Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Έξι νεκροί από νέα γρίπη σε πέντε μέρες

Μακραίνει καθημερινά πλέον ο κατάλογος των θυμάτων της νέας γρίπης. Ένας άντρας ηλικίας 64 ετών έχασε σήμερα τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή και έγινε το 18ο θύμα του ιού Α(Η1Ν1)ν στην χώρα μας.Τις τελευταίες πέντε μέρες,η νέα γρίπη έχει κοστίσει τη ζωή
6 ανθρώπων,ηλικίας 26 έως 74 ετών.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας,ο 64χρονος έπασχε από καρκίνο των πνευμόνων και νοσηλευόταν στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.Το βράδυ της Παρασκευής,εξάλλου, έγινε γνωστό ότι μία 74χρονη παχύσαρκη γυναίκα,με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, υπέκυψε στη νόσο – την ίδια μέρα το πρωί είχαν χάσει τη ζωή τους ένας 26χρονος παχύσαρκος υπερτασικός και ένας 42χρονος με κίρρωση του ήπατος,ενώ την προηγουμένη είχαν καταλήξει ένας 74χρονος επίσης με ιστορικό καρκίνου και μία 48χρονη με ιστορικό παχυσαρκίας.
Ακόμα 30 ασθενείς νοσηλεύονται στις εντατικές,με τους τουλάχιστον 16 από αυτούς να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς τους.Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική συμπεριλαμβάνονται τρεις έγκυοι:πρόκειται για μια 33χρονη,μία 47χρονη χωρίς γνωστό υποκείμενο πρόβλημα που να την εντάσσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου και μία 22χρονη γυναίκα που διανύει το 3ο τρίμηνο κύησης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Η 33χρονη έγκυος και η 47χρονη μπήκαν στην εντατική την Παρασκευή το βράδυ και η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται κρίσιμη,ενώ η 22χρονη σήμερα το βράδυ.

Κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ

Εν τω μεταξύ,μάχη με τον χρόνο εξακολουθεί να δίνει το υπουργείο Υγείας,σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας,για να ανοίξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα 95 κρεβάτια στις εντατικές όλης της χώρας που είναι πλήρως εξοπλισμένα, αλλά μένουν κλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
Αυτή την εβδομάδα εκτιμάται ότι κάποια κρεβάτια θα αρχίσουν να ανοίγουν, όπως δήλωσε η υφυπουργός Υγείας κ.Φώφη Γεννηματά.Άλλα 54 κρεβάτια που επίσης είναι κλειστά στις ΜΕΘ,θα ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο, δεδομένου ότι έχουν ελλείψεις και σε εξοπλισμό (λ.χ.μόνιτορ,αναπνευστήρες).

Εμβολιασμοί

Την ίδια στιγμή,συνεχίζεται ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.Μέχρι χθες,υπολογίζεται ότι είχαν εμβολιαστεί περίπου 40.000 πολίτες – οι περισσότεροι πάσχοντες από χρόνια προβλήματα υγείας.Ωστόσο,θα πρέπει να εμβολιαστεί πάνω από το 30% του πληθυσμού για να αναχαιτιστεί η πανδημία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η προσέλευση του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα μεγαλώνει καθημερινά και ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν δημιουργηθεί λίστες αναμονής,ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο εμβολιασμός γίνεται με ραντεβού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: