Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Καταλληλότερος ο Παπανδρέου,μεγαλώνει η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Μια εβδομάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη ΒΑ Αττική και μία εβδομάδα πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στις εφημερίδες «Πρώτο Θέμα» και «Έθνος της Κυριακής» δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δείχνουν πως η ΝΔ βρίσκεται σε συνεχή φθορά.Για πρώτη φορά ο Γ.Παπανδρέου κρίνεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 33,7% έναντι 31,1% του Καραμανλή που βρίσκεται κάτω από τον «κανένα» (32,5%) σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα».
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» η διαφορά στη πρόθεση ψήφου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφεται στο 6,2%, αυξημένη κατά 0,9% από τη προηγούμενη έρευνα στις αρχές του Ιουλίου. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 33,7% ενώ η ΝΔ το 27,5%Το ΚΚΕ παραμένει σταθερά τρίτο κόμμα με 7,8% αυξάνοντας το ποσοστό του στη πρόθεση ψήφου το τελευταίο δίμηνο κατά 0,7%.Τάση παγίωσης παρουσιάζουν τα αυξημένα ποσοστά του ΛΑΟΣ που συγκεντρώνει το 5,7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί την πτωτική του πορεία με ποσοστό 3,2%.Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρουσιάζουν μεγάλη συρρίκνωση καθώς βρίσκονται 2,0% της πρόθεσης ψήφου.Τέλος η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 10,8%.
Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και στη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με την διαφορά να διαμορφώνεται στο 6%.Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 31,7% έναντι 25,7% της ΝΔ.Ένα μήνα πριν σύμφωνα με γκάλοπ της ίδιας εταιρείας η ψαλίδα ήταν 4,9 μονάδες.Τα δύο κόμματα ακολουθεί το ΚΚΕ,όπου συγκεντρώνει 7,5% έναντι 7,6% πριν από ένα μήνα ενώ ο ΛΑΟΣ βγαίνει ενισχυμένος κατά 0,3% συγκεντρώνοντας το 5,3% της πρόθεσης ψήφου.Ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή τη δημοσκόπηση εμφανίζει πτώση καθώς βρίσκεται στο 3,5% από 4,1% του προηγούμενου μήνα.Οι αναποφάσιστοι αυξήθηκαν στο 14,2% από 12,1% του Ιουλίου ενώ οι Οικολόγοι σημειώνουν μικρή κάμψη από το 2,8% στο 2,5%,ποσοστό που δεν τους δίνει τη δυνατότητα να μπουν στη βουλή.
Ευθύνη της Κυβέρνησης οι φωτιές
Στη δημοσκόπηση της ALCO στο «Πρώτο Θέμα» το 44,8% των ερωτηθέντων απάντησαν πως μεγαλύτερη ευθύνη για τις πυρκαγιές φέρει η κυβέρνηση ενώ το 8% χρεώνει προσωπικά τον Πρωθυπουργό.Το 23,6% υποστηρίζει πως οι καιρικές συνθήκες ήταν οι βασικοί «υπαίτιοι» της περιβαλλοντικής τραγωδίας και 7,9 ρίχνει τις ευθύνες στην ηγεσία της πυροσβεστικής.
Αντίστοιχα στη δημοσκόπηση της MARC για το «Έθνος» το 40,9% πιστεύει ότι την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση ενώ το 11,4% κατηγορεί την ηγεσία της πυροσβεστικής.Το 32,9% αναγνωρίζει ευθύνες και στους δύο,δηλαδή Κυβέρνηση και ηγεσία Πυροσβεστικής ενώ τέλος το 8,2% υποστηρίζει ότι κανένας από τους δύο δεν φέρει ευθύνη.
* Η έρευνα της MARC για λογαριασμό του «Έθνούς της Κυριακής» πραγματοποιήθηκε από τις 25-27 Αυγούστου.Το μέγεθος δείγματος ήταν 1.009 νοικοκυριά πανελλαδικά με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.
* Η έρευνα της ALCO για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» πραγματοποιήθηκε από τις 25-28 Αυγούστου,πανελλαδικά εκτός ανατολικής Αττικής,σε δείγμα 1.000 ατόμων με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: