Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Αιματηρή επίθεση στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής – Σε κρίσιμη κατάσταση ειδική φρουρός

Άγνωστοι «γάζωσαν» το βράδυ της Τρίτης (27/10) το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής,αφήνοντας πίσω τους 7 τραυματίες, εκ των οποίων μία σε κρίσιμη κατάσταση.Η επίθεση σημειώθηκε λίγα 24ωρα μετά την επικήρυξη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,των αποκαλούμενων «Ληστών με τα μαύρα»,ενώ πανομοιότυπες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα έχουν σημειωθεί δύο φορές ακόμα στο παρελθόν.Ειδικότερα, η πρωτοφανούς βιαιότητας επίθεση εναντίον των αστυνομικών,σημειώθηκε γύρω στις 21:40 το βράδυ της Τρίτης, στην οδό Πεντέλης,αρ.10, όπου βρίσκεται το Α.Τ.Αγίας Παρασκευής.
Ενδεικτικό της πρόθεσης των δραστών είναι το γεγονός ότι,σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA,οι δράστες έριξαν 90 σφαίρες εναντίον των αστυνομικών.
Σύμφωνα με την Αστυνομία,οι δράστες της επίθεσης,ήταν τρεις ή τέσσερις και επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες.Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυτόματο,ενώ από τους κάλυκες ερευνάται εάν έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Οι δράστες κατέβηκαν από τις μοτοσικλέτες στη συμβολή των οδών Κύθνου και Αργυροκάστρου,πλησίασαν το αστυνομικό τμήμα την ώρα της αλλαγής βάρδιας και πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών.Στη συνέχεια,επιβιβάστηκαν στις μοτοσικλέτες και εξαφανίστηκαν στα στενά της Αγίας Παρασκευής.

Οι τραυματίες

Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν ένας πολίτης,ένας αστυφύλακας,ένας δόκιμος αστυφύλακας και τέσσερις εκπαιδευόμενοι ειδικοί φρουροί,οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.
Έξι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» και ο έβδομος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Σοβαρότερη κρίνεται η κατάσταση της υγείας μίας ειδικής δόκιμης φρουρού, η οποία είναι και η βαρύτερα τραυματισμένη.Η τραυματίας υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στον Ερυθρό Σταυρό και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου,
ο πρόεδρος του οποίου,κάνοντας δηλώσεις για την κατάστασή της,εμφανίστηκε αισιόδοξος αλλά συγκρατημένος.
Επίσκεψη Παπανδρέου στους τραυματίες
Τους τραυματίες επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης (28/10) στον Ερυθρό Σταυρό ο πρωθυπουργός,Γιώργος Παπανδρέου,συνοδευόμενος από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού,Α.Μαρτίνη.
Ο πρωθυπουργός,ο οποίος επρόκειτο να αναχωρήσει στις 11 για τη Στοκχόλμη, προκειμένου να παραστεί στο Συνέδριο του Σουηδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος,ανέβαλε για λίγο την αναχώρησή του προκειμένου να μπορέσει να επισκεφθεί τους τραυματίες.
Επισκεπτόμενος το νοσοκομείο,ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους τέσσερις τραυματίες αστυνομικούς που νοσηλεύονται εκεί και τον πολίτη,ο οποίος επίσης νοσηλεύεται ύστερα από το σοκ που υπέστη,και συνομίλησε μαζί τους.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας της αστυνομικού η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά και χθες το βράδυ υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.

Οι έρευνες

Στον τόπο βρίσκονται ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας,μαζί με ειδικούς της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που ερευνούν το χώρο.
Παράλληλα,σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Η αστυνομία εντόπισε έξω από το σταθμό του μετρό στο Χαλάνδρι και εξετάζει τρεις μοτοσικλέτες, για να διαπιστώσει εάν χρησιμοποιήθηκαν στην αιματηρή επίθεση.
Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί δύο παρόμοιες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα:
Η μία από τον «Επαναστατικό Αγώνα» στο Β' Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας, στις 30 Απριλίου του 2007 και η άλλη από τη «Σέχτα Επαναστατών» στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού,στις 3 Φεβρουαρίου 2009.

Οι αντιδράσεις

Κάρολος Παπούλιας:«Άνανδρη τρομοκρατική επίθεση»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,Κάρολος Παπούλιας με δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου,καταδίκασε την επίθεση, δηλώνοντας:
«Καταδικάζω την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που έθεσε σε κίνδυνο αθώες ζωές.Αυτή την ώρα εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους τραυματισμένους αστυνομικούς και στις οικογένειες τους και τους εύχομαι περαστικά».

Μιχ.Χρυσοχοΐδης:«Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται»

Στον τόπο της επίθεσης έφτασε αμέσως και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
Μ.Χρυσοχοΐδης,ο οποίος δήλωσε:«Οι θρασύδειλοι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα παραδοθούν στη Δικαιοσύνη.Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».
Ο Υπουργός χαρακτήρισε την επίθεση στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής «άνανδρη και δολοφονική» και υπογράμμισε πως «η βία είναι ο χειρότερος εχθρός της κοινωνίας».

Aναλυτικά η δήλωση του κ.Χρυσοχοΐδη:

«H ένοπλη επίθεση εναντίον νεαρών Αστυνομικών και ενός πολίτη είναι επίθεση άνανδρη, δολοφονική και εκατό τοις εκατό τρομοκρατική. Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των πασχόντων,των τραυματισμένων.Εύχομαι ταχεία ανάρρωση σε όλους. Η επίθεση αυτή επαναλαμβάνω είναι άνανδρη και δολοφονική. Θέλω να διακηρύξω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η βία και μάλιστα η δολοφονική βία είναι ο χειρότερος εχθρός της κοινωνίας.Η δε τυφλή βία εναντίον εικοσάχρονων παιδιών είναι απεχθής και φρικαλέα.
Καλώ όλους τους πολίτες σε συσπείρωση γύρω από τη Δημοκρατία,για να την προστατέψουμε. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα απόψε σε αυτούς τους φρικαλέους τρομοκράτες και να τους πω ότι δεν θα τους περάσει.Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία ότι είμαστε εδώ παρόντες.Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται.Η απάντησή μας θα είναι άμεση και αποφασιστική.Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε επικράτεια του φόβου.Οι θρασύδειλοι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα παραδοθούν στη Δικαιοσύνη».

Γ.Κουμουτσάκος:«Πρωτόγνωρη σε έκταση και βιαιότητα επίθεση»

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποψινή,πρωτόγνωρη σε έκταση και βιαιότητα, τρομοκρατική επίθεση στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής»,δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Ευρωβουλευτής,Γ.Κουμουτσάκος.
«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στους τραυματισμένους αστυνομικούς και τις οικογένειες τους,με την ευχή να μην θρηνήσουμε απώλεια ζωής», ανέφερε ο κ.Κουμουτσάκος και προσέθεσε:
«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας να εκπληρώσει την δημοκρατική της αποστολή του σεβασμού του Κράτους Δικαίου,της προστασίας των πολιτών και ιδίως του διαρκούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας,στον οποίο έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες.Η ώρα αυτή δεν είναι ώρα κριτικής.Θα περιμένουμε πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση - την οποία παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας δεν έχουμε ακόμα - από τον αρμόδιο υπουργό κ.Χρυσοχοΐδη,χωρίς τους επικοινωνιακούς χειρισμούς εντυπωσιασμού που έχει έως τώρα ακολουθήσει».
Ντόρα Μπακογιάννη:«Όλοι ενωμένοι σε μία ουσιαστική απάντηση στην τρομοκρατική πράξη»
«Η αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους σε μία ουσιαστική απάντηση.Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες πράξεις»,δήλωσε η βουλευτής και υποψήφια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.
Υπογράμμισε ότι πρέπει να πούμε ένα μεγάλο "όχι" στους τρομοκράτες, στους ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορούν με ένα καλάσνικοφ να γαζώνουν και να παίρνουν τη ζωή νέων ανθρώπων,την ώρα που κάνουν τη δουλειά τους.Σε ό,τι αφορά την ίδια ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην οριστική πάταξη της τρομοκρατίας στη χώρα.

ΚΚΕ:«Πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια»

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση σε βάρος των αστυνομικών του τμήματος της Αγίας Παρασκευής.Ο λαός πρέπει να σκεφτεί το ποιος ωφελείται από τέτοιου είδους επιθέσεις. Πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια που είναι χρήσιμη σε όσους επεξεργάζονται σχέδια καταστολής του εργατικού-λαϊκού κινήματος.
Χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα.Ευχόμαστε την πλήρη και ταχεία ανάρρωση των θυμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ την Τετάρτη (28/10).

ΛΑ.Ο.Σ:«Ο κοινωνικός εχθρός είναι εντός των πυλών»

«Οι φυσικοί αυτουργοί των τρομοκρατικών επιθέσεων,αποθρασύνονται όσο το σύστημα αφήνει ανέγγιχτους τους ηθικούς αυτουργούς.Καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κοινωνικός εχθρός είναι εντός των πυλών.Ο Θεός να βοηθήσει τα χτυπημένα παιδιά . Στις οικογένειές τους εύχομαι κουράγιο και δύναμη».

ΣΥΝ:«Τέτοιες επιθέσεις αποπροσανατολίζουν την κοινωνία»

«Είναι αυτονόητη και δεδομένη η καταδίκη μας απέναντι σε κάθε είδους τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις όπως αυτή που συνέβη στο Α.Τ. Αγ.Παρασκευής.Θέλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχές για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών αστυνομικών.
Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες,στο όνομα δήθεν των λαϊκών συμφερόντων,το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν την κοινωνία στο σύνολο της και να την ωθούν σε συντηρητική αναδίπλωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος,την Τετάρτη (28/10).

Δεν υπάρχουν σχόλια: