Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Αυστηρό έλεγχο της οικοδόμησης στα καμένα επιχειρεί το υπ. Περιβάλλοντος

Το σχέδιο νόμου που αφορά στις καμένες εκτάσεις της ΒΑ Αττικής παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος,Τίνα Μπιρμπίλη.Μεταξύ άλλων,το νομοσχέδιο προβλέπει την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές που επιτρέπεται η δόμηση και τη σύσταση Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Κατεδαφίσεων για τα αυθαίρετα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την κήρυξη υπό κτηματογράφηση των περιοχών που πλήττονται από πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί,καθώς και την αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων της ισχύουσας ρύθμισης,οι οποίες καθορίζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσος ή δασικής έκτασης.
Οι ρυθμίσεις που προτείνονται αφορούν τόσο στο στάδιο μέχρι την κήρυξη μιας καμένης έκτασης ως αναδασωτέας (το οποίο είναι αρμοδιότητα του Γ.Γραμματέα της Περιφέρειας) όσο και το στάδιο από την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών οι οποίοι εκπονούνται στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης.
Συγκεκριμένα,αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση και περιλαμβάνονται στην κηρυγμένη αναδασωτέα έκταση μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.Επιπλέον,εξαιρούνται τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα,καθώς και αυτά για τα οποία είχε εκδοθεί νομίμως οικοδομική άδεια πριν από τις πυρκαγιές,μετά από αυτοψία της Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου,η οποία θα ελέγχει την ακριβή και νόμιμη χωροθέτηση του κτίσματος.
Τρίτον,για την εξάλειψη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης στις καμένες εκτάσεις, συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων.Αυτή θα υποστηρίζεται τεχνικά από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ),ο οποίος θα διαθέτει σύστημα τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης και θα ενημερώνει την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για κάθε νέο κτίσμα που θα εμφανίζεται εκτός σχεδίου και εντός των ορίων του οικισμού,στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά του 2009.
Τέταρτον,οι περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί, θα κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση και θα συντάσσεται δασικός χάρτης με επείγουσες διαδικασίες.Το νομοσχέδιο ορίζει χρόνους θεώρησης,ανάρτησης,εκδίκασης των ενστάσεων και κύρωσης των χαρτών αυτών.
Τέλος,αναστέλλεται η εφαρμογή των διατάξεων του εδαφίου 3 της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν.3208/2003,οι οποίες καθορίζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσος ή δασικής έκτασης (το γνωστό 25% κάλυψη,3 στρέμματα ελάχιστου εμβαδού κλπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: