Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Θα αποζημιώνονται τα θύματα βίας από πρόθεση

Εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ,το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ,ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ότι ψηφίζει «λευκό» και ο ΣΥΡΙΖΑ «παρών» και επιφυλάχθηκαν μέχρι τη συζήτηση του σχεδίου νόμου.Το νομοσχέδιο,που βασίζεται σε σχετική οδηγία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,προβλέπει ότι τα θύματα βίας από πρόθεση θα αποζημιώνονται από το Δημόσιο, όταν ο δράστης δεν είναι ικανός να καταβάλλει την αποζημίωση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης,Νίκος Δένδιας,ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προβλέπεται αποζημίωση για την καταβολή λύτρων σε απαγωγές,ζήτημα που τέθηκε από τη βουλευτή Βέρα Νικολαΐδου του ΚΚΕ.
Ο εισηγητής της ΝΔ,Μαργαρίτης Τζίμας,τόνισε ότι οι καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία Ελληνικής Αρχής Αποζημίωσης και Ελληνικής Αρχής Συνδρομής για την αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση,πρωτοβουλίες οι οποίες ενισχύουν το πλαίσιο συνεργασίας με τις αντίστοιχες Αρχές των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ,ο Νίκος Τσούκαλης χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «τσιγκούνικο» σε ό,τι αφορά τον τρόπο και τα ποσά των αποζημιώσεων των θυμάτων βίας και ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές.
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ,ο Γιώργος Γεωργίου,εάν και υπερψήφισε,χαρακτήρισε το νομοσχέδιο γενικόλογο και κατώτερο των προσδοκιών και αναρωτήθηκε εάν θα αποζημιώνονται τα θύματα εμπρησμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: