Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Διπλό επίδομα σε ανέργους με παιδιά

Δύο επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης δικαιούνται να λάβουν όσοι έχουν οικογένεια με ένα τουλάχιστον προστατευόμενο μέλος και έμειναν άνεργοι το 2009,ενώ παράλληλα το περασμένο έτος βρίσκονταν κάτω από το χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο.
Ειδικότερα,θα λάβουν το εισοδηματικό επίδομα (από 700-1.300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών),καθώς και το επίδομα της ανεργίας (400 ευρώ).Με ειδική τροποποίηση,το επίδομα αυτό δεν θα μπορεί να κατασχεθεί,ούτε να συμψηφιστεί με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες.
Παράλληλα,με τις αλλαγές που γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου,προβλέπεται να χορηγηθεί το επίδομα ανεξαρτήτως ηλικίας και στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ.
Ο υπουργός Οικονομικών,Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προέβη σε αυτή την ανακοίνωση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τονίζοντας πως αποτελεί μία πρώτη κίνηση για την ενίσχυση των μεσαίων και μικρών εισοδημάτων και κυρίως οικογενειών με παιδιά.
Αντιδράσεις των κομμάτων
Δριμύτατη κριτική ασκήθηκε στον υπουργό Οικονομικών,Γιώργο Παπακωνσταντίνου,από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.Ο εισηγητής του κόμματος της ΝΔ,Μαργαρίτης Τζίμας, παρατήρησε πως το νομοσχέδιο δεν προσφέρει τίποτα καινούριο ούτε επιλύει τα υπάρχοντα προβλήματα,υπενθυμίζοντας παλαιότερα που έλαβαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών,Νίκος Λέκγας,από την πλευρά του ανέφερε πως «ξεφορτώνονται δαπάνες το 2009 και φορτώνονται έσοδα στο 2010,με προφανή σκοπό να φανεί θεαματική πτώση του ελλείμματος».
Για «φιλοδώρημα που δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα» έκανε λόγο ο αγορητής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης,αναφέροντας πως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ πραγματοποιούν απλώς «διαχείριση της φτώχιας και της εξαθλίωσης».
Στην αδυναμία να «ζεσταθεί» κανείς με 300 ευρώ,τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες κάνουν πάρτι κερδών,αναφέρθηκε ο αγορητής του ΛΑΟΣ,Κώστας Αϊβαλιώτης,καλώντας την κυβέρνηση να διπλασιάσει την εισφορά στα πιστωτικά ιδρύματα.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ,ο Δημήτρης Παπαδημούλης παρατήρησε πως πρόκειται για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο και για «δειλή και ανεπαρκή εφάπαξ ρύθμιση,όπως φάνηκε κι από την εύκολη αποδοχή της από τον ΣΕΒ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: