Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Η κατάθλιψη «τρέφεται» με φαγητό... κονσέρβα

Tη χαρακτηρίζουν μάστιγα του 21ου αιώνα και ίσως όχι άδικα,καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια τεράστια δυναμική εξάπλωσής της στον πλανήτη.Δεν γνωρίζει την έννοια του όρου «διάκριση»,καθώς μπορεί να διεισδύσει στον ψυχικό κόσμο κάθε ανθρώπου,να «αλέσει» το ενδοκρινικό σύστημα και να κλονίσει την πνευματική και συναισθηματική ισορροπία,ανεξάρτητα από το φύλο, το επάγγελμα,την οικονομική επιφάνεια και τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο λόγος περί κατάθλιψης,μιας ψυχικής ασθένειας η οποία «κλέβει» τη χαρά του παιχνιδιού από τα παιδιά,«παραλύει» τον συναισθηματικό κόσμο των ενηλίκων και ενισχύει στους ηλικιωμένους την επιθυμία να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.
Ενας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε 56 λεπτά στη Γερμανία.Το μεγαλύτερο ποσοστό των αυτοχείρων έπασχε,όπως διαπιστώθηκε,από κάποια μορφή κατάθλιψης.Την ίδια ώρα, ειδικοί προειδοποιούν,όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Focus»,ότι ένας στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως θα εκδηλώσει έστω και μία φορά στη ζωή του κάποια μορφή κατάθλιψης.Πολλά έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια για τα αίτια,τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης της εν λόγω ψυχικής νόσου,ωστόσο μια πρόσφατη έρευνα για τις πηγές της κατάθλιψης έρχεται να ενοχοποιήσει,μεταξύ άλλων,και τις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου.
Το συμπέρασμα
Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που καταναλώνουν σε συστηματική βάση βιομηχανοποιημένα τρόφιμα παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.Αντιθέτως,όσοι βασίζουν στο μεγαλύτερο μέρος της τη διατροφή τους στα λαχανικά,τα φρούτα και το ψάρι, παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να «νοσήσουν».
Στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές προτιμήσεις 3.500 μεσήλικων τέθηκαν στο ερευνητικό «μικροσκόπιο» και συσχετίστηκαν μετά από μια πενταετία με την όποια εκδήλωση καταθλιπτικών επεισοδίων,σύμφωνα με τη Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής. Οπως τόνισαν οι επιστήμονες,η έρευνα ρίχνει φως για πρώτη φορά στους πιθανούς δεσμούς ανάμεσα στη βρετανική διατροφή και την κατάθλιψη.
Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με το είδος της διατροφής τους:σ’αυτούς που είχαν υιοθετήσει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες,καταναλώνοντας ως επί το πλείστον φρέσκα,μαγειρεμένα τρόφιμα,στα οποία περιλαμβάνονταν φρούτα,λαχανικά και ψάρι και σε εκείνους που βάσιζαν σε έναν μεγάλο βαθμό τη διατροφή τους σε βιομηχανοποιημένα προϊόντα,μεταξύ των οποίων ζαχαρωτά, γλυκά.τηγανητά,γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά,κονσερβοποιημένο κρέας και γενικότερα προπαρασκευασμένα γεύματα.
Λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραγόντων όπως το φύλο,η ηλικία,το επίπεδο εκπαίδευσης,η συχνότητα φυσικής άσκησης,οι καπνιστικές συνήθειες και μια σειρά χρόνιων παθήσεων,οι επιστήμονες εντόπισαν μια εξαιρετικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες σε σχέση με τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης στο μέλλον.
Αυτοί που κατανάλωναν ως επί το πλείστον φρέσκιες,μη βιομηχανοποιημένες και προπαρασκευασμένες τροφές παρουσίασαν κατά 26% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στο μέλλον κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η διατροφή περιλάμβανε κατά βάση βιομηχανοποιημένα τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: