα κάνει τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς να αισιοδοξούν.Είναι ενδεικτικό πως την ημέρα έναρξης εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων 12.714 πολίτες εμβολιάστηκαν με το πανδημικό εμβόλιο (αριθμός-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα).Παρ΄όλα αυτά,οι λοιμωξιολόγοι υπογραμμίζουν πως οι ρυθμοί πρέπει να αυξηθούν δραστικά τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά μέρα με την ημέρα,ενώ παράλληλα αποδεικνύεται και στη χώρα μας πως οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.
ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ
και τρεις παχύσαρκοι ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα γρίπη Α΄ εκ των οποίων οι 2 πάσχουν και από χρόνιες παθήσεις.

Ανακλήθηκε παρτίδα εμβολίων λόγω αλλεργικών αντιδράσεων

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΣ αριθμός σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο για τη νέα γρίπη καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον Καναδά.Ο φαρμακευτικός όμιλος GlaxoSmithΚline ανακάλεσε μια παρτίδα εμβολίων (δεν τα απέσυρε,αλλά ζήτησε από τις καναδικές υγειονομικές αρχές να μην τα χορηγήσει στον πληθυσμό) και διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει τα αίτια αυτών των αλλεργιών,ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έγινε γνωστός.«Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι διαφορετικό από εκείνο που έχουν προμηθευθεί οι αρχές στην Ελλάδα»,διευκρίνισε με ανακοίνωσή της η παρασκευάστρια εταιρεία Glaxo που προσέθεσε ότι είναι διαφορετική και η διαδικασία έγκρισής του.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αλλάζει τις συστάσεις του σχετικά με τα εμβόλια καθώς ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ιού,που κρίνεται ιδιαίτερα επιθετικός.«Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη στον Καναδά»,είπε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Η συγκεκριμένη παρτίδα περιλαμβάνει 172.000 δόσεις του εμβολίου από τις συνολικά 7,5 εκατ.δόσεις που η GSΚ έχει πουλήσει στον Καναδά με την ονομασία Αrepanrix.
Το προβλεπόμενο ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων σε εμβόλια είναι 1/100.000
και από ό,τι φαίνεται η συγκεκριμένη παρτίδα προκάλεσε αρκετές περισσότερες όπως αναφυλακτικά σοκ ή αλλεργικές αντιδράσεις στους πνεύμονες,οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να αποβούν μοιραίες.

«Οι έγκυοι διατρέχουν 10 φορές υψηλότερο κίνδυνο αν νοσήσουν»

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ υπογραμμίζουν πως ήταν θέμα χρόνου να καταγραφεί και το πρώτο σοβαρό κρούσμα εγκύου με νέα γρίπη. Άλλωστε,τους τελευταίους μήνες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως οι έγκυες που διανύουν το 2ο και 3ο τρίμηνο κύησης διατρέχουν σοβαρές πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν στην περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο ιό Α (Η1Ν1).
«Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει πως οι έγκυοι διατρέχουν εννέα με δέκα φορές υψηλότερο κίνδυνο στην περίπτωση που νοσήσουν με τη νέα γρίπη,σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό»,τονίζει στα «ΝΕΑ ο λοιμωξιολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ.Σωτήρης Τσιόδρας.
Στο ερώτημα γιατί οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες στον νέο ιό,οι ειδικοί απαντούν πως «πρόκειται για διαταραχή στην ανοσία τους».Αυτός είναι και ο λόγος που οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς συνιστούν την άμεση χορήγηση αντιιικής αγωγής στις εγκύους αμέσως μόλις εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα - ακόμη και όταν δεν υπάρχει εργαστηριακή διάγνωση.
Υπάρχει ωστόσο ένας επιπλέον λόγος που ισχυροποιεί τη σύσταση των γιατρών για την αναγκαιότητα εμβολιασμού των εγκύων: φαίνεται πως όταν μια έγκυος μολυνθεί με τον ιό της νέας γρίπης,τίθεται σε κίνδυνο και το έμβρυο.Μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας έδειξε ότι παιδιά των οποίων οι μητέρες μολύνθηκαν με τον ιό της γρίπης του 1918 αντιμετώπιζαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα στη ζωή τους.
Συνεπώς,οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως εάν η έγκυος αναπτύξει ανοσία στον ιό μέσω του εμβολιασμού και δεδομένου πως μέρος των αντισωμάτων διαπερνούν τον πλακούντα, προστατεύεται κατ΄αυτό τον τρόπο και το έμβρυο.

Περιπτώσεις αντίστασης του ιού στο Ταμιφλού

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ Οργανισμός Υγείας ερευνά περιπτώσεις ασθενών με τη νέα γρίπη όπου ο ιός έχει αναπτύξει αντίσταση στο Τamiflu,το φάρμακο εναντίον του ιού Η1Ν1.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ χθες,υπάρχουν περιστατικά στη Βρετανία και τις ΗΠΑ ασθενών των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο και ο ιός Η1Ν1 βρίσκει ευκαιρία να αναπτύξει αντίσταση στο Τamiflu.Έτσι το στέλεχος που είναι ανθεκτικό στο φάρμακο,προφανώς έχει μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.
«Είδαμε τις αναφορές και τώρα πρέπει να τις εξετάσουμε»,δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Τόμας Έιμπραμ. Οι ασθενείς αυτοί, πέντε στη Βρετανία και τέσσερις στις ΗΠΑ, έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είτε διότι υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες είτε διότι πάσχουν από ΑΙDS. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, «θα δούμε αν πρέπει να θέσουμε πρόσθετα μέτρα για να προστατεύσουμε αυτή την ευπαθή ομάδα. Μπορεί να σημαίνει ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους».

Σε ερώτηση αν τα περιστατικά στη Βρετανία είναι τα πρώτα κατά τα οποία άνθρωπος μετέδωσε σε άνθρωπο το στέλεχος του ιού που είναι ανθεκτικό στο Τamiflu,o Έιμπραμ δήλωσε:«Από όσα γνωρίζω, μέχρι τώρα μιλούσαμε για την πιθανότητα αυτή,αλλά δεν έχουμε καταλήξει οριστικά».Ο ιός Η1Ν1,ένα «μείγμα» ιών των χοίρων,των πτηνών και των ανθρώπων,έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 6.770 άτομα σε όλο τον κόσμο,σύμφωνα με τον ΠΟΥ,ενώ οι περισσότεροι που νοσούν παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.Ερευνούν τη μετάλλαξη.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ προσέθεσε ότι συνεχίζεται η έρευνα για το αν η μετάλλαξη του ιού Η1Ν1, που εντοπίστηκε στη Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα,προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα στον πληθυσμό.Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι η μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ιού να εισχωρεί βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα,προκαλώντας πιο σοβαρές ασθένειες. «Είναι πολύ σημαντικό θέμα και το εξετάζουμε»,δήλωσε ο Έιμπραμ.«Αν η μετάλλαξη συνδέεται πράγματι με σοβαρές περιπτώσεις,τότε πρέπει να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε.Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι συνδέεται με πιο βαριά συμπτώματα». Προσέθεσε όμως ότι τα αντιικά φάρμακα και τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή τη μετάλλαξη του ιού.Ο μεταλλαγμένος ιός εμφανίστηκε τον Απρίλιο σε χώρες όπως η Βραζιλία,
η Κίνα,η Ιαπωνία,το Μεξικό,η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: