Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Σεισμικές δονήσεις στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας

Συνεχίζονται οι έντονες «δονήσεις» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με τον κ.Ζαγορίτη,να καλεί τους ψηφοφόρους να «μαυρίσουν τους υποψηφίους που πλήγωσαν την παράταξη» και τον πρωθυπουργό να εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο διαδοχής του μετά τις εκλογές.
Ζαγορίτης:«Μαυρίστε τους υποψηφίους της ΝΔ που πλήγωσαν την παράταξη»
Έντονες αναταράξεις προκάλεσε στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής,κ.Ζαγορίτης,ο οποίος μόλις πέντε ημέρες πριν τις εκλογές κάλεσε τους ψηφοφόρους «να μαυρίσουν τα στελέχη που πλήγωσαν την παράταξη και βρίσκονται ακόμα στα ψηφοδέλτια».«Δεν φταίει η παράταξη για μεμονωμένες,εσφαλμένες συμπεριφορές. Πάρα το γεγονός ότι υπήρξαν παραλείψεις,λάθη και καθυστερήσεις,παρά το ότι υπήρξαν προσωπικές συμπεριφορές που δυσαρέστησαν και θύμωσαν τους Νεοδημοκράτες, δεν φταίει η παράταξη», ήταν η δήλωση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 98,9,ο οποίος κάλεσε τους ψηφοφόρους «να “μαυρίσουν” εκείνους που είχαν αυτές τις προσωπικές συμπεριφορές,όσοι είναι στα ψηφοδέλτια».
Οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, διότι επανέφεραν στο προσκήνιο σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο χρονικό σημείο το θέμα των ψηφοδελτίων,φανερώνοντας ότι η λεγόμενη «αυτοκάθαρση» δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί στη Νέα Δημοκρατία,και τα ψηφοδέλτια «βαρύνονται» ακόμα από ονόματα που ντρόπιασαν την παράταξη.«Δεν θέλω να σχολιάσω συναδέλφων μου απόψεις.Θεωρώ ότι η Ν.Δ.έκανε την αυτοκάθαρσή της»,ήταν η αντίδραση της υπουργού Απασχόλησης κ.Φάνης Πετραλιά,ενώ για «στιγμές κανιβαλισμού και ανθρωποφαγίας» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός κ.Παναγιωτόπουλος.Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης,ο οποίος επέκρινε ανοιχτά τον κ.Ζαγορίτη.«Εγώ δεν θα ενθάρρυνα ποτέ τους πολίτες να ψηφίσουν αρνητικά.Πιστεύω ότι ο ρόλος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ψηφίσουν θετικά».Αντιθέτως,στο πλευρό του κ.Ζαγορίτη τοποθετήθηκε ο βουλευτής Β’ Αθηνών,κ.Γιακουμάτος,ο οποίος δήλωσε στον «Άλφα» ότι τα εν λόγω στελέχη «ενόχλησαν την παράταξη να τους μαυρίσουν».
«Δε φεύγω,υπό...προϋποθέσεις»
Να αποσυνδέσει το εκλογικό αποτέλεσμα από το ενδεχόμενο να παραμείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε σε χθεσινή του συνέντευξη στον σταθμό «Alter» ο Πρωθυπουργός,κ.Καραμανλής.«Δεν έχω πρόθεση να φύγω.Από εκεί και πέρα θα πρέπει να έχω και εγώ την αντίληψη,την πεποίθηση ότι με θέλουν να μείνω. Αυτό μην ψάχνετε τώρα να το βρείτε με ποσοστά.Δεν είναι μόνο ποσοστά. Είναι η συνολική αίσθηση.Αυτή είναι μια πολύ παλικαρίσια απάντηση»,ανέφερε.Σε ερώτηση για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο να καταλάβει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας,ο κ.Καραμανλής απάντησε ότι «άμα είσαι μαχόμενος,δύσκολα μπορείς να παίξεις άλλους ρόλους. Τον οποίο τον τιμώ,τον σέβομαι,τον θεωρώ κορυφαίο στη δημοκρατία μας, αλλά νομίζω ότι δεν είμαι από αυτή τη φτιαξιά».
Την ίδια στιγμή, στη χθεσινή του ομιλία στη Ρόδο,ο κ.Καραμανλής επιστράτευσε λυτούς και δεμένους προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν «εισβολή» του Αριστοτέλη Παυλίδη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος»,προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο από τη Ρηγίλλης, ώστε να πειστεί ο Αριστοτέλης Παυλίδης να μην εμφανιστεί στην ομιλία.Μάλιστα,χρειάστηκε να απαγορευτεί η άνοδος στην εξέδρα ακόμη και των υποψήφιων βουλευτών,ώστε να αποφευχθεί η παρουσία του κ.Παυλίδη κοντά στον πρωθυπουργό.Ως αποτέλεσμα,κάτω από την εξέδρα βρέθηκαν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στον νομό,ενώ ο ίδιος ο κ.Παυλίδης δεν έκανε τελικά την εμφάνισή του,βγάζοντας έτσι από τη δύσκολη θέση τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τους βουλευτές.
Παιχνίδια εντυπώσεων
Καθώς πλησιάζει η ημέρα της (εκλογικής) κρίσης,τα κόμματα επιδίδονται σε έναν πόλεμο «εντυπώσεων»,χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Η πίεση που δέχεται η Νέα Δημοκρατία από τα δεξιά και οι διαρροές που παρατηρούνται προς τον ΛΑΟΣ οδήγησαν τον κ.Καραμανλή σε μια «συμβολική κίνηση» προκειμένου να συγκινήσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ με υψηλό θρησκευτικό φρόνημα.Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου,λίγη ώρα προτού μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πάτρα, επισκέφθηκε τον μητροπολιτικό ναό του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα,πολιούχου της αχαϊκής πρωτεύουσας.Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε έτσι να στείλει μήνυμα προς την Ιεραρχία ότι είναι ένας πολιτικός που πιστεύει στην Ορθοδοξία και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία,επιδιώκοντας να ενισχύσει το δεξιό προφίλ του.Νωρίτερα την ίδια ημέρα,ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ.Καρατζαφέρης,στα πλαίσια του ίδιου παιχνιδιού εντυπώσεων,επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Σπάρτης και Μονεμβασίας κ.Ευστάθιο, βασικό αντίπαλο του νυν Αρχιεπισκόπου κ.Ιερώνυμου ο οποίος τηρεί απόλυτη ουδετερότητα.Ο κ.Καρατζαφέρης άκουσε τον κ.Ευστάθιο,ο οποίος διαθέτει σημαντική επιρροή στη Λακωνία και στην ευρύτερη περιοχή, να του λέει ότι «είναι άνθρωπος της Εκκλησίας και έχει μέσα του τον Χριστό και την Ελλάδα»,μια άποψη που του έδωσε πολιτικές ανάσες,αφού συνοδεύτηκε με την επισήμανση του ιεράρχη:«Για μένα αυτό λέει πολλά και πιστεύω ότι λέγει και για όλη την Ελλάδα».
Ένα άλλο αθέμιτο παιχνίδι εντυπώσεων διαδραματίζεται στο ζήτημα των δημοσκοπήσεων,οι οποίες – αν και απαγορεύεται πλέον να δημοσιεύονται – ασκούν συνεχή επιρροή λόγω των αλλεπάλληλων αναφορών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο «κλείσιμο της ψαλίδας».Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε και χθες τη δυσφορία του για το «παιχνίδι» με τις δημοσκοπήσεις,για το οποίο εγκαλεί το προεκλογικό επιτελείο της Ρηγίλλης.
«Τις τελευταίες ημέρες,έχουμε δει πρωτοσέλιδα εφημερίδων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση με πηχυαίους τίτλους "κλείνει η ψαλίδα".Έχουμε δει τη δημόσια τηλεόραση να βάζει crawl "η Ρηγίλλης λέει κλείνει η ψαλίδα"» επισήμανε ο Γ.Παπακωνσταντίνου. «Εμείς είμαστε σοβαροί.Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο,διαφωνούμε με αυτό, θα το αλλάξουμε ως κυβέρνηση εάν έχουμε τη λαϊκή εντολή, αλλά θα σεβαστούμε τους νόμους». Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος»,οι εν λόγω δηλώσεις λειτουργούν και ως άτυπη «προειδοποίηση»,ότι αν συνεχιστεί η ίδια τακτική από την κυβέρνηση,το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει επισήμως ολόκληρες τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: