Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Μαλάκα Πρόσφυγα...

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στον Πολίτη στις 25 Ιουλίου, ένα μικρό «πρελούδιο» πριν αρχίσει να ζωντανεύει το Κυπριακό.Σαν αφορμή,είχε τις συλλήψεις ορισμένων διαδηλωτών σε αντικατοχική εκδήλωση στη Λευκωσία με αφορμή συνθήματα κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κου Δημήτρη Χριστόφια.Tου συνεργάτη του TVXS στην Κύπρο Γιώργου Πήττα.
Ίσως έχει κάποια σημασία να διαβαστεί,καθώς τα όσα καταγράφει καθρεφτίζουν διάφορες υποβόσκουσες διαθέσεις της Κυπριακής κοινωνίας καθώς οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες των ηγετών των δύο Κοινοτήτων μπαίνουν στην τελευταία και πιο περίπλοκη φάση τους, μια φάση που θα κρίνει στην πραγματικότητα αν το Κυπριακό θα λυθεί τώρα ή αν «λύθηκε» το 1974…
Μαλάκα Πρόσφυγα…
Άκουσα με έκπληξη στο ραδιόφωνο την εντολή,από επίσημα χείλη:Όσοι ένστολοι στην Εθνική Φρουρά γίνονται αποδέκτες εντολών που περιλαμβάνουν «μη αποδεκτά συνθήματα» α) να μην υπακούουν και β) να καταγγέλλουν το γεγονός.
Στο δεύτερο σκέλος,θα συμφωνήσω απόλυτα.Ασφαλώς και να καταγγέλλουν.Στο πρώτο όμως, θα διαφωνήσω επίσης απόλυτα.Είναι όχι απλώς αδόκιμο αλλά εξαιρετικά ολισθηρό να καλεί η πολιτεία σε ανυπακοή προς ανωτέρους στο πλαίσιο του στρατεύματος.
Ή είναι στρατός ή δεν είναι.
Ανήκω σε αυτούς που δεν θρέφουν καμία ιδιαίτερη εκτίμηση στους στρατούς.
Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά εκτελεστικοί μηχανισμοί των μεγάλων συμφερόντων.Με βρίσκει επίσης απόλυτα σύμφωνο η κλασική ρήση που λέει πως «εκεί που αρχίζει ο στρατός σταματάει η λογική».
Ωστόσο,εφ όσον μία χώρα έχει στρατό,οφείλει να τον κρατάει σε στρατιωτικό επίπεδο και αυτό σημαίνει εκτός των άλλων,πως είναι αδιανόητη η οποιαδήποτε αμφισβήτηση εντολής που έρχεται από ανώτερο.Δεν είναι καμιά φιλοσοφία αυτό.Ο στρατός,είναι ένοπλο σώμα και αλλοίμονο αν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο νομιμοποιημένης από την Πολιτεία αταξίας.Ανοίγει έτσι ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος.Πιστεύω,πως η σχετική δήλωση πρέπει να ανασκευασθεί και να επαναληφθεί με ορθό τρόπο.
Τούρκος Καλός,Μόνο νεκρός;;;
Κατά συνέπεια,θα έπρεπε να εκτελεστούν πάραυτα οι χιλιάδες επί χιλιάδων Τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι που φιλοξενήθηκαν στα μπουντρούμια των Τουρκικών φυλακών τα τελευταία 30 χρόνια.
Με αυτή τη «λογική» ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ,ο συγγραφέας Νεντίμ Γκιουρσέλ,ο Αζίζ Νεσίν,ο Ναζίμ Χικμέτ,ηΦεριντέ Τσιτσέκογλου και άλλοι πολλοί διακεκριμένοι συγγραφείς,ποιητές,δημοσιογράφοι θα έπρεπε τώρα να είναι κάτω από το χώμα γιατί μόνο εκεί είναι ο Τούρκος…καλός.
Οι άνθρωποι που εκστομίζουν ή σπρώχνουν άλλους να φωνάζουν τέτοια συνθήματα,είναι είτε ηλίθιοι με την κλινική έννοια είτε,από ένα σημείο και πέρα ύποπτοι,βαλτοί προβοκάτορες και πράκτορες.
Πριν από πολύ καιρό από αυτήν εδώ τη στήλη,του TVXS είχe καταγγελθεί ανοικτά και επώνυμα συγκεκριμένη (ανεπίσημη) Ιστοσελίδα αθλητικού φορέα ως εστία συστηματικής καλλιέργειας ρατσισμού,σωβινισμού,αρρωστημένου εθνικισμού και ξενοφοβίας.
Και μάλιστα είχe αναρωτηθεί τι κάνει η Υπηρεσία Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Είχα επίσης κάνει έναν απόλυτο και κάθετο διαχωρισμό:
Άλλο πράγμα η ιστοσελίδα ενός Φορέα και μάλιστα αθλητικού στην οποία συγκεντρώνονται νεαροί άνθρωποι που μπορούν εύκολα να γίνουν έρμαια των επιτήδειων ενηλίκων διαχειριστών της Ιστοσελίδας και τελείως άλλο πράγμα τα Ιστολόγια,τα blogs,τα οποία πρέπει να είναι απόλυτα ελεύθερα και να λένε ότι θέλουν με όποιον τρόπο θέλουν,για οποιονδήποτε.
Το blogs είναι η ελεύθερη έκφραση πολιτών,είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει αυτό που υποστηρίζουν.
Με αυτό το σκεπτικό,θα καταδικάσω ασφαλώς και εγώ,όπως ο κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενος πολίτης αυτής της χώρας τα συνθήματα που ακούστηκαν την περασμένη Δευτέρα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όχι μόνο γιατί προσβάλλουν το θεσμό,αλλά και γιατί,αυτά που ακούστηκαν ήταν εξωφρενικά.
Και κατά τη γνώμη μου,όσα πολιτικά πρόσωπα ήσαν παρόντα και δεν αποχώρησαν αμέσως στο άκουσμα των συνθημάτων,ελέγχονται αυστηρά ως επιεικώς απαράδεκτα.
Αλλά, με την ίδια ένταση, θέλω να καυτηριάσω τις συλλήψεις που έγιναν.
Τις οποίες προτιμώ να αποδώσω σε υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων αστυνομικών παρά σε εντολές «εκ των άνω».
Αλήθεια…
Τι θα κάνετε Κύριοι αν μεθαύριο ένας υπουργός σε μία εκδήλωση φάει κατακέφαλα ένα ωραίο κλούβιο αυγό;
Ή κάποιο γιαουρτάκι στο προσωπάκι;
Συνοπτικές διαδικασίες και…εκτέλεση;;;;
Θυμάμαι πριν χρόνια την εξαιρετική αντίδραση κορυφαίου Γερμανού ή Σουηδού-δεν θυμάμαι- υπουργού,που αφού δέχθηκε κατάμουτρα ένα γιαούρτι χαμογέλασε,με το δάχτυλο πήρε λίγο γιαουρτάκι από το πρόσωπό του και το έγλυψε δηλώνοντας «ευχαριστώ,και δεν είχα προλάβει να πάρω πρωινό» .
Ναι,τα συνθήματα που ξεστόμισαν κάποιοι κατά του Προέδρου ήταν απαράδεκτα και άδικα.
Αλήθεια όμως ήταν πιο άδικα από το ανατριχιαστικό και χυδαιότατο
««Δεν θα πάτε στο Βαρώσι ποτέ,μαλάκες πρόσφυγες» που ακούστηκε πρόσφατα σε ποδοσφαιρικό αγώνα;
Αλήθεια….ήταν πιο προσβλητικά από το «έλληνες είστε και φαίνεστε» και το έμβλημα του ψευδοκράτους που εμφανίστηκε επίσης στο γήπεδο κάποια στιγμή;Ρωτάω!
Κατά τη γνώμη μου,ο Πρόεδρος σαν πρόσωπο πυκνώνει την ιερότητα του Θεσμού.
Όμως αυτός ο Θεσμός,υπάρχει για να εκφράζει τους Πολίτες.
Αυτοί τον απονέμουν με την ψήφο τους,αυτοί του δίνουν την ουσία και τον λόγο ύπαρξης του, αυτοί είναι το πραγματικό αφεντικό.
Ο «κυρίαρχος λαός» έτσι δε λέμε;
Θα ήθελα λοιπόν να δω ανάλογη ευαισθησία από τις Αρχές όταν προσβάλλεται ο ύψιστος άρχοντας,δηλαδή ο Λαός.
Θα ήθελα να δω μαντρωμένους σε μια κλούβα,αυτούς που χωρίς καμία αιδώ και με ξέχειλη αμετροέπεια φώναζαν το ««Δεν θα πάτε στο Βαρώσι ποτέ,μαλάκες πρόσφυγες».
Θα ήθελα να δω την δημοσιογραφική ευαισθησία αλλά και την πολιτική ευθιξία κάποιων να μοιράζονται πιο δίκαια.
Γιατί όσο δεν βλέπω «αυτούς» μαντρωμένους,τότε δεν μπορώ να δεχτώ καμία σύλληψη λόγω συνθημάτων!
Τα συνθήματα αυτά,τόσο τα «έτσι» όσο και τα… «γιουβέτσι» είναι απολύτως και εξ ίσου επικίνδυνα,εμπρηστικά και κυρίως διχαστικά.
Και η Πολιτεία είτε οφείλει να είναι ακριβοδίκαιη και αυστηρή προς πάσα κατεύθυνση, είτε αλλιώς,οφείλει να τα θεωρεί όλα,απλώς «πταίσματα» και να μην ασχολείται.
Η περίοδος που διανύουμε, είναι εξαιρετικά μα εξαιρετικά κρίσιμη.
Το ξέρουμε όλοι αυτό.Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν αν η Κύπρος θα βρει τρόπο να ενώσει κάπως τα κομμάτια της ή αν θα μείνει ως έχει.
Όσοι είναι στις Επιτροπές,όσοι ασχολούνται με τις διαπραγματεύσεις και πρώτιστα ο ίδιος ο Πρόεδρος, βαδίζουν σε ένα τεντωμένο σχοινί ισορροπιών που ενδεχομένως κανένας από μας δεν μπορεί να φανταστεί.Μιλάμε,για απίθανες περιπλοκότητες…
Η κοινωνία, οφείλει να παρακολουθεί,να ενημερώνεται,να προκρίνει ή να επικρίνει, αλλά με τεράστια σύνεση.
Η οποία, μόνο από τους καθ ύλην αρμόδιους μπορεί να εκπορευθεί,δηλαδή από τα πολιτικά κόμματα και τις ηγεσίες τους.
Σύνεση,δεν σημαίνει χειροκρότημα.Σύνεση σημαίνει ευθύνη,προς κάθε κατεύθυνση.
Όμως!
Το «Δεν θα πάτε στο Βαρώσι ποτέ,μαλάκες πρόσφυγες» είναι βαρύτατη περιύβριση Αρχής.
Ή δεν είναι ο Λαός η Αρχή;
ΥΓ.Στην κορυφή,το εξώφυλλο της Βρετανικής Sun κατά τη διάρκεια της εισβολής.
Ο τεράστιος τίτλος:
"Βάρβαροι" και από κάτω,πλήθος επώνυμων μαρτυριών Ελληνοκυπρίων για εφιαλτικά που βίωσαν από τον εισβολέα.Τους βιασμούς,τις εκτελέσεις γονιών μπροστά στα παιδιά τους κ.α.Εκείνη την εποχή το σύνολο του Ευρωπαϊκού τύπου είχε γεμίσει από ανάλογα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα.Πολλά,μπορούν να βρεθούν ακόμα, ριγμένα στο πέλαγος του διαδικτύου.Όλα μαζί,συνθέτουν το παζλ της βαρβαρότητας και φωτίζουν τη μία και απόλυτα πραγματική πτυχή του ζητήματος.Εισβολή και Κατοχή. Και μάλιστα εισβολή που ξέφυγε έτη φωτός από το "δίκαιο του πολέμου" εμβαπτιζόμενο στην απόλυτη βαρβαρότητα, στο ανήλεο μακέλεμα αμάχων.Ας τα μαζέψουν οι αρμόδιοι και ας τα στείλουν στον Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών που για τους επόμενους μήνες θα διαχειριστεί το Κυπριακό στην πιο κρίσιμη φάση του.
Αυτά,προς όποιους επιχειρούν να "στρογγυλέψουν" τα γεγονότα της δεκαετίας του 60 και να αναδείξουν την Εισβολή ως σχεδόν φυσικό επακόλουθο τους.
Πηγή:TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: