Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Συνεχίζονται και σήμερα οι εμβολιασμοί στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.Οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς υπογραμμίζουν πως το πανδημικό εμβόλιο είναι το ισχυρότερο όπλο για να αναχαιτιστεί το πανδημικό κύμα,που «σαρώνει» όλη την Ευρώπη.
Είναι ενδεικτικό πως μόλις σε ένα 24ωρο στην Ευρωπαϊκή λίστα των θυμάτων της νέας γρίπης προστέθηκαν 20 επιπλέον ονόματα (από 670 οι νεκροί έφτασαν τους 690),ενώ άλλοι 208 έχασαν την ζωή τους σε όλο τον κόσμο.
Έτσι,ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την μάχη με τη ζωή από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία έως σήμερα φτάνουν τους 7.860.Σημειώνεται,δε πως στον σημερινό απολογισμό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) δεν έχουν συμπεριληφθεί οι τέσσερις πολίτες που πέθαναν στην χώρας μας το τελευταίο διάστημα.Όμως,όπως διαπιστώνουν οι επιστημονικοί φορείς, παρά το γεγονός πως έχουν ξεκινήσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα προγράμματα εμβολιασμού,οι κυβερνήσεις έρχονται αντιμέτωπες με λόμπι κατά του εμβολίου.Σύμφωνα ωστόσο,με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωξιολογίας (ESCMID),οι αντιστάσεις αυτές «θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και ζωές».
Πάντως, στην χώρα μας και ενώ την περασμένη εβδομάδα η προσέλευση των γιατρών και των νοσηλευτών στα εμβολιαστικά κέντρα ήταν,σύμφωνα με τους ειδικούς,απογοητευτική δημιουργώντας παράλληλα στους πολίτες ένα αίσθημα «αμηχανίας» απέναντι στο εμβόλιο, από χτες η εικόνα έχει αρχίσει σταδιακά να αλλάζει.
Ειδικότερα και όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας κα.Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,έως χτες το μεσημέρι είχαν εμβολιαστεί με το πανδημικό εμβόλιο 6.500 άνθρωποι.
Είναι ενδεικτικό πως όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της Μονάδας Λοιμώξεων του «Γενικού Κρατικού» κ.Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης,έως χτες το μεσημέρι είχε εμβολιάσει 300 πολίτες με χρόνια προβλήματα υγείας,ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία πως μέρα με την ημέρα θα αυξάνονται οι άνθρωποι που θα δίνουν «ψήφο» εμπιστοσύνης στο πανδημικό εμβόλιο.

Η αλλεργία στα αυγά δεν είναι απαγορευτική

Λύση έχουν βρει οι αλλεργιολόγοι και για εκείνους τους πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν,παρόλα αυτά έχουν – ή θεωρούν πιθανόν να έχουν – αλλεργία στα αυγά.
Στο νοσοκομείο «Αττικόν»,σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης κ.Ελένη Γιαμαρέλλου,οι ειδικοί εμβολιάζουν σταδιακά με μικρές δόσεις (τέσσερις συνολικά) τους συγκεκριμένους ασθενείς,ενώ παράλληλα τους παρακολουθούν μέσα στο νοσοκομείο για πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις.
Η ίδια ωστόσο,υπογραμμίζει πως σύμφωνα και με τα τελευταία δεδομένα, έχουν εμβολιαστεί 2,5 εκατομμύρια Σουηδοί,περίπου 1 εκατομμύριο Νορβηγοί και τουλάχιστον 800.000 Βέλγοι και άλλοι τόσο Ιταλοί,χωρίς ωστόσο να έχουν προκύψει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες - παρά μόνον αντιμετωπίσιμες αλλεργικές αντιδράσεις.
Θετικά είναι όμως και τα αποτελέσματα για τις έγκυες που ανήκουν στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους,οι οποίες θεωρούνται πως αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά στην περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο ιό Α(Η1Ν1).
Ειδικότερα, στην Ιταλία είχαν εμβολιαστεί έως την περασμένη Κυριακή 135 έγκυες, όμως «καμία από αυτές δεν αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα»,υπογραμμίζει
η κ.Γιαμαρέλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: