Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα η «Αλληλεγγύη»;

Στην Εισαγγελία αναμένεται να σταλεί το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που είχε αναλάβει τον έλεγχο της μαύρης τρύπας των 13 εκατ.ευρώ της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» που είχε δημιουργηθεί επί Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Το πόρισμα παρουσιάστηκε χθες στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ενώ έχει ήδη παραδοθεί στους εταίρους της ΜΚΟ.H αρμόδια επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος αποδίδει ευθύνες σε 11 φυσικά πρόσωπα,πρώην υψηλόβαθμα στελέχη και συνεργάτες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Αλληλεγγύη" αλλά και σε στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας επιθεώρησης της Εκκλησίας.Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς παράγοντες η έκθεση θα σταλεί στον Εισαγγελέα, ενώ το σκέλος που αφορά την υπόθεση με τα σάπια κοτόπουλα θα σταλεί στο Υπουργείο Εξωτερικών,το οποίο διεκδικεί την επιστροφή χρημάτων.
Η επιτροπή συστάθηκε ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου,καθώς σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο διαπιστώθηκαν σοβαρότατα προβλήματα στην οικονομική διαχείριση των αποστολών βοήθειας που ανέλαβε η οργάνωση,από την ίδρυσή της το 2002 έως το 2008.
Ειδικότερα,ζήτημα έχει προκύψει μετά την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι επισιτιστικό πρόγραμμα 5 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε στη ΜΚΟ και αφορούσε στην αγορά κοτόπουλων και την αποστολή τους σε τρίτες χώρες,δεν υλοποιήθηκε ποτέ.Το υπουργείο ζητά την επιστροφή των χρημάτων από την «Αλληλεγγύη».
Επιπλέον,η ΜΚΟ έλαβε την τελευταία πενταετία δάνεια για την αγορά κτιρίων, μη μπορώντας σήμερα να τα αποπληρώσει.Το έλλειμμα ανέρχεται σε περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ,ενώ οι «θυγατρικές» οργανώσεις της οργάνωσης αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.
Από στοιχεία που προέκυψαν από την Ειδική Επιτροπή Ακροάσεων φαίνεται πως επί Χριστόδουλου,η «Αλληλεγγύη» είχε μετατραπεί σε επιχείρηση.Η Επιτροπή συστάθηκε για τον έλεγχο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κατέβαλε η οργάνωση σε ναυλώσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και σε διάφορες αγορές που δεν σχετίζονται με το φιλανθρωπικό και ανθρωπιστικό της έργο.
Βάσει αποδείξεων και τιμολογίων που είδαν το φως της δημοσιότητας,για την επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και της συνοδείας του στο Κόσοβο το 2003,ναυλώθηκε αεροσκάφος και καταβλήθηκαν συνολικά έξοδα για δύο ημέρες 99.889,95 ευρώ.Επίσης,η μη κυβερνητική οργάνωση κατέβαλε 12.965,84 ευρώ για 30 ποιμαντορικές ράβδους πολυτελείας ενώ πολλές ακόμα αγοράστηκαν χωρίς να γνωρίζει κανείς τον λόγο.
Επιπλέον,εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ καταβλήθηκαν σε πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδών που παρείχε,όπως φαίνεται,και υπηρεσίες Internet καθώς σε ένα από τα τιμολόγια αναφέρεται:«Φιλοξενία και ενημέρωση του www....».
Το Μάιο του 2008,το ύψος των ελλειμμάτων της εκκλησιαστικής ΜΚΟ ανερχόταν σε 14.628.333 ευρώ.Τα 3.833.133 αφορούσαν διάφορα δάνεια,τα 1.993.151 οφειλές σε προμηθευτές και τα 111.390 σε ασφαλιστικά ταμεία και φόρους.Οι οφειλές στο υπουργείο Εξωτερικών για τα αλλοιωμένα κοτόπουλα και άλλα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας έφταναν τα 7.490.460 εκατ.ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: