Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Την Τετάρτη παραδίδονται οι εκτιμήσεις για το φετινό έλλειμμα

Την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα παραδώσει στην Κομισιόν τις εκτιμήσεις της για το φετινό έλλειμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα το υπολογίζει στο 6%,αυξημένο κατά μία μονάδα σε σχέση με πέρυσι.Τα επίσημα όμως στοιχεία,αλλά και οι μέχρι στιγμής ενδείξεις οδηγούν τους αναλυτές σε εκτιμήσεις για τελικό έλλειμμα τουλάχιστον 8%.
Τα καθαρά έσοδα του 6μηνου ήταν μειωμένα κατά 3,4% σε σχέση με πέρυσι,ενώ οι πληροφορίες λένε ότι και τα στοιχεία του οκταμήνου έχουν αρνητικό πρόσημο.
Την ίδια στιγμή,η είσπραξη των 1,8δισ.ευρώ από το ΕΤΑΚ δεν έχει αρχίσει ακόμη,ενώ στον αέρα βρίσκονται τα περίπου 200 εκατ.ευρώ από την έκτακτη εισφορά, τα περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τους ημιυπαίθριους και τα 2 δισ.ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στον τομέα των δαπανών,οι εκλογές υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία με περίπου 300 εκατ.ευρώ,ενώ συνολικά η υπέρβαση σε σχέση με τις προβλέψεις τρέχει με 15 - 17%.Ήδη σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος,το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού έφτασε τα 20 δισ. ευρώ, ή το 8%.
Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση από την Κομισιόν για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής.Το αν θα την πάρει θα κριθεί εν πολλοίς στις 27 Οκτωβρίου.Τότε ο νέος υπουργός Οικονομίας θα πρέπει με το πρόγραμμα μόνιμων και διαρθρωτικών μέτρων που θα παρουσιάσει,να πείσει τον επίτροπο Αλμούνια ότι η χώρα έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: