Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Διαδοχολογίας συνέχεια στη ΝΔ

Σαφές προβάδισμα στη Ντόρα Μπακογιάννη δίνουν για την αρχηγία της ΝΔ νέες δημοσκοπήσεις των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Έθνος της Κυριακής».Σύμφωνα με τη μέτρηση της Public Issue για την Καθημερινή,και στο ερώτημα ποιο θεωρείτε «καταλληλότερο διάδοχο» του Κώστα Καραμανλή,οι ερωτηθέντες,που δήλωσαν ψηφοφόροι της ΝΔ,απάντησαν η Ντόρα Μπακογιάννη σε ποσοστό 34%,ο Αντώνης Σαμαράς 16%,ο Δημήτρης Αβραμόπουλος 12%, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 6%,ενώ σε ποσοστό 15%,οι ψηφοφόροι της ΝΔ θεωρούν ως καταλληλότερο για διάδοχο του κ.Καραμανλή τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.
Στη μέτρηση της ΜΑΡΚ για το Έθνος,και ανάμεσα στους ερωτηθέντες που «θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν» για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ,το 33,5% δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν την κ.Μπακογιάννη,το 30,1% τον κ.Σαμαρά,το 17,3% τον κ.Αβραμόπουλο και το 10,4% τον κ.Ψωμιάδη.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων

Ντόρα Μπακογιάννη

Τη δέσμευση πως θα κάνει οτιδήποτε για τη διασφάλιση της ενότητας και της ομοψυχίας της ΝΔ ανέλαβε η υποψήφια πρόεδρος Ντόρα Μπακογιάννη στη διάρκεια της ομιλίας της την Κυριακή (24/10) στα μέλη των νομαρχιακών συνελεύσεων του κόμματος στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης.
«Κανείς δεν περισσεύει,ιδιαίτερα σήμερα»,δήλωσε η Ντ.Μπακογιάννη,και τόνισε ότι ομαδοποιήσεις και διαχωρισμοί του παρελθόντος δεν έχουν θέση ενώ δεσμεύτηκε ότι αύριο στη ΝΔ δεν θα υπάρχουν «συστήματα» και «προσωπικοί μηχανισμοί».
Σύμφωνα με την κ.Μπακογιάννη χρειάζονται τολμηρές αλλαγές σε πρόσωπα,θέσεις και ιδέες,όπως και στη νοοτροπία και,προς την κατεύθυνση αυτή,πρότεινε τις εξής αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ:
Θέσπιση θητείας του προέδρου του κόμματος (4 χρόνια).
Πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα με σταυροδοσία στο 30% για τις εσωκομματικές εκλογές,με διασφάλιση των τάσεων.
Προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων βουλευτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης
Καθιέρωση εσωκομματικών δημοψηφισμάτων.
Αναδιάρθρωση οργάνων της ΝΔ,εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής με ενιαία λίστα,εκτός των εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ.
Θέσπιση Συμβουλίου Δεοντολογίας
Ονομαστικοποίηση-δημοσιοποίηση εσόδων και εξόδων της Ν.Δ.Πόθεν έσχες και μεταβολή περιουσιακών στοιχείων στελεχών από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο.

Παναγιώτης Ψωμιάδης

Να επιτραπεί σε όποιον το επιθυμεί να προσέλθει και να ψηφίσει για το νέο πρόεδρο της Ν.Δ.,μέχρι και την ημέρα των εκλογών και σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ζητάει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Ψωμιάδης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Δημήτρη Σιούφα.
Ζητάει,επίσης,να διασφαλιστεί η συμμετοχή των αποδήμων στο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και η δυνατότητα ψήφου στον τόπο κατοικίας τους.
Σχετικά με την πρόταση της υποψηφίας προέδρου Ντόρας Μπακογιάννη δήλωσε πως «οποιαδήποτε πρόταση κινείται προς θετική κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη».
Σε ότι αφορά στην πρόταση του υποψηφίου προέδρου Δημήτρη Αβραμόπουλου να γίνει ντιμπέϊτ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στη Ν.Δ.γι αυτό ζήτησε να τεθεί το θέμα υπό τη μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: