Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Σε κλίμα πόλωσης ο 7ος αρχηγός

Σε κλίμα απόλυτου διχασμού, από την κορυφή της ηγετικής πυραμίδας έως τη βάση του κόμματος,η Ν.Δ.
αναζητεί σήμερα τον έβδομο αρχηγό της μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά.
Oι δύο βασικοί διεκδικητές του γαλάζιου δαχτυλιδιού ανταλλάσσουν πυρά ακόμη και πάνω από την κάλπη,ενώ επιτελικά στελέχη του κόμματος αναγνωρίζουν ότι - όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα-η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται πλέον να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί.
Οι συγκεντρώσεις.Την έντονη πόλωση που επικρατεί στη Ν.Δ. επιβεβαίωσαν,ουσιαστικά, και οι δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας οι δύο μονομάχοι.Από την Πλατεία Κοτζιά η κ.Μπακογιάννη και από το Ζάππειο ο Αντ.Σαμαράς,επικεντρώθηκαν στις διαφορές τους και διαμήνυσαν ότι έχουν διαφορετική πολιτική στόχευση για το παρόν και το μέλλον του κόμματος.Η κ.Μπακογιάννη επέμεινε ότι ο αντίπαλός της οδηγεί τη Ν.Δ.σε «περιχαράκωση και συρρίκνωση»,ο κ.Σαμαράς παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση του ότι το κόμμα πρέπει να στραφεί κατ΄αρχάς στους δικούς του ψηφοφόρους και μετά να σχεδιάσει το άνοιγμα στην κοινωνία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις,ο Μεσσήνιος πολιτικός διατηρεί προβάδισμα, αλλά η μάχη παραμένει ανοιχτή,καθώς η αντεπίθεση της κ.Μπακογιάννη έχει φέρει αποτελέσματα,μειώνοντας τις διαφορές σε επίπεδα που κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Τα τρία κλειδιά που βγάζουν νικητή

Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος,αλλά και στενοί συνεργάτες των δύο υποψηφίων, επισημαίνουν ότι τρία είναι τα βασικά «κλειδιά» της αναμέτρησης:
1.Η συμμετοχή.Στο οργανωτικό της Ρηγίλλης και στα επιτελεία των υποψηφίων προεξοφλούν τις τελευταίες ημέρες ότι η συμμετοχή των γαλάζιων ψηφοφόρων στην πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία θα είναι μαζική και θα υπερβεί τον αρχικό στόχο για ένα εκλογικό σώμα που θα αντιστοιχεί με τον αριθμό των οργανωμένων μελών της Ν.Δ. από την ίδρυσή της (περίπου 360.000 μέλη).«Τα μηνύματα από τις οργανώσεις ανά τη χώρα λένε ότι το εγχείρημα της εκλογής από τη βάση θα δικαιωθεί»,έλεγε χθες κεντρικό στέλεχος της Ρηγίλλης,το οποίο δεν απέκλειε να φτάσουν τελικά στις κάλπες περισσότεροι από 500.000 ψηφοφόροι.Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και το εκλογικό αποτέλεσμα,αφού- όπως προκύπτει και δημοσκοπικά-τα ποσοστά των υποψηφίων διαφοροποιούνται όσο οι μετρήσεις ξεφεύγουν από τον σκληρό πυρήνα των οργανωμένων μελών.
2.Η κινητοποίηση.Σχεδόν όλοι στη Ν.Δ.αναγνωρίζουν ότι η κ.Μπακογιάννη υπερέχει στον οργανωτικό τομέα και διαθέτει υπεροπλία στελεχών που μπορούν να κινητοποιήσουν σημαντικό τμήμα των γαλάζιων οπαδών για την αυριανή ψηφοφορία.
Ενδεικτικός αυτής της υπεροπλίας είναι και ο κατάλογος με 46 πρώην βουλευτές της Ν.Δ.,που ανακοίνωσαν χθες τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Μπακογιάννη.Πάντως, στο στρατόπεδο του κ.Σαμαρά,που επίσης διαθέτει μεγάλη λίστα υποστηρικτών,εκτιμούν ότι η κινητοποίηση των στελεχών «έχει περιορισμένα όρια και μικρή σημασία όταν η διαδικασία περνά στην κοινωνία».
Είναι βασικό,ωστόσο, ότι σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές,οι υποψήφιοι στις γαλάζιες κάλπες δεν διεκδικούν τη μετακίνηση ψηφοφόρων από το αντίπαλο στρατόπεδο, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν προβάδισμα μεταφέροντας κατά τόπους περισσότερο κόσμο στις κάλπες.
3.Η γεωγραφική κατανομή της ψήφου.Το μήνυμα είναι ότι οι ψηφοφόροι στην Κρήτη (που ενισχύει την κ.Μπακογιάννη) ή τη Νότια Πελοπόννησο (που θεωρείται προνομιακός χώρος για τον κ.Σαμαρά) μπορούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος των υποψηφίων σε άλλες περιφέρειες,στις οποίες τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές θα είναι μικρότερα.
Σε κάθε περίπτωση,εξάλλου,κρίσιμο για τη μάχη διαδοχής στη Ν.Δ.
θεωρείται και το ποσοστό του Παν.Ψωμιάδη.Δημοσκοπικά καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες μια τάση συρρίκνωσης των ποσοστών του (σε μονοψήφιο αριθμό),η οποία δεν αποκλείει όμως το ενδεχόμενο β΄γύρου.Σε αυτό το ενδεχόμενο,ο κ.Ψωμιάδης υποστηρίζει ότι θα κινηθεί σε ζώνη πλήρους ουδετερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: