Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Κάπνισμα + Πίεση + Χοληστερίνη = 10 χρόνια ζωής λιγότερα

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, BBC, μία νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,με επικεφαλής τον Dr. Robert Clarke,οδήγησε στο συμπέρασμα ότι,όσοι βρίσκονται στην ηλικία των 50 ετών και αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα,κινδυνεύουν να έχουν συντομότερη ζωή έως και 10 χρόνια,δηλαδή κινδυνεύουν να πεθάνουν στα 74 αντί για τα 83 τους χρόνια.
Η έρευνα ξεκίνησε το 1967-1970,στο απόγειο δηλαδή των αγγειακών νοσημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εν λόγω ομάδα ερευνητών,για τις ανάγκες της μελέτης,εξέτασε πάνω από 19.000 δημόσιους υπαλλήλους, ηλικίας 40 - 69 ετών,για μια περίοδο περίπου 40 ετών και επικεντρώθηκε κυρίως στους τρεις αυτούς παράγοντες κινδύνου,καθώς κρίνονται οι πλέον ύποπτοι για την πρόκληση καρδιακών νοσημάτων.
Οι ερευνητές,κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης,ήλεγχαν το ύψος,βάρος και τα επίπεδα πίεσης και χοληστερίνης των συμμετεχόντων,οι οποίοι συμπλήρωσαν και ένα ερωτηματολόγιο,αναφορικά προς το ιατρικό ιστορικό τους,τις συνήθειές τους στο κάπνισμα,την επαγγελματική και οικογενειακή τους κατάσταση.
Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα,το 42% ήταν καπνιστές,το 39% έπασχε από υψηλή πίεση και το 51% είχε υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.
Περίπου 40 χρόνια μετά, το 2005,οι ερευνητές εξακολουθούσαν να παρακολουθούν τα «δείγματά» τους,διαπιστώνοντας πως 13.501 είχαν πεθάνει.
Όταν οι ερευνητές διεύρυναν την μελέτη τους για να συμπεριλάβει και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία,ο διαβήτης και το στρες,διαπίστωσαν μια ακόμα μεγαλύτερη "ψαλίδα" 15 ετών προσδοκώμενης ζωής ανάμεσα στο 5% των ατόμων με τους περισσότερους παράγοντες κινδύνου και στο 5% εκείνων με τους λιγότερους.
«Αν κάποιος σταματήσει το κάπνισμα και πάρει μέτρα μείωσης της πίεσης,της χοληστερίνης και του βάρους του,αυτό θα μεταφραστεί σε αυξημένο προσδόκιμο ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών.
Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal".
Σημειώνεται δε ότι παρότι η έρευνα αφορούσε μόνο άνδρες,ανάλογα εκτιμάται ότι είναι τα αποτελέσματα και για τις γυναίκες.
Ο καθηγητής Peter Weissberg,δήλωσε πως η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει περίτρανα τις δραματικές επιδράσεις των τριών αυτών παραγόντων και προσέθεσε:"Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και μετά την ηλικία των 50 ετών,μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες και κατ'επέκταση να ζήσουμε περισσότερο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: