Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Το Δεκέμβριο για τα κουφώματα

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά πρόγραμμα της ενίσχυσης για αντικατάσταση κουφωμάτων και μόνωσης κτιρίων παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης η εκπομπή Κοινωνία Ωρα MEGA.Ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννης Μανιάτης σημείωσε ότι μετά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στη χρηματοδότηση,το πρόγραμμα θα είναι τελικά έτοιμο πριν την περίοδο των εορτών.
Οπως είπε,τις επόμενες ημέρες το υπουργείο περιμένει τόσο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας όσο και από την WWF να καταθέσουν μία ολοκληρωμένη πρόταση για τα τέσσερα ζητήματα:χρηματοδότηση-προδιαγραφές-σύστημα υποστήριξης-κριτήρια επιλογής
Θα επιδιώξουμε ένα κονδύλι της τάξης των 50 - 100 εκατ.ευρώ να μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα»,όπως ανέφερε,ενώ αντί της χρηματοδότησης,στην οποία υπάρχει στενότητα, αναζητείται φόρμουλα αντίστοιχη με αυτή που εφαρμόζει τόσο η Ισπανία,η Ιταλία και η Πορτογαλία,όσο και ο Ομπάμα στις ΗΠΑ,με φοροαπαλλαγές.
Παράλληλα,υπάρχει συνεργασία με τις τράπεζες για την δημιουργία ελκυστικών δανείων σε αυτή την κατεύθυνση.Το πρόγραμμα σχεδιάζεται να είναι τετραετές και αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 15.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως εκτίμησε ο υφυπουργός.
«Είχαν προβλεφθεί ελάχιστα κονδύλια»
Κατά τον κ.Μανιάτη δικαιούχοι της προηγούμενης ρύθμισης είναι περίπου τα μισά από τα 2 εκατ.κτίρια που έχουν χτιστεί προ του 1980,με τιμή ζώνης κάτω των 1.500 ευρώ/τ.μ.
Ετσι,ιδιοκτήτες ενός εκατ.ακινήτων θα μπορούσαν καταθέσουν το σχετικό αίτημα για θερμομόνωση, την ώρα που αν υπήρχαν έστω τα 400 εκατ.ευρώ που προβλέπονταν,θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν το πολύ 15.000 κτίρια.
Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα απόλυτα αξιόπιστο σύστημα επιλογής των ανθρώπων που θα χρηματοδοτηθούν,αφού δεν μπορεί να τηρηθεί «σειρά προτεραιότητας
Τηλεφωνική παρέμβαση Χατζηδάκη
Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης που συνέλαβε και ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποσχέθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για να προταθούν συγκεκριμένοι τρόποι στην κυβέρνηση,ώστε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα πολύ σύντομα στην αρχική μορφή του.
Χρήματα υπήρχαν και δεν χρειάζεται νέος νόμος, παρά μόνο μία τροπολογία για τα μη στεγασμένα επαγγέλματα,όπως εκτίμησε.
Ο κ.Μανιάτης σχολίασε ότι στήριξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση,αλλά όταν πήγε στην υπηρεσία που συνέστησε ο κ.Χατζηδάκης για να ρωτήσει πότε μπορεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα, του είπαν ότι αυτό είναι αδύνατο.
Ο κ.Χατζηδάκης απάντησε ότι η ίδια υπηρεσία είχε αμφιβολίες και για το πρόγραμμα με τα κλιματιστικά,το οποίο ωστόσο προχώρησε κανονικά.
«Λύστε το γρίφο των πολυκατοικιών»
Στην εκπομπή παρενέβη στη συνέχεια και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αλουμινοκατασκευαστών Σπ.Στυλιαρογιάννης που τόνισε ότι πρέπει η επιδότηση να αποδίδεται ανά ιδιοκτήτη.
Για τις πολυκατοικίες πρέπει να λαμβάνεται απόφαση από τους ενοίκους για τον τύπο των κουφωμάτων που θα πάρουν τα διαμερίσματα και όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρούν στην αντικατάσταση,ώστε να φτάνει η κατανομή και πάλι όχι μέχρι το διαχειριστή αλλά μέχρι τον τελικό ιδιοκτήτη,όπως είπε.
Εξάλλου,εκτίμησε ότι τα περισσότερα κτίρια προ του 1980 θέλουν γκρέμισμα, αναρρωτώμενος μάλιστα «εάν θα φορέσουμε παπιγιόν σε ένα ζητιάνο;» Πρέπει να διευρυνθεί το πρόγραμμα και για κτίρια μετά το 1980,ζήτησε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: