Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Στο Internet το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες

Στις 20:00 το βράδυ της Τρίτης (27/10) θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς μέχρι τις 4 Νοέμβρη. Στα μέσα Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται η ψήφιση του.Σύμφωνα με το νομοσχέδιο,από τα χρέη θα απαλάσσονται κατά το μεγαλύτερο μέρος όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους,ενώ σε όσους τα περιουσιακά στοιχεία καλύπτουν τα χρέη που έχουν προς τις τράπεζες,το Ειρηνοδικείο θα μπορεί να τους δίνει περίοδο χάριτος έως και 3 έτη για την αποπληρωμή των χρεών.
Για αυτούς που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία ή εισοδήματα θα καταβάλουν εντός 3 ή 5 ετών το 10% των χρεών τους,με την προϋπόθεση ότι θα ισχύουν τα ίδια δεδομένα καθ’ όλη τη διάρκεια της αποπληρωμής.
Πλήρη απαλλαγή από τα χρέη θα έχουν όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι ή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν του επιτρέπουν την εργασία,αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα εξετάζεται κάθε 8μηνο από το δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: