Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

"Η κοινωνία είναι ενωμένη απέναντι στην τρομοκρατία"

Στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014,όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός,Γιώργος Παπανδρέου,κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
«Η Ελλάδα είναι ξανά παρούσα με πρωτοβουλίες,με δυναμισμό»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός,υπογραμμίζοντας πως η Συνθήκη της Λισαβόνας δύναται να δημιουργήσει νέες προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια.
Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας,τόνισε πως το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο καθώς βελτιώνει τη λειτουργικότητα της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης.
Επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ και αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του,τόνισε πως είχε την ευκαιρία να τονίσει τη θέση της Ελλάδας για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.Παράλληλα,επισήμανε πως η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και τη σταθερότητα στην περιοχή.
«Τα τρομοκρατικά χτυπήματα βρίσκουν την κοινωνία ενωμένη»,τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «τυφλή δολοφονική βία που σημαδεύει,την ευνομία,που σημαδεύει απλούς και ένστολους πολίτες».
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως «όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τέλος στον κύκλο του αίματος που υπονομεύει ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και βλάπτει τη χώρα μας διεθνώς».
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.
«Έχουμε υποχρέωση να πάμε στην Κοπεγχάγη με προτάσεις και δεσμεύσεις δικές μας ώστε να πείσουμε και τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου»,προσέθεσε.
Παράλληλα,σημείωσε πως η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση για τη σύνδεση της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης,πρόταση που,όπως ανέφερε,υποστήριξαν ο Βρετανός πρωθυπουργός,ο Αυστριακός καγκελάριος,αλλά και η Κομισιόν.
Για το ζήτημα της μετανάστευσης,ανέφερε πως τα μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρα,τονίζοντας πως «πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι το εμπόριο των ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού».
Εξήρε τη σημασία συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε η Τουρκία αφενός να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής σε διμερές επίπεδο και αφετέρου να υπάρξει συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: