Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Εορταστικές εκδηλώσεις και πολιτικά μηνύματα για την 28η Οκτωβρίου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας,Κ.Παπούλια και εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας,πραγματοποιείται η καθιερωμένη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη,για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ενώ στην Αθήνα πραγματοποιείται μαθητική παρέλαση.Ο Ελληνισμός γιορτάζει την 69η επέτειο του «Όχι» και φορείς της πολιτειακής ηγεσίας στέλνουν τα μηνύματά τους,κάνοντας αναφορά στο πώς το έπος του '40 αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σήμερα και τους αγώνες του παρόντος.
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Σκόπια.
Ο κ.Παπούλιας έστειλε από τη Θεσσαλονίκη αυστηρό μήνυμα στην ηγεσία της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τις «αλυτρωτικές της θέσεις και να συμβάλλει στην επίλυση του θέματος της ονομασίας»,επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «προσέφερε ό,τι ήταν να προσφέρει».

Γιώργος Παπανδρέου:«Το ΟΧΙ του 1940 δημιούργησε ένα ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο»

Μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε,μεταξύ άλλων,ότι η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι «μια στιγμή της ιστορίας,που κατέδειξε τη δυνατότητά μας να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας όταν διακυβεύονται οι αξίες μας,η αξιοπρέπειά μας,η ίδια μας η υπόσταση.Το ‘ΟΧΙ ’του 1940 είχε υψηλό κόστος. Δημιούργησε,όμως,ένα ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο».
«Σήμερα είμαστε περήφανοι γι΄ αυτή μας την ιστορία.Είναι η πηγή της δύναμής να πιστεύουμε στους εαυτούς μας και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για μια καλύτερη ζωή,για μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα»,προσέθεσε ο κ.Παπανδρέου.
«Όμως,έχουμε ακόμα να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά.Ιδιαίτερα σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης,όπως αυτή που βιώνουμε όλοι αλλά ταλανίζει περισσότερο τους πιο αδύναμους.Έχουμε να αγωνιστούμε για μια ποιοτική δημοκρατία.Για ουσιαστική ισονομία.Για κοινωνική δικαιοσύνη.Για μια Ελλάδα αξιών.
Είναι μάχες δύσκολες.Όμως θα τις δώσουμε και αυτές όλοι μαζί,ώστε να βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση.Με πίστη στις αστείρευτες δυνατότητες της χώρας μας,χτίζουμε μια Ελλάδα με παρουσία και κύρος,μία κοινωνία δικαιοσύνης με πολίτες ισχυρούς», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

ΚΚΕ:«Σήμερα η εργατική τάξη καλείται να πει ΟΧΙ στα κελεύσματα της κυβέρνησης και των λοιπών αστικών κομμάτων»
Το ΚΚΕ,καλώντας το λαό «να δείξει εμπιστοσύνη στη δύναμή του και να διεκδικήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του», τόνισε ότι «σήμερα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πουν ένα ηχηρό 'ΟΧΙ' στα κελεύσματα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για ‘εθνική ομοψυχία’ και ταξική συνεργασία.Καλούνται να πουν ‘ΟΧΙ ’ στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ,της ΝΔ και της ΕΕ,στους νατοϊκούς εξοπλισμούς,στη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς,στη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε στρατούς Κατοχής».

ΣΥΡΙΖΑ:«Κάθε γενιά χρειάζεται τα δικά της ΟΧΙ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «το ΟΧΙ του 1940 αποτελεί πηγή έμπνευσης και σήμερα,ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που πρέπει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και των οραμάτων για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη ειρήνη.
Η αγωνιστική στάση ζωής και οι θυσίες αυτών που επέλεξαν το δρόμο της προσφοράς και του κοινωνικού χρέους καταξίωσαν διαχρονικά πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά δημοκρατίας και πολιτισμού».
«Πιστεύουμε ότι κάθε γενιά και κάθε εποχή χρειάζεται τα δικά της ΟΧΙ.Σήμερα η νέα γενιά λέει ΟΧΙ σε κάθε είδους στρατιωτική επέμβαση που στηρίζει εκμεταλλευτικές σχέσεις και άνομα συμφέροντα,λέει ΟΧΙ στο ρατσισμό και την ξενοφοβία,ΟΧΙ στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη,λέει ΝΑΙ στους αγώνες για κοινωνική δημοκρατία και για διεύρυνση των κατακτήσεων στο τομέα των δικαιωμάτων»,καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: