Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Οι γυναίκες-«μήλο» κινδυνεύουν από άνοια

Oι γυναίκες με σωματότυπο «μήλο»,αυτές που εμφανίζουν δηλαδή συσσώρευση λίπους στον κορμό,δεν κινδυνεύουν μόνο από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια,αλλά και από άνοια,προειδοποιούν ερευνητές της Ακαδημίας Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτενμποργκ στη Σουηδία.
Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα,το οποίο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Νeurology»,αφού μελέτησαν την πορεία της υγείας 1.500 γυναικών επί 32 χρόνια.Οπως είδαν,οι γυναίκες«μήλο»,δηλαδή με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης σε σύγκριση με την περίμετρο των γοφών,παρουσίαζαν διπλάσιες πιθανότητες άνοιας σε σύγκριση με εκείνες που είχαν σωματότυπο «αχλάδι»,δηλαδή μεγαλύτερη περίμετρο γοφών σε σύγκριση με εκείνη της μέσης.
Οπως εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης δρ Ντέμπορα Γκούσταφσον,«οι γυναίκες που εμφανίζουν συσσώρευση λίπους στην περιοχή της μέσης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξαιτίας εγκεφαλικών ή καρδιακών επεισοδίων.Σε περίπτωση που καταφέρουν να επιβιώσουν ως τα 70 έτη,τότε διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας». Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι από τη μελέτη δεν προέκυψε σύνδεση μεταξύ της αύξησης του κινδύνου άνοιας και του συνολικού Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: