Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Στο "ρελαντί" η χορήγηση δανείων

Νέα επιβράδυνση στη χορήγηση δανείων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανακοίνωσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος,και αυτό σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία που η αγορά απεγνωσμένα αναζητεί ρευστότητα.
Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΤτΕ,η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει την περαιτέρω επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης καθώς τον Ιούλιο ο ρυθμός της είχε διαμορφωθεί στο 6,6%.
Αναλυτικότερα,τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν στο ποσό των 804 εκατ.ευρώ με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης να επιβραδυνθεί στο 7,3% από 7,9% τον προηγούμενο μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις είχαν εμφανίσει ρυθμό αύξησης 18,7%.Προς τα νοικοκυριά οι τράπεζες χορήγησαν σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια τον Αύγουστο μόνο 108 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να επιβραδυνθεί στο 4,7% από 5,2% που ήταν τον Ιούλιο.
Από τα δάνεια που χορηγήθηκαν στα νοικοκυριά τα 42 εκατ.ευρώ αφορούσαν στεγαστικά δάνεια με αποτέλεσμα ο δωδεκάμηνος ρυθμός αύξησης τους να υποχωρήσει στο 4,8% από 5,2% τον Ιούλιο.Τα υπόλοιπα 91 εκατ.ευρώ αντιπροσώπευαν τις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων.Ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε σε 4,8% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: