Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Γαλάζιες τορπίλες

Αφού κατέρρευσε η όποια βάσιμη ή φρούδα ελπίδα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών και δημιουργίας εκλογικού ρεύματος προς τη Νέα Δημοκρατία,η Ρηγίλλης αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της στην τελική ευθεία προς την 4η Οκτωβρίου.Αντίστοιχα,ΚΚΕ,ΛΑΟΣ,ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι πατάνε γκάζι με διπλό στόχο.Από τη μια την αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους και από την άλλη το «καμάκι» των «αδέσποτων» ψήφων.
Οι νέοι χαμηλότεροι στόχοι της Ρηγίλλης είναι:
να κλείσει η ψαλίδα που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ
να θεωρηθεί αξιοπρεπές το αποτέλεσμα της κάλπης της 4ης Οκτωβρίου,και
να ματαιωθεί το σχέδιο της άνετης αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ,από την πρώτη Κυριακή.
Υπό αυτό το πρίσμα πλέον η μάχη που θα δώσει η ΝΔ,την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές,δεν θα έχει ως στόχο τόσο το να ξανακερδίσει αυτούς τους ψηφοφόρους όσο το να αποτρέψει νέες διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ,αλλά και να πείσει τους αναποφάσιστους δεξιούς ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και να την ψηφίσουν.Σε αυτό το εγχείρημα ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να κινητοποιηθούν οι απογοητευμένοι δεξιοί ψηφοφόροι,αλλά τελικά να ψηφίσουν ΛΑΟΣ.
Εξαιτίας αυτής της απειλής κρίθηκε αναγκαία η επί το δεξιότερον στροφή της ρητορικής τόσο του κ.Καραμανλή όσο και του εκπροσώπου του κόμματος Γ.Κουμουτσάκου.Εμφαση πλέον δίνεται στα εθνικά θέματα και τα θέματα ασφαλείας,πεδία στα οποία θεωρείται ότι είναι επιτυχής η διείσδυση του κ.Καρατζαφέρη στο συντηρητικό ακροατήριο.
Ακόμα και η φαινομενική κόντρα με το ΠΑΣΟΚ γύρω από τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής έχει μάλλον ως πραγματικό στόχο όχι τους ψηφοφόρους που αλληθωρίζουν προς το κέντρο,αλλά τους ψηφοφόρους που αλληθωρίζουν προς τον ΛΑΟΣ.Αλλωστε ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ομιλία του κ.Καραμανλή στην Αλεξανδρούπολη λόγω της υποψηφιότητας του κ. Καρατζαφέρη στη Θράκη.
Στο άλλο ανοιχτό μέτωπο της ΝΔ,προς τον λεγόμενο μεσαίο χώρο,η στρατηγική προβλέπει κορύφωση των προσωπικών επιθέσεων εναντίον του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ,Γ.Παπανδρέου,αλλά και δημιουργία σύγχυσης στους πολίτες γύρω από το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και ιδίως τις προτάσεις του για τη φορολογία.
Αυτά τα δύο θεωρούν στη Ρηγίλλης ότι είναι τα στοιχεία που προβληματίζουν περισσότερο ένα ακροατήριο που δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει,αλλά ταλαντεύεται ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας.Ετσι θεωρούν ότι αν καταφέρουν να περάσουν τα μηνύματά τους σε αυτό το ακροατήριο,ενδεχομένως η άνετη πλειοψηφία στην οποία ελπίζει το ΠΑΣΟΚ να αποδειχθεί όνειρο απατηλό.
Τέλος υπάρχει μια κατηγορία παραδοσιακών ψηφοφόρων - οπαδών του κόμματος,που δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα,αλλά λόγω της δυσαρέσκειάς τους μπορεί και να μην ψηφίσουν καθόλου.Αυτό το ακροατήριο θα προσπαθήσει ο κ.Καραμανλής να προσεγγίσει πιο συναισθηματικά,απευθυνόμενος στο φιλότιμό του.
Eλπίζουν στο «μεγάλωμα» των λεγόμενων μικρών στην κάλπη
Προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι προς το ΠΑΣΟΚ ευελπιστούν,οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού,ότι θα οδηγηθούν οι δυσαρεστημένοι της ΝΔ.Στο Μαξίμου τα χαμόγελα από το ντιμπέιτ ήταν περισσότερο για την πολύ καλή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και την έκπληξη Χρυσόγελου,παρά για την εμφάνιση του πρωθυπουργού.Για το ΚΚΕ οι «ελπίδες» τους είναι...σταθερές.
Το κόμμα της Αριστεράς έχει αποδείξει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ότι μπορεί και κάνει δυνατούς τερματισμούς,εισπράττοντας την τελευταία στιγμή πολλές ψήφους δυσαρέσκειας.
Επίσης,η ενδυνάμωση των Οικολόγων Πράσινων ακόμα και η είσοδό τους στη Βουλή θα ήταν μια ευτυχής εξέλιξη για τη Ρηγίλλης,αφού αυτό θα άλλαζε αυτομάτως τις κατανομές των ψήφων και θα δικιμαζόταν μια πιθανή με τα σημερινά δεδομένα πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ.Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ,ο οποίος μάλιστα θεωρείται ότι ως ένα βαθμό «ψαρεύει» από την ίδια γυάλα με το ΠΑΣΟΚ.
Το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης του οποίου το μεγάλωμα φοβούνται στη Νέα Δημοκρατία είναι ο ΛΑΟΣ,αφού η ενίσχυσή του μπορεί να δημιουργήσει στο κυβερνών κόμμα σημαντικές παρενέργειες ακόμα και μετεκλογικά.
ΠΑΓΩΜΑΡΑ
Αναψαν τα...ασανσέρ στην πολυκατοικία
Το τελευταίο χαρτί στο οποίο πόνταραν οι υπεύθυνοι του εκλογικού σχεδιασμού της ΝΔ, ώστε να ανακοπεί η διαρροή προς το ΠΑΣΟΚ και να υπάρξει επαναπατρισμός ψηφοφόρων, ήταν οι εμφανίσεις του κ.Καραμανλή στα δύο ντιμπέιτ και ιδίως στη man to man τηλεμαχία με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Η γενική αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τελικά ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη.Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που πήραν στα χέρια τους στο τέλος της περασμένη εβδομάδας οι ενδιαφερόμενοι.
Οι διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ,που στις τελευταίες δημοσιοποιημένες μετρήσεις πλησίαζαν ακόμα και διψήφιο αριθμό,θεωρούνται οριστικές απώλειες.Οριστικές άλλωστε θεωρούνται και οι απώλειες που έχουν καταγραφεί ήδη προς το κόμμα του κ.Καρατζαφέρη παρότι η κακή εμφάνισή του στο ντιμπέιτ αναπτέρωσε πρόσκαιρα τις ελπίδες στη Ρηγίλλης για περιορισμό των διαρροών προς τα δεξιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: