Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η Ελλάδα «σπρώχνει» τοξικά απόβλητα στην Βουλγαρία

Επικίνδυνα τοξικά απόβλητα προωθεί η Ελλάδα στη γείτονα Βουλγαρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εφαρμογή και Επιβολής της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας.Τα παράνομα φορτία αποβλήτων που περνούν τα σύνορα είναι κυρίως ηλεκτρονικές συσκευές,μπαταρίες,καλώδια και ελαστικά.
Το προεδρικό διάταγμα του 2004 απαγορεύει τη διάθεση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στις χωματερές,καθιστώντας υποχρεωτική τη μεταφορά τους στο εθνικό σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων. Από τους συνολικά 150.000 έως 250.000 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που εκτιμάται ότι αποσύρονται ετησίως στην Ελλάδα,μόλις οι 48.000 φαίνεται να έφτασαν στους ειδικούς χώρους ανακύκλωσης των σχετικών αποβλήτων το 2008,αφού οι εταιρίες προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της ανακύκλωσης των αποσυρόμενων συσκευών,τις πωλούν ως μεταχειρισμένες σε εταιρίες που εξειδικεύονται σε αυτού του είδους το εμπόριο.Τα δε έτη 2007 και 2006, οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση μόλις 31.400 και 11.300 τόνοι αντίστοιχα.
Τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα οδηγούνται σε γειτονικές χώρες,όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία,για να ανακτηθούν τα χρήσιμα μέρη, χωρίς να τηρούνται όμως οι περιβαλλοντικοί όροι επεξεργασίας.Το μεγαλύτερο μέρος των αποβλήτων αυτών διακινείται κυρίως μέσω θαλάσσης.
Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στις 11 και 12 Ιουνίου του 2009,σε φορτηγά και ημιφορτηγά που περνούσαν τα σύνορα,αποκάλυψαν ότι τα παράνομα φορτία προς τις γειτονικές χώρες είναι κυρίως μπαταρίες αυτοκινήτων,ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές,καλώδια και ελαστικά.Τον περασμένο Μάιο εντοπίστηκαν,για παράδειγμα,τρία φορτηγά πλοία στο λιμάνι της Χίου,φορτωμένα με μπαταρίες αυτοκινήτων που δεν είχαν ως προορισμό τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ,οι μπαταρίες αυτοκινήτων και βιομηχανίας που ανακυκλώθηκαν το 2008 ήταν 41.000 τόνοι.Ειδικότερα από τους συσσωρευτές μολύβδου οξέος,όπως αυτοί που βρέθηκαν στα παράνομα φορτία στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στα φορτηγά πλοία,ανακυκλώθηκαν περίπου 32.500 τόνοι.
Η παράνομη διακίνηση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας καταγράφηκε επισήμως τον Οκτώβριο του 2007,όταν εντοπίστηκαν 16 φορτία επικίνδυνων αποβλήτων από επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: