Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Το μήνυμα εστάλη,ο οδηγός τράκαρε

Στα ύψη ανεβάζει τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος το γράψιμο και η αποστολή μηνυμάτων στο κινητό κατά τη διάρκεια της οδήγησης,υποστηρίζει έρευνα του το Ινστιτούτο Μεταφορών του Πολυτεχνείου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.Η μελέτη υποστηρίζει πως ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται κατά 23 φορές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που κάνει ο οδηγός κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε σχέση με το κινητό του.Και αυτό γιατί το μήνυμα τον αναγκάζει να προσέχει την οθόνη παρά το δρόμο.
Κατά μέσο όρο, ο οδηγός,κατά τη δημιουργία ενός μηνύματος,παύει να κοιτά το δρόμο επί 4,6 δευτερόλεπτα για κάθε περίοδο έξι δευτερολέπτων.Τουλάχιστον η συνομιλία στο κινητό επιτρέπει στον οδηγό να κοιτάζει το δρόμο.
Αναλυτικότερα, όταν ο οδηγός πληκτρολογεί ένα νούμερο,ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται κατά 2,8 φορές σε σχέση με το κανονικό οδήγημα,όταν μιλάει ή ακούει στο κινητό του,ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 4,1 φορές και όταν σκύβει για να πιάσει το κινητό του,την ώρα που οδηγεί,κατά 5,5 φορές.Τα ποσοστά αυτά ισχύουν για Ι.Χ.
Για τα φορτηγά και τα επαγγελματικά οχήματα,διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγαλύτερος: αυξημένος κατά 5,9 φορές όταν ο οδηγός πληκτρολογεί έναν αριθμό,
7 φορές όταν μιλάει ή ακούει στο κινητό,13,7 φορές όταν σκύβει να πιάσει τη συσκευή του και 23,2 φορές όταν ο οδηγός στέλνει κάποιο μήνυμα,δηλαδή ο κίνδυνος είναι ανάλογος με αυτόν που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί Ι.Χ.
Οι ερευνητές,που χρησιμοποίησαν κάμερες μέσα στα οχήματα για να καταγράψουν τις αντιδράσεις των οδηγών,τονίζουν ότι "πέραν πάσης αμφιβολίας,ένας παράγων-κλειδί για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι το να κρατά ο οδηγός τα μάτια του στο δρόμο". Στο πλαίσιο αυτό,συστήνουν να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση η δημιουργία και αποστολή μηνυμάτων από τον οδηγό με το κινητό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: